שתף קטע נבחר
 

זינוק של 70% בתלונות נגד מהדורות החדשות

צופי הטלוויזיה מתנגדים להבעת דעתם של מגישי החדשות, מתקוממים נגד מראיינים "בלתי מאוזנים" ומתנגדים להארכת המהדורות המרכזיות - כך עולה מדו"ח נציבות תלונות הציבור. שיאנית תלונות הצופים - זכיינית ערוץ 2 "קשת", עם 37% מהתלונות. "רשת" שנייה עם 10% מהתלונות. המשדרים המקוממים ביותר: "השיר של מושיקו" ששודר בתכנית "הכוכב הבא", וראיון עם מאבטח הרמטכ"ל לשעבר ארז אפרתי ששודר ב"עובדה"

זכיינית ערוץ 2 "קשת" היא שיאנית תלונות הציבור לשנת 2015 - כך עולה מדו"ח נציבות תלונות הציבור השנתי שפורסם היום. שנייה ברשימה - זכיינית ערוץ 2 "רשת", נגדה הוגשו 10% מסך 2,966 התלונות שהוגשו במהלך השנה נגד תכנים פוגעניים בטלוויזיה וברדיו. נגד ערוץ 10 הוגשו 9% מהתלונות. במקביל נרשם זינוק במספר התלונות בתכנים חדשותיים.

 

כתבות נוספות בערוץ המדיה

 

מהדו"ח עולה כי 79% מהתלונות עסקו בתכנים טלוויזיוניים (בדומה ל-80% בשנת 2014), 8% עסקו בתכנים רדיופוניים (לעומת 10% בשנת 2014) ו-13% עסקו בנושאים כלליים (לעומת 10% בשנת 2014).

 

כל תלונה שנייה הוגשה נגד תכניות, כל תלונה רביעית הוגשה נגד תכנים חדשותיים וכל תלונה חמישית הוגשה נגד פרסומות. כשליש מהתלונות נמצאו מוצדקות. 62% מכלל התלונות ב 2015 היו על תכנים פוגעניים, היקף התלונות על אמירות פוגעניות עמד ב 2015 על 712 תלונות, היקף התלונות העוסקות בילדים עמד על 605 תלונות, ומספר התלונות העוסקות במיניות עמד על 604 תלונת. "נתון זה מעיד על חוסר נוחות הולך וגובר מצד הציבור בכל הנוגע לתכנים בעלי אופי מיני. הנציבות פועלת באופן נחרץ, בין היתר, כנגד החפצת נשים", כתב נציב תלונות הציבור ברשות השניה דוד רגב בדו"ח.

 

באשר לרדיו עולה כי 84% מכלל התלונות שהתקבלו בשנת 2015 על תכנים המשודרים בתחנות הרדיו האזוריות היו כנגד תכניות.

 

זינוק במספר התלונות נגד תכני החדשות

אחת המגמות העיקריות העולות מהדו"ח היא עלייה במספר התלונות העוסקות בתכנים חדשותיים. ב-2015 נרשמו 547 תלונות, לעומת שנת 2013 (הנציב בחר להשוות ל-2013, עקב היותה של 2014 יוצאת דופן בשל "צוק איתן". י.ו.), בה נרשמו 323 תלונות - זינוק של כ-70%. התלונות התמצו למה שהוגדר "חוסר איזון" או הבעת דעה של מראיינים ומגישי חדשות. תלונות נוספות התייחסו להתנהגות מראיינים, וכיוונו לאמירות קשות של מראיינים או התנהגות לא נאותה כלפי מרואיינים וכלפי הצופים. גם כאן חל זינוק גדול בתלונות, מ-37 תלונות בשנת 2013 ל-108 תלונות בשנת 2015.

