הפלסטיני שצילם את החייל היורה: "לא שיניתי כלום בסרטון"
עימאד אבו שמסיה, שתיעד את הירי במחבל המנוטרל והעביר את הסרטון לארגון בצלם, עלה על דוכן העדים במשפטו של החייל אלאור אזריה. הסנגור של אזריה שאל אותו האם החייל עצר בעבר את בנו, ואבו שמסיה השיב כי אינו יודע על ידי מי בנו נעצר
משפטו של החייל היורה אלאור אזריה חודש הבוקר (ד') בבית הדין הצבאי ביפו עם עדויותיהם של הצלמים הפלסטינים שתיעדו עבור ארגון בצלם את התקרית, בהם עימאד אבו שמסיה. עדות נוספת שתישמע במהלך הדיון היא של מומחה זיהוי פלילי של המשטרה, שהתייחס למהימנות סרטוני בצלם.
צוות ההגנה במשפט הטיל בחודשים האחרונים ספקות באמינות הסרטונים שחוללו סערה ותהה אם הם "בושלו בעריכה". חוות דעת של מומחה המז"פ שנפרסת על פני עשרות עמודים תיחשף היום בבית הדין הצבאי, והשורה התחתונה היא שסרטוני בצלם הם אותנטיים, מאחר שהם הועברו לגורמי מצ"ח בבוקר התקרית עוד בכרטיס הזיכרון המקורי של המצלמה שתיעדה את התקרית.
אבו שמסיה אמר על רקע הסרטון המלא שלו שהוקרן בקיר האולם: "אני ואשתי היינו בבית באותו בוקר. שמעתי יריות, יצאתי מהר והחזקתי מצלמה. מאחוריי הייתה אשתי. הגעתי לרחוב וראיתי בחור על הרצפה במעיל שחור. שמעתי קול אחר וראיתי עוד בחור שוכב. כיוונתי אליו את המצלמה, התחלתי לצלם שניות אחרי ששמעתי את היריות. עם המצלמה הקטנה הזו, של פנסוניק, צילמתי את התקרית". בכל אותו זמן אזריה צפה בסרטון, אבל אביו צ'רלי לא הסתכל עליו.
אבו שמסיה הוסיף: "אחרי שצילמתי את הסרטון אמרתי לפעילת בצלם שיש לי צילום חשוב אבל אני בתל רומיידה - שטח צבאי סגור. שלחתי לה את כרטיס הזיכרון עם בני הקטן. מצ"ח קראו לי לחקירה וביקשו שאביא את הכרטיס המקורי. אמרתי לחוקר מצ"ח באותו יום שזהו החומר המקורי ולא הוספתי כלום. לא שיניתי כלום בסרטון. אני לא צלם ועיסוקי הוא בנעליים. אני מתנדב בלי שכר עבור בצלם. הבית שלי רחוק כ-30 מטר מזירת האירוע. לא ידעתי שיקרה אירוע כזה".
הסנגור עו"ד אייל בסרגליק שאל את אבו שמסיה: "נכון שילדך עאוני בן ה-17 נעצר על ידי הנאשם והסמ"פ ב-2.2.16, עוד לפני התקרית?". אבו שמסיה: "בני נעצר ואני לא יודע על ידי מי בדיוק מהצבא, אני לא יודע מה ייחסו לו. הוא חזר הביתה אחרי שנעצר. אנו גרים בתל רומיידה כך שצפוי שכל אחד מאיתנו ייעצר. אם היה משהו נגד הבן שלי הוא היה נשפט".
אבו שמסיה הוסיף: "העברתי את הסרטון גם לרויטרס. לא צילמתי ברצף כי בהתחלה הזום לא היה מפוקס. רוב הסרטונים שלנו הם לא ברצף". בתשובה לטענת ההגנה כי יש אפשרות של עיוות בהבנת הצילום, אמר שמסיה כי "אי אפשר להעריך מרחקים בין אובייקטים בצילום כי יש השפעות של מרחק מהאובייקט, זווית צילום והעדשה". הסניגור בסרגליק יצא נגד הזיקה שבין שמסיה לבין ארגון בצלם שהפיץ הסרטון: "דו"ח בצלם האחרון גרס כי עלה התאנה של הכיבוש הוא מנגנון האכיפה של צה"ל שמטייח".
