רומא: שאול בן אדרת עם המלצות קולינריות
ללקק את האצבעות: איפה תמצאו אוכל זול מאוד וגם טעים מאוד, איפה הלק הכי טעים של גלידה, באיזו מאפייה מסתתרת פיצה מבצק דק דק ומתפצח ואיזו מסעדה אינה מקבלת כרטיסי אשראי אבל רוב הסיכויים שבכל זאת תמצאו את עצמכם חוזרים אליה שוב ושוב? שאול בן אדרת יצא למסע קולינרי ברומא וחזר עם רשימת "מוכרחים"
מי הכי יפה בעולם - פריז הרומנטית והזוהרת, לונדון המרשימה, האינית והפופולארית, בודפשט, ברלין, ברצלונה הכיפית והזורמת, פראג הקלאסית או רומא יקירתי?
רומא זכתה, ובצדק, לכל המחמאות האפשרויות, ממני לפחות, ואיטליה בכלל היא מדינה מרהיבה מלאה בסודות, במקומות קסומים ובעלת מטבח עשיר. כל פינה, כל אבן, כל רחוב, כל שדרה מזכירים את ימי הרומאים, את התרבות, את היופי ואת ההדר שנשתמרו במלואם.
רומא היא עיר שקל להתמצא בה, הכל קרוב ונגיש להליכה ברגל, ממש כמו שאומר הפתגם הידוע: "כל הדרכים מובילים לרומא".
מהאתרים המפורסמים כמו הקולוסאום, מזרקת טרווי, המדרגות הספרדיות, כיכר ברברוני, הפנתיאון, פיאצה נבונה, פורום רומאנום, ועוד מאות אתרים מרשימים שמספרים את סיפורים האישי ללא מילים, רק מעצמת הדרם ויופיים.
וכמובן, האוכל - המטבח המקומי הרומאי על שלל מנותיו, מארטישוק רומאי, פסטה מטריצנה, פסטה קצה פפה, פסטה קרבונרה, סליטימבוקה אלה רומנה ועוד.
היזהרו מהמסעדות התיירותיות והכינו שעורי בית לפני שמגיעים, הזמינו מקום למסעדות והטרטוריות השוות, אלה שתמיד מלאות במקומיים שלא מוותרים על האיכות. וזיכרו - ברומא התנהג כרומאי.
והנה כמה מסעדות שאהבתי במיוחד:
Pastificio Guerra
כתובת: 8 Via della Croce, Rome | Piazza di Spagna, 00187
תוך כדי שאנו משוטטים בסמטאות, ברחובות הקניות המרכזיות למרגלות המדרגות הספרדיות, נגלה אלינו תור ענק, שובל אנושי של עשרות מקומיים אוכלים בעמידה פסטה בקופסת פלסטיק חד פעמית.
נכנסנו לבדוק וגילינו מקום קטנטן המכין מדי יום פסטה המשתנה מדי יום, ומציע 2 סוגי מנות פסטה שונות ובמחירים מאוד זולים - 4 עד 6 יורו למנה גדולה.
אמנם האכילה היא בעמידה ובכלים חד פעמיים, אך הכל טעים במיוחד ואותנטי, זריז ונהדר בצהריים לפני ארוחת ערב יוקרתית.
בביקורנו זה דגמנו ניוקי ברוטב עגבניות אדום-כתום סמיך עם המון פרמזן מעל. סוד הטעם הנהדר, כך גילינו במנה שאכלתי הוא בתיבול של רוטב העגבניות עם חתיכות נקניקיה מעושנת.
המנה השנייה שטעמנו הייתה פטוצ'יני צהוב ברוטב פטריות עם סוגי שונים של פטריות טחונות גס, בריח משכר וטעם של גורמה.
חזרנו כעבור יומיים שוב וטעמנו פסטה פטוצ'יני עבה ברוטב רוזה עגבניות שמנת ופרמזן, ורביולי במילוי ריקוטה ברוטב עגבניות ארומטי. ישבנו על שפת המדרכה וזללנו בכיף. זול מאוד וטעים מאוד.
