משאל עם בשווייץ: "רוצה 2,500 דולר בחודש מתנה?"
השוויצרים הלכו היום לקלפי כדי להצביע על יוזמה מפנקת במיוחד: כל אזרח יוכל לקבל 2,500 דולר בחודש כדי להתקיים בלי לעבוד דקה. אז למה רובם הצביעו נגד?
האם תסכימו לקבל כ-2,500 דולר מהממשלה בכל חודש בלי שאיש ישאל אתכם שאלות?
האפשרות הזו, פחות או יותר, עמדה היום (א') בפני השווייצרים – הם הלכו להצביע במשאל עם על השאלה "האם תרצה לקבל משכורת בסיסית ללא תנאים?". אף שבהצעה לא ננקב מספר מדויק, מומחים מעריכים שכדי לאפשר לאדם בשווייץ להתקיים כמו שצריך יש להעמיד מינימום של 2,500 פרנקים שווייצריים (2,560 דולר) בחודש. מעט אחרי השעה 14:00 (שעון ישראל) דיווחו כלי התקשורת בשווייץ שמדגמים מלמדים ש-78% מהמשתתפים במשאל הצביעו נגד ההצעה.
מתנגדי ההצעה מזהירים שהמדיניות תפגע בתקציב המדינה. ממשלת שווייץ עצמה המליצה למצביעים לדחות את ההצעה, והסקרים שהתפרסמו ערב ההליכה לקלפי הראו שהיא לא תזכה לרוב הדרוש. שווייץ ידועה במדיניות השוק החופשי שלה, ובמגזר ההיי-טק ובמגזר העסקי המפותחים שלה.
מנגד, תומכי הרעיון מתעקשים שהגיע הזמן להעמיד שכר מינימום חודשי שישולם ללא תנאי, בשל העובדה שהשינויים הכלכליים החדים של המאה ה-21, כמו רובוטים המחליפים עובדים במפעלים, מקשים יותר למצוא עבודה בעידן הדיגיטלי. התומכים ידעו כי הסיכויים לניצחון במשאל העם נמוכים מאוד, ומסבירים כי מטרתם היא לצבור מומנטום לפחות.
ובכל זאת, עצם העובדה שההצעה הגיעה למשאל עם מעניינת. בדמוקרטיה הישירה של שווייץ פירוש הדבר הוא שנאספו 100,000 חתימות לפחות בעד הצעת החוק. ההצעה הזו היא אחת מחמש שעומדות להצבעה היום.
"אנשים לא יישבו בבית, הם ייקחו סיכונים"
הרעיון של ההצעה הוא שכל אחד יוכל לקבל את שכר המינימום ללא תנאים, אבל עובדים העובדים בשכר ומרוויחים יותר מ-2,500 פרנק שווייצרי בחודש לא יקבלו כסף נוסף.
יוזמת שכר המינימום השווייצרית היא מהמתקדמות ביותר באירופה. העיר אוטרכט בהולנד רוצה להתחיל ניסוי שיימשך שנתיים, ושבמסגרתו תושבים המקבלים קצבאות כבר כעת יקבלו שכר מינימום חודשי.
ראלף דונדיג, נשיא הסניף השווייצרי של Basic Income Earth Network, אומר שכלכלנים התומכים ברעיון רואים בו דרך לחזק את הצריכה ולתמוך בכלכלה. "ההורים שלנו והסבים והסבתות שלנו עבדו קשה כדי שאנחנו נוכל להפיק תוצרת רבה יותר בעבודה פחותה הודות למכונות ולכלים אחרים", הוא אומר. "הדבר היחידי שהם לא חזו הוא שהעושר הזה ישרת רק את הבעלים של אמצעי הייצור".
לדבריו, מחקרים ותוכניות פיילוט שכבר נעשו מלמדים שאנשים לא יישבו בבית בחוסר מעש. "הכנסה בסיסית אינה רק תמריץ לתעסוקה ולפעילות כלכלית במדינה", הוא אומר. לדבריו היא תגביר את היזמות משום שאנשים יפחדו פחות לאבד את עבודתם ויגלו נכונות רבה יותר לקחת סיכונים.
מנגד, התאחדות של בתי עסק – קטנים ברובם – בדרום מערב שווייץ נמנית עם המתנגדים למהלך וקוראת למצביעים לדחות את ההצעה. "אין לחם בלי עבודה", היא כתבה באתר האינטרנט שלה. לדבריה, התוכנית המוצעת היא "סכנה מוחלטת משום שזו שלילה גמורה של סגולות העבודה". ההתאחדות טוענת שהתוכנית תעלה 208
מיליארד פרנק שווייצרי מדי שנה. "בלי עושר אין חלוקה מחדש, כי כסף לא נופל מהשמיים".
קונדיג מצדו מדגיש שכל רפורמה מוצגת בתחילה באור שלילי. "כל התקדמות חברתית – כמו מתן דמי פנסיה ואפילו זכות ההצבעה לנשים – תויגה בתחילה כאסון לכלכלה", הוא מתעקש. "כל מי שמתנגד להתקדמות סוציאלית תמיד אומר שמדובר ביוזמה שאי-אפשר לעמוד בה, אבל אלה רק דיבורים".