שתף קטע נבחר

לטובת החרדים: נדחה בשבועיים תיקון חוק מס ההכנסה

ועדת הכספים דחתה בשבועיים את אישור תיקון חוק פקודת מס הכנסה, אשר יחייב את רשות המסים לדווח למקביליה בארה"ב על נכסי אזרחים אמריקניים בישראל. הקופות מתמחות במתן הלוואות ללא ריבית לנזקקים במגזר החרדי - ומתבססות בין היתר על תרומות של אזרחים אמריקאיים. הכלכלן הראשי באוצר מזהיר מפניי דחייה נוספת: "הפרת ההסכם עלולה לעורר סנקציות"

"גלגל הצלה" לקופות גמילות החסדים (גמ"חים): יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) חש היום (ב') להצלת הקופות, רובן חרדיות, אשר עתידות להיפגע מתיקון פקודת מס הכנסה המחייב את רשות המסים באוצר לדווח למקביליה בארה"ב על נכסים של אזרחים אמריקנים בישראל. הצעת החוק הגיעה לאישורה הסופי בוועדה, אבל גפני הסכים לדחות את האישור בתנאי שהאוצר ובנק ישראל יתנו לקופות ארכה שתציל אותן מסגירה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

הקופות מתמחות במתן הלוואות ללא ריבית לנזקקים במגזר. הן מתקיימות מתרומות, בעיקר מכספי תורמים או מהכנסות נכסים של אזרחים אמריקנים בישראל, אף הם חרדים ברובם. גפני קבע כי ההצבעה על אישור החוק תידחה בשבועיים, בתנאי שרשות המסים ובנק ישראל יאפשרו למנהלי הגמ"חים להסדיר את מעמדם כמוסדות לתועלת הציבור כפי שהם מוגדרים בחוק הישראלי.

 

התיקון לחוק הוא פועל יוצא של הסכם בין ישראל לארה"ב, עליו כבר חתומות מדינות רבות. הוא נובע מכוונת ארה"ב להעמיק את גביית המיסים מהכנסות אמריקאים מחוץ לארצם. החתימה נדרשת להמשך שיתוף הפעולה בין הרשויות. הוא מחייב גופים פיננסיים ישראלים לדווח לרשות האמריקנית באמצעות רשות הישראלית, על חשבונות שבהם מעורבים אזרחים אמריקניים במישרין או בעקיפין, או מנוהלים על ידיהם.

 

בעקבות חתימת ישראל על ההסכם הורה בנק ישראל לבנקים להסדיר את מעמד כל הארגונים והגופים המנהלים חשבונות אצלם שביניהם אזרחים אמריקאים. מספר בנקים כבר דרשו ממנהלי גמ"חים להסדיר את מעמדם, אחרת יאלצו לסגור את חשבונותיהם. על פי הגדרות ההסכם בין המדינות, הוראת הבנקים מעמידה בסכנה את אפשרות הגמ"חים להתקיים למעט אם הם מוכרים כמוסדות לתועלת הציבור, שההסכם לא חל עליהם.

 

 

"הפרת ההסכם עלולה לעורר סנקציות"

גפני אמר היום לוועדת הכספים כי ישראל חתמה על ההסכם "בלי לקחת בחשבון את האסון המאיים למוטט את אחד מארגוני החסד והעזרה ההדדית המתקיימים בעם היהודי מאות שנים, ולהמיט אסון על החברה האזרחית בישראל. זהו מוסד יחיד מסוגו המאפשר לאנשים במצוקה לקבל הלוואות שיוכלו להעמיד אותם על רגליהם". הוא דרש שהבנקים יתנו לגמ"חים ארכה עד סוף החודש כדי להסדיר את מעמדם כמוסדות לתועלת הציבור.

 

הכלכלן הראשי באוצר, יואל נווה, ציין כי ישראל חתמה על ההסכם כבר לפני כשנתיים - אבל כניסתו לתוקף נדחתה עד סוף ספטמבר השנה בגלל החקיקה המתחייבת שהתעכבה עקב הקדמת הבחירות והתייצבות הממשלה החדשה. הוא הזהיר שהפרת ההסכם מצד ישראל עלולה לגרור סנקציות שיסכנו את הכלכלה הישראלית כמו ניתוק הקשרים מגופים פיננסיים בינלאומיים דוגמת מערכת הסליקה הבינלאומית.

 

"הסנקציות עלולות לסכן לא רק את הבנקים, קרנות הפנסיה וחברות הביטוח אלא ובעצם את כל חסכונות הציבור הישראלי", הדגיש נווה. "הצעת החוק כבר מונחת על שולחן הוועדה 3 חודשים וחייבים להשלים אותה על-מנת לאפשר לרשות המיסים לרכז את המידע הנדרש בהסכם ולהעבירו לאמריקאים עד למועד האחרון שנקבע לכניסתו לתוקף".

 

המשנה לכלכלן הראשי, פרידה ישראלי, הוסיפה, "בהסכם עם ארה"ב לא היה לנו חופש מוחלט לגבי כל התנאים שלנו, אך הצלחנו לקבל כמה הקלות רק בזכות החתימה - כמו הסכמת האמריקנים שעמותה לתועלת הציבור לא תחשב מוסד פיננסי. אבל הם דרשו שרשות המסים תכיר בכך, כדי לוודא שאם גוף ציבורי בפירוק הכסף לא יגיע לידיים פרטיות. להסכמת הבנקים לדחייה נדרשים שבועיים לפחות".

 

סגנית המפקחת על הבנקים ריקי אליאס: "ניתן לאפשר דחייה מסוימת אך מוגבלת בזמן". עו"ד מיקי טמיר מאיגוד הבנקים: "הבנקים בוודאי לא רוצים לסגור חשבונות אך חייבת להיות הסדרה". ספי זינגר ממשרד המשפטים: "אנחנו יכולים להתגייס לפתרון בטווח המידי, אבל בטווח הארוך, נדרשים יותר משבועיים לטיפול ברישום והרישוי הכרוכים בהסדרה הרחבה של הגמ'חים".

 

היו"ר גפני הבטיח לקדם את החקיקה אם הרשויות יתנו לגמ"חים ארכה עד סוף יוני. הוא הציע לעגן בחוק את המעמד של מוסד לתועלת הציבור שההסכם אל יחול עליו לגוף פיננסי שהפקדות בו הן פחות מ-50 אלף דולר או נכסים בפחות מ- 50 מיליון דולר". הוא דרש מכל הגורמים "לחזור אליו עם תשובה בתוך יומיים". ח"כ מיקי רוזנטל (המחנ"צ) תמך בו: "יש גמ"חים גם במגזר הכללי ולא רק במגזר החרדי. זה מוסד שחשוב לכולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים