נדחתה ההצבעה על זכות הדיירים לבחור ספק גז
נדחתה בשבועיים ההצבעה בוועדת הכלכלה על תקנות שיעגנו את זכותם של רוכשי דירות בבניין חדש לבחור את ספק הגז. מדובר בחוק אשר יעביר את האפשרות לבחור את ספק הגז הראשון לבניין לדיירים, במקום הקבלנים שבוחרים בהם כיום. ההצבעה נדחתה כדי לבדוק אם ניתן להגביר את התחרות בשוק הגז הביתי "מבלי להוסיף רגולציה על הקבלנים"
שר האוצר משה כחלון עצר היום (ב') דיון בוועדת הכלכלה על תקנות שיעגנו את זכותם של רוכשי דירות בבניין חדש לבחור את ספק הגז. זאת, במקום המצב הקיים שבו הם נאלצים לקבל ספק לפי בחירת הקבלן בעסקת חבילה שעשה עם הספק. העסקה כוללת בדרך כלל גם את הצובר, הצנרת וציוד העזר הנלווה של הספק והיא מכתיבה לדיירים את מחיר הגז אותו ישלמו לאחר כניסתם לדירה. מטרת התקנות לאפשר לדיירים לנצל את התחרות בין הספקים כדי לזכות בתעריף הזול ביותר.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
כחלון ביקש מיו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנ"צ) לדחות את ההצבעה על התקנות בשבועיים, כדי לבדוק אם ניתן להגביר את התחרות בשוק הגז הביתי "מבלי להוסיף רגולציה על הקבלנים". התערבות השר נעשתה בלחץ התאחדות בוני הארץ שטענה כי התקנות "יעמיסו על הקבלנים ביורוקרטיה מיותרת שתביא להתייקרות הדירות". על התקנות חתום שר התשתיות בממשלה הקודמת ד"ר יובל שטייניץ. הן הוגשו לאישור הוועדה לפני כחצי שנה.
התערבות השר אילצה את ח"כ כבל לנעול את הישיבה בשעות הצהרים וקטעה דיון סוער שחשף במהלכו חילוקי הדעות בין משרדי התשתיות והאוצר ואת מעורבותו הדחופה של השר. כבל גילה כי הקבלנים הם אלה שלחצו על שר האוצר לעצור את הליכי החקיקה, אבל הדגיש כי בכוונתו לטפל בתקנות "כמה שיותר מהר בשל השפעתו על הכיס של רוכשי הדירות". הוא מחה על התערבות השר "בדקה ה-90" וקרא למשרדים להגיע להסכמות "כדי להחזיר את הכוח לצרכנים ולהוזיל את מחירי הדיור".
"הורדת מחירים חשובה - אולם בפיקוח"
עד כה בחר הקבלן את ספק הגז הראשון למערכת המרכזית של בניין המגורים החדש, והספק נהנה מהגנה של שנה אחת לפחות בטרם יוחלף בספק אחר. משרד התשתיות מציע בתקנות הליכים שיאפשרו לדיירים לבחור את הספק הראשון. לפי ההצעה, הקבלנים יצטרכו לקבל הצעות מחיר לתעריפי הגז מכל הספקים ולא רק מארבעת הגדולים, והזוכה בחוזה הוא הספק שנבחר ברוב בעלי הדירות. הליך זה נותן לראשונה מעמד מועדף לספקים הקטנים. את ההצעות יעביר הקבלן לרוכשי הדירות וספק הגז הזוכה הוא זה שקיבל את רוב הקולות.
ראש מינהל הדלק במשרד התשתיות, חן בר יוסף, אמר כי צרכנים שרוכשים דירה בבניין חדש מוצאים היום את עצמם במצב הלא סביר שהם כבולים לספק שלא הם בחרו ולרוב מבלי שהובאו לידיעתם תעריפי אספקה שונים המוצעים בשוק. לדבריו המהלך היה בתאום משרד האוצר וקבינט הדיור, כשהאוצר היה שותף גם לכתיבת התקנות, יחד עם משרד המשפטים והרשות להגבלים עסקיים. רפרנט האנרגיה באגף התקציבים, שניר ניב, הודה כי "המשרד לקח חלק בגיבוש התקנות".
ח"כ נאוה בוקר (ליכוד) אמרה כי "הורדת המחירים חשובה אבל אני שומעת טענות שהיא גם עלולה להוביל אותנו לשלם מחיר כבד הרבה יותר בחיי אדם. לכן עלינו לשמוע קודם מי נושא באחריות הבטיחותית לחיי הצרכנים - ספק הגז או משרד התשתיות". משה ורדי, לשעבר נציב כבאות ארצי וכיום יועץ התאחדות התעשיינים, אמר כי מדובר בחומר נפץ ואחרי שלמד את הנושא "הגעתי למסקנה שלא יעלה על הדעת שמשרד התשתיות יבקש לאשר תקנות כאלה".
האחראי על הבטיחות במשרד, יהודה גסנר, הגיב כי "מדובר בהפחדות. כל מבצע של עבודות גז חייב רישיון, חייב לעשות זאת לפי התקן וחייבים לבצע בדיקות שכך זה אכן נעשה". היו"ר כבל העיר, "אין מחלוקת שצריך לשמור על הבטיחות, אבל גם סיכונים צריך לנהל ולא לשאת את שם הבטיחות לשווא. כאן זה סיפור על הרבה מאוד כסף, ומטרתנו לבחון את התקנות מנקודת מבטם של הצרכנים, אם הם יצאו נשכרים או נחלבים".
כלכלן המועצה לצרכנות, גיל ברגפרוינד, אמר: "כדי שתהייה תחרות בתעריפים, תנאי השירות והבטיחות צריכים להיות ברורים. לכן צריך לחייב את חברות הגז לחשוף את התעריפים בצורה אחידה ושקופה. בלי זה לא ניתן להתמקח מול ספקי הגז". סמנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אמיר הלר: "בעבר הקבלנים היו מקבלים כסף עבור התקנת צוברים, והיום הם משלמים על כך. לעשות מכרז בין הספקים וללכת לדיירים עם התוצאות כדי שיבחרו את הספק - זה נשמע לי הזוי".
היו"ר כבל: "אתם ביקשתם מאוצר לעצור את התהליך, ואתם צריכים להביא הצעות חלופיות שיטיבו את מצב הצרכנים. אנחנו כבר נדע לבחור את ההצעה הטובה ביותר לטובתם, ומבלי לפגוע בבטיחותם". בפתח הישיבה נמסר כי במסגרת מאמצי משרד התשתיות להוזיל את תעריפי אספקת הגז הביתי הוא עומד לספק לוועדה לשם השוואה את נתוני העלויות בהליכי הפקת הגז בבתי הזיקוק ושיווקו לצרכן.