רק שלא יישן הרבה כדי שיירדם בלילה
אין מה להילחץ משינה טובה של התינוק במהלך היום - להפך, היא דווקא יכולה להוביל לשינת לילה מוצלחת. אז איך יודעים לכמה שעות שינה הילד זקוק במהלך היממה, ובעיקר איך גורמים לזה לקרות?
שמחים יותר אחרי שינה טובה
בין אם התינוק שלך ישן מצוין בלילה אבל לא ישן טוב במהלך היום ובין אם הוא "מרביץ שינה" במהלך היום ופתאום משהו בלילה משתבש - כך או כך, הנושא של שנת יום מטריד הורים רבים. העניין מטריד הורים רבים והכי גרוע: משפיע על תפקוד התינוקות (וההורים כמובן).
בואו נתחיל מההתחלה - אם תינוק ישן טוב בלילה למה בעצם צריך שנת יום? למה היא כל כך חשובה? תינוקות ופעוטות זקוקים לתנומות יום כדי לתדלק את עצמם לאורך היום. אנו ישנים כדי לתת למוחנו לנוח ולעבד את כל המידע וכל מה שנתקלנו בו במהלך היום. במיוחד דברים חדשים. לכן כולנו זקוקים למנוחה אבל אצל תינוקות ופעוטות אשר לומדים דברים חדשים בכל רגע נתון, כל דקה, כל שעה, החשיבות למנוחות אלו גדלה.
ללא מנוחה במהלך היום, המוח יהיה מגורה יתר על המידה ולא יצליח לעבד את כל הנתונים. בשורה התחתונה, הם לומדים טוב יותר ובאופן כללי שמחים יותר אחרי שנת יום טובה: בוקר, צהריים או שניהם (תלוי בגיל).
אולי יעניין אותך גם:
- "הבן שלי לא יכול ללכת לקייטנה ואין לו מענה"
- כך תדעו שהילד מוכן לגמילה מחיתולים
- חוסר איזון ברגליים של הילדים - יש מה לעשות
לתפקד ללא שינה
מה קורה כשהם לא ישנים מספיק במהלך היום? דמיינו שנשארתם ערים כל הלילה וביום למחרת אתם צריכים לשבת וללמוד למבחן או להציג מצגת חשובה בעבודה. כנראה שתמצאו את עצמכם די עייפים (בלשון המעטה), רדומים או אחרי ארבע כוסות קפה, עצבניים ובעיקר - פחות מרוכזים בשביל ללמוד את החומר כמו שצריך או להעביר את המצגת בצורה הטובה ביותר.
כדי לשים את זה בפרספקטיבה טובה יותר: כאשר תינוק בן שבוע, חודש או חודשיים נשאר ער חמש שעות ברצף, זה שווה ערך למצב בו אנחנו נשארים ערים כל הלילה.
כמה זמן תינוקות צריכים לישון?
כל תינוק מתנהג באופן שונה כאשר מדובר בשינה ובעיקר כאשר מדובר בעייפות ואפילו בעייפות יתר. כל תינוק יכול למשוך את העייפות בצורה שונה ויהיה זקוק לזמן עירות שונה בין תנומה לתנומה.
בעוד שחלק מהתינוקות יישארו שמחים ומאושרים עד שהגיע זמנם לישון, יהיו תינוקות רגישים שיעברו את סף העייפות ולא יפסיקו לבכות. תינוקות אחרים גם יכולים לעבור את סף העייפות בצורה קיצונית עד שיהיו "היפר" יתר על המידה וגופם המוצף באדרנלין יגרום לנו לחשוב שהם כלל אינם עייפים ואפילו רחוקים משינה למרות שלא ישנו מהבוקר והשעה כבר 16:00.
כדי לעשות מעט סדר, להלן כמות שעות השינה הממוצעות שתינוקות צריכים לישון במהלך היום לפי חלוקה גסה לגילאים:
השעות הנ"ל הן ממוצע בלבד והן ישתנו מתינוק לתינוק. חשוב לזכור שלא מדובר במכונות או ברובוטים. יחד עם זאת, יש טווח מסוים שמומלץ שתינוקכם ישן. יש נורמה מסוימת לפי גיל. אם תינוק בן שלושה חודשים ישן במהלך כל שעות היממה 11 שעות סה"כ, גם אם הן כולן היו במהלך הלילה באופן רציף, עדיין אמליץ להורים לבדוק מה קורה שם כיוון שבמהלך כל שעות היום היה ער.
אז איפה בעצם הכול משתבש?
