בנק ישראל: להחריג הפנסיות מחוק שכר הבכירים
כך מבהירה המפקחת על הבנקים חדווה בר במכתב ששלחה למנכ"לים וליו"ר של הבנקים. לדבריה, מטרת חוק שכר הבכירים איננה לפגוע בזכויות העבר של העובדים ויש להחיל את החוק ממועד כניסתו לתוקף ואילך ולא על זכויות עבר של העובדים. "עזיבה לא מתוכננת ורחבת היקף של מנהלים עלולה להביא לזעזוע ניהולי בבנקים, לאובדן ידע וניסיון ולפגועבתהליכי קבלת ההחלטות"
במכתבה היא מזכירה את תשובתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשל, אבי ליכט, לפנייתם של נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, ושל שר האוצר, משה כחלון, לפיה למרות רצונות לסייע, בשל מורכבות העניין אין בכוונתו להתערב במתן חוות דעת להחרגת הפנסיות של הבכירים במערכת הפיננסית מחוק הגבלת שכר הבכירים.
כזכור, לאור החשש שהתעורר בקרב נושאי משרה ועובדים בכירים בבנקים מפני פרשנות לחוק שכר הבכירים באופן שתפגע משמעותית בזכויות הפרישה שצברו בגין שנות עבודתם שקדמו למועד יישום החוק, פנו נגידת בנק ישראל קרנית פלוג ושר האוצר משה כחלון לליכט בבקשה שיבחן פרסום חוות דעת שתומכת בפרשנות שהציגו הבנקים, לפיה הפרשות הפנסיה של הבכירים יוחרגו מהחוק.
ליכט השיב, כאמור, שאין מקום למעורבות ישירה שלו בדרך של חוות דעת בעיתוי הנוכחי, ושקביעת הסדר משלים להוראות המעבר שקבע המחוקק, "נכון שייעשה אף הוא על ידי המחוקק".
עם זאת הבהיר ליכט שהוא לא שולל את הפרשנות המבוססת על רישום ההתחייבויות לזכויות העובדים בדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2016, כפי שהציעה המפקחת על הבנקים, והוסיף שיתכן שאף יתמוך בה בעתיד.
"יודגש שהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה ציין מפורשות שהנחתו הפרשנית היא שהמחוקק לא התכוון לפגוע בהתנהלות התקינה של התאגידים הפיננסיים", כותבת בר, "ואף לא התכוון לפגוע בעובדים מעבר לנדרש כדי להגשים את תכלית החוק, תכלית הצופה פני עתיד ומשדרת מסר עקרוני – ערכי".
בר: לא על זכויות העבר
בר כותבת שלעמדה זו, לפיה יש להחיל את החוק ממועד כניסתו לתוקף ואילך ולא על זכויות עבר של העובדים, שותפים גם בנק ישראל ושר האוצר, וכן "חברי כנסת נוספים שאף נתנו ביטוי פומבי לכך".
הפיקוח על הבנקים סבור, כפי שכותבת בר, שהשמירה על זכויות העובדים היא בעלת חשיבות גבוהה לצורך המשך התנהלות תקינה של המערכת הבנקאית. "עזיבה לא מתוכננת ורחבת היקף של מנהלים עלולה להביא לזעזוע ניהולי בבנקים, לאובדן ידע וניסיון ולפגוע
בתהליכי קבלת ההחלטות".
"על רקע זה", היא כותבת, "על כל תאגיד בנקאי לנקוט בצעדים הנדרשים על מנת למנוע פגיעה בהתנהלותו התקינה. עליו לפעול, בין היתר, על בסיס חוות דעת משפטיות וחשבונאיות מבוססות, להתאמת תנאי התגמול של העובדים בו לקבוע בחוק, ובכלל זה לתת מענה להתחייבויות התאגיד כלפי העובדים הרלוונטיים בגין זכויות העבר שלהם. זאת על פי תכלית החוק, תוך מתן גילוי מלא לעובדים הנוגעים בדבר לגבי המשמעויות של המתווה המוצע, על מנת שיוכלו לקבל החלטה מושכלת".
נזכיר כי בשבוע שעבר הגישו הבנקים עתירה לבג"ץ, בעקבות הודעת המשנה ליועץ המשפטי כי אין בכוונתו לפרסם חוות דעת מוצהרת. בית המשפט חייב את המדינה להשיב לעתירה בתוך שבועיים.