אחרי שנגמרה עדותו של שמסיה, ראשת הרכב השופטים, אל"מ מאיה הלר סילקה מהאולם עיתונאי שצילם בנייד שלו את שמסיה בצאתו מהאולם, והורתה להחרים את הטלפון שלו. אחרי אבו שמסיה עלה להעיד עארף ג'בר, צלם נוסף שתעד את לחיצת היד בין ברוך מרזל לאזריה, אחרי שירה במחבל. ג'בר סיפר כי יצא לצלם אחרי ששמע על התקרית ברדיו הפלסטיני. הסניגורים הוסיפו בדבריהם גם את הטענה של בצלם שהועלתה בימים האחרונים, לפיה גם המחבל הראשון בתקרית נורה למוות על ידי החיילים בעודו מנוטרל. בצה"ל דחו טענה זו ואמרו כי היא סותרת את ממצאי התחקיר המבצעי.
מומחה מז"פ משטרתי, רון גור אל, העיד בדיון: "הסכין זזה כמה פעמים. שמעתי כמה פעמים קולות מהסרטון עם אמירות לחשש ממטען. לחומרים שצולמו נתתי את ציון המקוריות הגבוה ביותר. לא הייתה שום חותמת להתערבות עריכתית בסרטונים. לא נעשה כל שינוי בקבצים". דבריו של גור אל נאמרו בתשובה לשאלותיו של עו"ד בסרגליק שטען במהלך הדיון לאכיפה סלקטיבית נגד מורשו, בעקבות מקרים דומים בעבר שבהם ירו כוחות צה"ל במחבלים לא מסוכנים ולא הועמדו לדין. בסרגליק גם טען בפני נציג המז"פ שחוות הדעת שלו לא התייחסה לכך שכרטיס הזיכרון הובל על ידי בנו של הצלם והגיע גם לרויטרס.
סנגורו של אזריה, עו"ד אילן כץ: "הוכחנו שהצילום מגמתי. הם צילמו מתי שבא להם ועובדה שבצילומים שלהם
לא שמעו את צעקות החשש ממטען. הוכח שהמרחקים שנראים בסרט הם לא המרחקים במציאות".
בשבוע הבא צפויה עדות מפתח דרמטית במשפט, של מפקד הפלוגה מגדוד שמשון שהגיע לזירה עם אזריה לאחר הפיגוע, ולמעשה היה הגורם הפיקודי הראשון שתחקר את אזריה בשטח לאחר הירי השנוי במחלוקת. המ"פ כבר העיד במצ"ח נגד החייל כאשר סיפר שאזריה אמר לו לאחר הירי כי ירה במחבל מאחר שזה ניסה להרוג את חברו. בסרטוני התקרית נראה המ"פ, שננזף פיקודית על ניהול האירוע, עומד בקרבת אזריה ולא מביע כל חשש מסכנה מהמחבל.
בתחילת חודש יולי יעידו גם המח"ט ומג"ד שמשון סא"ל דוד שפירא, שכבר טען בעדותו במצ"ח שלדעתו אזריה שיקר לו בנוגע לגרסתו לתקרית. לאחר מכן יחלו להופיע עדי ההגנה, ובהם צפויים להיות גם קצינים בכירים בפיקוד מרכז, ייתכן שהאלוף רוני נומה בעצמו. לפי הערכות של גורמים בכירים בפרשה, קצב ההתקדמות המהיר והיעיל של המשפט צפוי להוביל לכך שהוא יסתיים בסוף השנה או בתחילת 2017, עם הרשעתו או זיכויו של אזריה בסעיף ההריגה.
החייל עצמו ממשיך לשהות במעצר פתוח בבסיס, ושגרת יומו כוללת עבודות רס"ר. הוא ממשיך לכפור באשמה נגדו וטוען כי הוא חש סכנת חיים לאחר שהבחין לדבריו במחבל מנסה להגיע לסכין סמוכה או מזיז את גופו באופן חשוד המעלה חשש כי הוא נושא על גופו מטען חבלה.