בשבועות הראשונים חלקנו נופלים בפח ומנסים כל מיני שיטות ריקודים וקפיצות כדי להרדים את התינוק. זה בסדר ואפילו מומלץ להרדים תינוקות בימים ובשבועות הראשונים על הידיים אבל קודם כל, חשוב לזכור שהכול עניין של מינון. להרדים מדי פעם על הידיים זה לא כמו להרדים את התינוק רק על הידיים.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
בעיה שניה היא שבהתחלה אנחנו מרדימים על הידיים - העיקר שישנו, ומהר מאוד ההרדמות על הידיים הופכות לקפיצות, טלטולים וכל מני נענועים שאין לו צורך בהם ולבסוף גם לא מספקים אותו כאשר הם גדלים. אחרי שעזרנו לו בימים ובשבועות הראשונים לישון, אנחנו מוצאים את עצמנו בגיל חצי שנה עם תינוק לא ישן. בהתחלה לא ישן ביום ואחר כך גם לא בלילה.
אז איך אפשר לעזור לתינוקות לישון טוב יותר ביום?
1. היום והלילה - חשוב לזכור שאצל רוב התינוקות, קשה מאוד להפריד בין שנות יום לשנות לילה ולרוב, הם משפיעים מאוד אחד על השני. אם תינוק לא ישן טוב במהלך היום, סביר מאוד שהוא גם לא ישן טוב במהלך הלילה ולהיפך, לכן אסור לזלזל באף אחד מהם.
2. חושך זו לא מילה גסה – להיפך! כנראה שכולנו גדלנו בבית שבו אמרו שהתינוק צריך להתרגל להירדם בכל תנאי ובכל מצב. תינוק שישן בכל מקום, בכל מצב ובכל תאורה זה תינוק שיש לו הרגלי שינה טובים ומבוססים אבל לא לכולם זה כל כך פשוט. לכן, עזרו לו להגיע למצב הזה ואל תדרשו ממנו להיות במצב הזה. שינה ביום היא קשה הרבה יותר משינה בלילה.
ביום, הורמון המלטונין שהוא הורמון השינה אינו מופרש בגוף – האור מדכא את ייצור המלטונין. לכן, קשה יותר (כן כן, גם לעייפים ביותר שבינינו) פשוט להיכנס למיטה וללכת לישון. החשיכו את החדר ועזרו להשרות את ההורמון בגוף באופן מלאכותי.
3. טקס שינה - חשוב בלילה אך לא פחות ביום. דווקא בגלל שכמות הגירויים גדולה יותר, חשוב לבצע הורדת הילוך, להאט את הקצב, לסגור טלוויזיה ולקפל צעצועים ורעשנים למיניהם. הורים רבים מספרים איך בזכות הורדת הילוך וטקס שינה טוב במהלך היום, השתפרו פלאים משך ואיכות תנומות היום.
4. שגרה מובנית - שימו לב לסימני העייפות. השכבה לפי סימני עייפות היא קריטית. יחד עם זאת, בדיוק כפי שבכל גן ובכל מעון מצליחים לגבש לו"ז אוכל ושינה מוצלח למרות השונות בין התינוקות, במידה והתינוק נמצא עם אחד ההורים בבית, אפשר לנסות להכניס גם את תנומות היום ללוח זמנים שיקל עליך. הוא לא חייב להיות קשיח ולא חייבים להחליט שב-9:00 בדיוק ישנים בוקר וב-12:00 בדיוק ישנים צהריים אבל כן יכול לעזור לכם אם תשימו לב גם לשעון. כך תדעו שאם התינוק ישן ב-9:00 בבוקר למשך שעה והשעה כבר 13:00 והוא עדיין לא ישן, כנראה שמשהו התפספס.
5. דילוג על שינה - אם התייחסנו לסימני עייפות אי אפשר שלא להזכיר נושא שכיח מאוד שעולה בעיקר בנושא של תנומות יום והוא דילוג על שינה כדי שיהיה "עייף יותר" או "מוכן יותר" או "אפוי יותר" לקראת שנת צהריים או שנת לילה טובה יותר(בחיי שאלו ביטויים ששמעתי מהורים).
זה הזמן לנפץ מיתוס והוא שעייפות יתר אצל רוב התינוקות אינה גורמת להשכבה פשוטה יותר - ההיפך הוא הנכון. כאשר מדלגים עם תינוק על שנת צהריים או מושכים אותו כדי שיגיע עייף יותר זה לרוב פוגע בהרדמה כיוון שהוא מגיע עייף מדי. אצל תינוקות עייפות גוררת עייפות ושינה משרה שינה. לא פעם הבת שלי התעוררה משלוש שעות בצהריים ובשעה 18:30 "העזה" לשפשף עיניים.
כשם שכולנו לא היינו חושבים לדלג על ארוחה שלהם או יותר נכון, כשם שכולנו נכנס להיסטריה איך עברו 5 או 6 שעות והוא עדיין לא אכל, כדאי שנתחיל להתייחס באותה חשיבות גם לתנומות היום.
הכותבת היא יועצת שינה