 

ב 2015 הוגשו 87 תלונות על מה שהוגדר חוסר איזון בתכנים, לעומת 34 תלונות ב 2013. בנושא הבעת הדעה של מראיינים ומגישי חדשות חלה עלייה, מ-32 תלונות ב-2013 ל-57 תלונות ב 2015. חל זינוק בתלונות כנגד אמירות קשות של מראיינים או התנהגות לא נאותה כלפי מרואיינים וכלפי הצופים, מ-37 תלונות ב- 2013 ל-108 תלונות ב 2015. תלונות רבות נוספות טענו כנגד אי התאמה לזמני שידור, כשהכוונה היא בעיקר נגד התארכות מהדורות החדשות המרכזיות מעבר לשעה 21:00.

 

עוד עולה מניתוח הנתונים, שמהדורות החדשות, שנתפסו כגורם המשדר את החדשות ומעביר מידע בצורה אובייקטיבית, מאבדות ממעמדן זה. "יותר ויותר צופים מצפים לחדשות "נקיות" ומכאן חוסר שביעות הרצון ההולך וגובר שלהם בכל הנוגע להבעת דעות, לחוסר איזון ולהתנהגות מראיינים. על הזכייניות לתת את הדעת על עמדתו הנחרצת של ציבור הצופים כנגד התכנים הפוגעניים וכנגד חוסר האמון ההולך וגובר במהדורות החדשות", אמר רגב.

 

שיאנית התלונות: "קשת"

מבדיקת התפלגות התלונות לפי זכיין, עולה כי רוב התלונות בטלוויזיה היו כנגד זכיינית ערוץ 2 "קשת", אשר מובילה עם 37% מסך התלונות. בין השידורים המקוממים ביותר של קשת, לדוגמא, היה "השיר של מושיקו" ששודר במסגרת התכנית "הכוכב הבא", ואשר עסק בזהות מינית של נער. הגד השיר התקבלו כ-450 תלונות שנמצאו מוצדקות. מאות פניות התקבלו גם לאחר הריאיון עם מאבטח הרמטכ"ל לשעבר ארז אפרתי בתכנית "עובדה", ששודרה ב"קשת", במרס 2015. לעומת זאת, נגד הזכיינית "רשת" הוגשו רק 10% מסך התלונות, ונגד ערוץ 10 הוגשו 9% מהתלונות.

 

מוקד נוסף לתלונות הצופים היתה הפרסומת "שוגר דדי" של רשת מחסני תאורה, אשר ששודרה בקרב זכייני הטלוויזיה בנובמבר 2015, בה נראתה אישה צעירה ונאה היושבת לצדו של קשיש חסר ישע המרותק לכיסא גלגלים ואומרת כי היא ממתינה לסוף, בעוד שהקשיש מביט עליה חסר אונים. הנציבות פסקה אז כי הפרסומת "מבזה, משפילה וחצתה את גבולות ההומור", והפרסומת הוסרה.

 

בסופו של דבר, כל תלונה שלישית שהוגשה בשנת 2015 לנציבות נמצאה מוצדקת, כשרוב רובן של התלונות שנמצאו מוצדקות עסקו בתכנים ששודרו בתכניות מציאות ובתכניות עתירות רייטינג. נציב תלונות הציבור ברשות השניה רגב הגיש את הדו"ח לראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו.

 

אוה מדז'יבוז', יו"ר מועצת הרשות השנייה, וניר שוויקי, המנכ"ל בפועל של הרשות, הודיעו כי יש לבחון לעומקן את המגמות המתעוררות בחברה ‏הישראלית ולהכיר בהן, כמו בדרישה המוצדקת מצד צופים לאובייקטיביות עיתונאית מלאה בשידורי ‏החדשות. עוד הודיעו, כי הרשות תמשיך לפקח על שידורי הטלוויזיה המסחרית ועל שידורי הרדיו האזורי על מנת להבטיח תכנים איכותיים, אובייקטיבים ומאוזנים.

 

לפנייה לכתב/ת
יונית לוי ותמר איש שלום. הצופים נגד הבעת דעתם של מגישי החדשות
באדיבות עובדה
ארז אפרתי בראיון ששודר ב"עובדה". בין שיאני התלונות
באדיבות עובדה
מומלצים