הקרב על ילדי הגרושים: "חזקת הגיל הרך - שוביניסטי"
חזקת הגיל הרך קובעת שמשמורת על ילדים בני 6 ומטה תינתן לאם, אבל הצעה לתיקון החק מעוררת סערה בקרב אבות ואימהות גרושים. "זה חוק אנכרוניסטי שעבר מן העולם", טוענים אלו שמעודדים שינוי בחוק. אך מהצד השני טוענים: "יש לבחון איך התיקון לא יביא לפגיעה בילדים ובאימהות". צפו
התיקון לחוק חזקת הגיל הרך שאמור להסדיר את סוגיית המשמורת על ילדים עד גיל 6 בדרכו להכרעה, אלא שהחוק מעורר סערה וויכוח נוקב. החוק כיום קובע כי החזקה על ילדים עד גיל זה תינתן אוטומטית לאם אם ההורים לא הגיעו ביניהם להסכמות. מצד אחד נלחמים אבות ואימהות גרושים על שוויון, מצד שני נלחמים על הוצאה לפועל של תיקון לחוק שאינו פותר את הבעיות המרכזיות בחוק הקיים. צפו בדיון באולפן ynet.
"אנחנו 250 אבות ואימהות שמוחים על ה'וויה דולורוזה' שעוברים הגברים שרוצים להתגרש", הסביר ליאור גאלו, מארגן מאהל "הורים שווים" המפגינים מול משכן הכנסת. "זה חוק אנכרוניסטי ושוביניסטי שעבר מן העולם. בכל מדינות העולם המערבי בוטל החוק, פרט לישראל ולארגנטינה. אנחנו מנסים לדחוף לכך שנעבור לצד של העולם המערבי כמו כל המדינות המפותחות".
"הדברים לא בדיוק נכונים", הסבירה עדן יוחננוף, שמתנגדת לתיקון בחוק. "בוא נדבר על הורות משותפת ומה היא נותנת במשמורת משותפת, איפה זה מבטל את האישה, את הילדים, למה הגברים מחזיקים בגיל 6 על הורות משותפת, איפה זה באמת פוגע בילדים. האם אפשר לחיות בבתים יומיים-יומיים? זה לא אמור להיות המחיר של גירושים". יוחננוף הסבירה בנוסף כי בקביעת משמורת משותפת מתבטלות החובות הכספיות של הגבר כלפי האישה.
"אנחנו לא מומחים בנושא", חידד גאלו. "ממשלת ישראל מינתה ועדות ממשלתיות שכינסו את כל המומחים, והוועדות האלה ישבו על המדוכה והמליצו חד-משמעית לבטל את חזקת הגיל הרך. כל הדיון המקצועי והשיקולים לכאן ולכאן נבחנו ויצאו המלצות חד-משמעיות".
גאלו סיכם: "אנחנו חיים במאה ה-21, יותר ויותר אבות במהלך הנישואים לוקחים חלק בהורות והופכים להיות ההורה המרכזי. אני חושב שהחוק צריך להתחקות אחר ההתפתחות הזאת. אני חושב שהחוק צריך לא להעניש אותנו. אנחנו צריכים להיות ברירת המחדל, אנחנו צריכים להיות נקודת המוצא. אם יש מקרים ספציפיים לכאן או לכאן יש לטפל בהם".