40 שנה למבצע אנטבה: "שינה את פני ההיסטוריה"
בחודש הבא יצוינו 4 עשורים למבצע ההירואי באוגנדה. רס"ן שאול מופז, לימים הרמטכ"ל ושר הביטחון, פיקד אז על כוח האבטחה. ההיתקלות עם כוחותיו של אידי אמין, האישור למבצע שהגיע רק במחצית הדרך והרגעים לאחר פציעתו של יוני נתניהו: "פועלים לפי מה שחונכת". צפו בראיון והאזינו למופז ברשת הקשר ביום ההוא
מופז נזכר במצבע אנטבה. צפו בראיון (צילום יוגב אטיאס ואורי דוידוביץ')
"כשלוחמים או מפקדים נפגעים, אני אומר שאש המלחמה היא עיוורת. כל אחד יכול להיפגע. ברגעים האלה, אם אתה לא משלים את המשימה, עלולות להיות יותר אבידות. לכן, כולם מרוכזים בביצוע המשימה". זו הייתה הרגשתו של שאול מופז,
שהיה מפקד כוח האבטחה במבצע אנטבה
שיציין בחודש הבא 40 שנה. צפו בראיון והאזינו להקלטות הקשר.
מופז, אז בן 27 בלבד בדרגת רב-סרן, הספיק להיות סגנו של יוני נתניהו במשך שנה וחצי. הוא נבחר לפקד על כוח האבטחה בזמן שהכוחות בהובלתו של נתניהו פעלו לחלץ 105 נוסעים יהודים וישראלים ואת צוות אייר פראנס שנחטף כמה ימים קודם לכן על ידי חברי "תאי המהפכה" וחברי החזית העממית לשחרור פלסטין.
בראיון לאולפן ynet הוא מספר כיצד הכוח בראשותו היה צריך להתמודד עם התגבורת ששלח שליט אוגנדה אידי אמין לעבר שדה התעופה באנטבה. "היה קצת לחץ בקשר. לא הייתה לי ברירה והייתי חייב קודם כל לטפל בתגבורת הזו שנכנסה לשדה. אנחנו הסתערנו עליה ופגענו בהם. הם היו המומים, הם לא הבינו ועדיין ההפתעה של הפעולה עבדה עליהם".
תאר לי את הרגע שאתם בדרך לשם, מדברים במטוס, חשבתם שאולי מישהו לא יחזור, שזה יהיה מורכב ממה שציפיתם?
"ראשית, לא היה אישור למבצע הזה עד שהגענו כמעט למחצית הדרך כי אספו את הקבינט לאחר שהמראנו. אני יכול לספר שהיו שתי שיחות, אחת של דן שומרון עם הלוחמים ואחת של יוני נתניהו. אני רוצה לומר שהמבצע הזה לא היה יוצא לדרך אילולא המלצה של שניהם, של דן שומרון ושל יוני נתניהו שאנחנו מסוגלים לבצע את המבצע הזה ולחלץ בני ערובה".
אתה נוחת שם, אחראי על האבטחה, יש רגע שאתה חושב שאולי זה יסתבך?
"הרגעים הראשונים היו יחסית מורכבים, זה היה השלב של הפריצה, אני כבר נחתתי. עוד בנחיתה ראיתי מהקוקפיט של המטוס את הכוח שלנו נתקל וראיתי את שלב הפריצה ותוך דקות אנחנו היינו שם. זה היה השלב שבו יוני נפגע, התחילה הפריצה, נפגעו בני ערובה, היה ירי ממגדל הפיקוח שטיפלנו בו, יותר מאוחר טיפלנו במיגים. בהתחלה היה קצת מורכב, אי ודאות, רגעים מורכבים. אלה רגעים של אי ודאות".
לאחר פציעתו של יוני נתניהו, מופז מספר כיצד תפקדו הכוחות: "ברגעים האלה פועלים לפי מה שחונכת, לפי מה שתורגלת ולפי האינסטינקטים של לוחמים שהיה להם. וכמובן גם ניסיון. אני חושב שבסך הכול ההחלטות שהתקבלו וסדר הפעולות שנעשה מרגע שיוני נפגע תאם את הציפיות של המבצע והביא להצלחה שלו".
כשאתה שומע שיוני נתניהו נפגע, יש זמן באותם רגעים לחשוב? יש רגשות בסיטואציה כזאת?
"אתה בעצם מתחמק מלומר שהראש גבר על הרגש, לא יכולתם להרגיש כלום, צריך לעבוד כמו מכונות. אנחנו כולנו הבנו שיוני נהרג רק לאחר שנחתנו בניירובי בקניה לתדלוק המטוסים. רק אז הסתבר שהוא נהרג כי המבצע הזה בוצע הרבה מאוד בזכותו של יוני, גם בזכות אומץ הלב שלו וההובלה שלו את הכוח הפורץ וגם בתוקף העובדה שהוא אמר: אנחנו נדע לעשות את זה".
מופז אומר גם כי אילולא האומץ של הדרג המדיני, מבצע שכזה לא היה יוצא לפועל. "המבצע הזה שינה את פני ההיסטוריה. הייתה פה אמירה מאוד מפורשת וחד-משמעית של ממשלת ישראל והעומד בראשה יצחק רבין ושמעון פרס שהיה שר הביטחון. ישראל בעצם אמרה: "אנחנו לא נכנעים לטרור. בכל מקום על פני הגלובוס שיהיו בו יהודים בסכנה אנחנו נבוא לכל מרחק ונסייע להם ונחלץ אותם".
צה"ל היום עדיין יכול לבצע משימות כאלה או שאנחנו בעידן אחר שקשה יותר להתחמק מהרדרים, כולם רואים את כולם?
"אני מאמין שגם היום צה"ל עושה מבצעים מאוד נועזים ומאוד משמעותיים שהם לא חשופים לעין הציבור. אני בטוח שמבצעים מהסוג הזה צה"ל יודע לעשות היום, מה לעשות שזה קרה לפני ארבעים שנה בסיטואציה מאוד מיוחדת שבסוף אומץ הלב המדיני נתן את ההזדמנות לצה"ל להוכיח שהוא יכול לעשות את זה".
40 שנה למבצע אנטבה
צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה
מומלצים