שתף קטע נבחר

 

אין סייעת לילדים אלרגיים: "יכולים להיות הקורבן הבא"

הורים לילדים הסובלים מאלרגיה מסכנת חיים עתרו לבג"ץ נגד משרדי החינוך והבריאות להקצות סייעות עבור ילדיהם לאורך יום הלימודים. בעתירה מצוינים מקרי עבר שהיו יכולים להימנע. אחד ההורים: "הסייעת היא מלאך שומר"

 

40 הורים יצאו למאבק ועתרו לבג"ץ ()
40 הורים יצאו למאבק ועתרו לבג"ץ

ארבעים הורים לילדים הסובלים מאלרגיה מסכנת חיים הלומדים בבתי ספר יסודיים ברחבי הארץ, הגישו בשבוע שעבר עתירה לבג"ץ נגד משרדי ממשלה שונים, בהם משרדי החינוך והבריאות, בבקשה להוציא צו שיחייב להקצות סייעות רפואיות עבור ילדיהם ליום לימודים מלא.

 

בשנת 2011 החל משרד החינוך להקצות סייעות רפואיות לילדים שסובלים מאלרגיות מסכנות חיים. מדובר בהשגחה שמתמקדת סביב ההפסקות שבהן אוכלים הילדים ומסתובבים. בעתירה שהגישו ההורים באמצעות עו"ד זיוה ארנסטי נטען כי בהתאם לחוזר מנכ"ל, הקצה המשרד את השירות לכל הילדים החל מגן חובה ועד הגיעם לגיל עשר.

 

עוד נטען כי בתחילת שנת הלימודים הנוכחית התבשרו ההורים כי ילדיהם שהיו בכיתה א' והיו זכאים לסייעת למשך יום לימודים שלם, יהיו זכאים בכיתה ב' לסייעת מלווה למשך שלוש שעות בלבד. עוד הובהר להם כי החל מכיתה ג', התלמידים שסובלים מאלרגיות מסכנות חיים כבר לא יהיו זכאים לסייעת צמודה, בטענה שהם הגיעו "לעצמאות טיפולית המקובלת לכולם", או במילים אחרות: הגיעו לגיל שבו הם צריכים להיות אחראיים מספיק לשלומם ולשלום חבריהם.

 

במשרד החינוך טוענים מנגד כי כבר ב-2011 החליטה הוועדה על השעות המפורטות, ועל כן לא נעשה קיצוץ. כך או אחרת, הורי הילדים טוענים כי שעות הסייעת שמסופקות להם כיום לא מספיקות, ובכך המשרד מהווה סכנה לחיי ילדיהם.

 

סכנת החיים של התלמידים האלרגים    (צילום: ניר כהן וניצן דרור )

סכנת החיים של התלמידים האלרגים    (צילום: ניר כהן וניצן דרור )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טרם פתיחת שנת הלימודים הנוכחית יצאו ההורים למאבק. הם הפגינו מחוץ לביתו של שר החינוך נפתלי בנט, פקדו כמעט כל אירוע שבו נכח כדי שישמע את זעקתם, ואף הגיעו לדיונים בנושא בוועדת החינוך של הכנסת. ההורים ניסו להסביר מה החשיבות בליווי הסייעת לילדיהם, ועד כמה מסוכנת האפשרות שהם ייחשפו בטעות לרכיב שאליו הם אלרגיים כמו חלב, בוטנים, אגוזים ועוד.

 

מסתמכים על מקרי עבר

בעתירה דורשים ההורים מבית המשפט להוציא למשרד החינוך ומשרד הבריאות צו שיחייב את המשרדים להקצות סייעת רפואית לילדיהם למשך יום לימודים מלא, ולא משנה באיזו כיתה הם. איציק בן חמו, אביו של יואב שסובל מאלרגיה ואחד מיוזמי העתירה, אמר ל-ynet: "צריך להבין את החשיבות של הסייעת. היא למעשה המלאך השומר של הילד. היא דואגת לנקות שולחנות, כיסאות, ידית של הדלת בכיתה, דואגת שילדים ישטפו ידיים אחרי האוכל ואחרי פעילות עם אוכל. הסייעת מלווה את הילד בחצר המשחקים ושומרת שלא יתנכלו לו, ומאפשרת לו להשתתף בפעיליות בבית הספר".

החייל שלו חזן ז"ל ( ) ( )
החייל שלו חזן ז"ל( )

בעתירה נכתב בין היתר כי "לצד צמצום השעות של הסייעת הרפואית או ביטול השירות, משרד החינוך ומשרד הבריאות לא נתנו כל פתרון אחר על מנת להגן על הילדים האלו, ולא פעלו כדי להרחיק את האלרגניים מבית הספר".

 

כן פורטו בה כמה מקרים של צעירים שנחשפו לרכיב שאליו הם אלרגיים ללא ידיעתם. המקרה הראשון שתואר התרחש ב-2010 כשתלמיד כיתה ט' טעם מכריך של חברו שהכיל ממרח פסטו מבלי לדעת שרוטב פסטו מכיל צנוברים שאליהם הוא אלרגי. התלמיד, שהחל לפתח תגובות אלרגיות, פינה עצמו למרפאה וחייו ניצלו.

 

המקרה השני מתייחס לשלו חזן ז"ל, שהלך לעולמו בהיותו בן 18 לאחר שאכל בטעות גרנולה שהכילה אגוזים, שאליהם היה אלרגי, בחדר האוכל בבסיס הצבאי שבו שירת. גם המקרה של חן אפרת ז"ל שהלכה לעולמה בגיל 26 לאחר שאכלה ופל בלגי עם ממרח אגוזים מתואר בעתירה.

 

"בשלושת האירועים הללו", נכתב, "מדובר באנשים בוגרים, שלכאורה ניתן היה לומר כי אין ספק שהגיעו ל'עצמאות טיפולית'. אולם, למרות גילם ובגרותם הנפשית, אף לא אחד מהם הצליח למנוע חשיפה לאלרגן, ולאחר החשיפה אף לא אחד מהם הצליח לטפל בעצמו, תוך כדי התגובה האלרגית. משרד החינוך ומשרד הבריאות סבורים שילדים בני 7, 8 ו-9 מסוגלים לגלות אחריות וערבות הדדית על שלומם ובריאותם, שלהם ושל חבריהם. במצב דברים זה, אין ספק שכל אחד מילדי העותרים יכול להיות הקורבן הבא".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ועדת מומחים משותפת למשרד החינוך ולמשרד הבריאות קבעה כי סייעת רפואית בהיקף מלא תינתן לילדים הסובלים מרגישות למוצרי המזון ברמה מסכנת חיים החל מגיל 3 ועד סוף כיתה א'. לא חל כל שינוי בהנחיות להקצאת סייעות, לא חל שום קיצוץ בהקצאת השעות לסייעות, ובכיתה ב' ניתן סיוע לצורך השגחה בהפסקות. מעבר לכך, המשרד יגיש את תגובתו לבית המשפט".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "נגיב בבית המשפט".


פורסם לראשונה 13/06/2016 19:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההורים העותרים לבית המשפט
מומלצים