גלידריה Giolitti
כתובת: Via degli Uffici del Vicario 40, 00186 Rome
גלידרייה הקיימת מעל 100 שנה, מהוותיקות והידועות בעיר. המקום נראה כמו מוזיאון לגלידה, עם מבחר עצום של מנות אחרונות מתוקות וקינוחים, ועם תור אורך שמשתרך עד אין סוף.
המקום מציע מעל 80 סוגי גלידה וסורבה המיוצרים במקום מדי יום, ספרתי 14 סוגי שוקולד, ממריר ועד חלב בכל האפשרויות שיש. הגלידות מוגשות בגביעים מיוחדים מצופים בשוקולד מתפצח על ביסקוויט פריך.
בחרתי שוקולד מריר, כהה-כהה בסגנון פאדג', זה היה הלק הכי טעים בחיי. אל תשכחו לבקש קצפת מעל, סמיכה, נהדרת, ומוסיפה עוד קצת קלוריות לחגיגה.
לאלו שרוצים לגוון יש קסטות קלאסיות ומבחר נהדר של ארטיקים חדשניים וקינוחים מדליקים בגודל ביס, עוגת אורז וריקוטה, ולסיום אספרסו קטן ונכון - איטליה המתוקה במיטבה.
השוק - קמפיו דה פיורי campo di fiori
כתובת: Vicolo del Gallo, 14, 00186 Roma
השוק המרכזי והתיירותי ברומא. ססגוני, צבעוני, מלא פירות וירקות, תבלינים ובתי קפה סביב. תפסו יום שמש והעבירו כמה שעות בכיף. בפינה בתחילת השוק נמצאת פיצרייה שנקראת Forno Campo de' Fiori. מדובר במאפיה שאני מבקר בה בכל פעם שאני ברומא, המציעה פיצות באורך מטר וחצי בצק דק-דק ומתפצח, תוספות בשפע ובכמות: בצל מטוגן ורוזמרין, פרחי זוקיני גבינת רוקפור, זוקיני עגבניות חצילים וגבינת פקרוני, חצילים קלויים עגבניות שרי ואורגנו ועוד.
מדי מספר דקות יוצאת אחת שונה מהחלון ואפשר לראות את עבודת הפיצולים, איזו מיומנות. המחיר לפי משקל, מומלץ לקחת חתיכות קטנות מכל סוג.
חנות הנקניקים Antica Norcineria Viola
כתובת: Piazza Campo de' Fiori, 43, 00186 Roma
בצד השני של השוק נמצאת חנות נקניקים שנראית כמו מוזיאון, ושהוקמה בשנת 1890. קל מאוד להגיע אליה, פשוט לכו לפי הריח. המקום כולו מלא בנקניקים, אולי אלף סוגים שונים, מהכניסה, בתקרה, במקררים ובמדפים. קנו 200 גרם מעורבב מהסוגים המומלצים ונשנשו לכם בשמש.
חנות סנדוויצ'ים wine bar campo de' fiori
כתובת: Piazza Campo de' Fiori, 32, 00186 Roma
צמוד לשוק תמצאו את החנות הזאת, שבה יש תצוגה ענקית המציגה בגאווה פוקאצ'ות, בגטים ועוד סוגי לחמים, פרושוטו, מוצרלה, סלמי שמעורבבים ביחד ונכנסים לתנור לדקה. שווה כל ביס. מומלץ גם לטעום את האנשובי, מוצרלה, עגבניות ופסטו.
אבל ה-סנדוויץ' הוא של קוביית פוקאצ'ה ובתוכה פירסקטה - צ'ילי חזיר שלם שמגולגל עם הרבה עשבי תיבול קצוצים, עשוי בתנור ונפרס לפרוסות דקות כמו נקניק, עם הרבה עלי ארוגולה, מיונז וצ'ילי יבש. שווה כל ביס. מומלץ לנשנוש בין הארוחות.
טרטוריה ג'ינו Trattoria Dal Cavalier Gino
כתובת המסעדה: Vicolo Rosini, 4, 00186 Roma
מקום קטן ליד בית הפרלמנט, מפוצץ במקומיים נאמנים שיודעים להעריך אוכל טוב, ציורי פרחים בתקרה וכתבות ממוסגרות שמהללות את המסעדה.
הישיבה צפופה-צפופה, ממש כאילו אוכלים עם הסועדים שלצדכם, בשולחנות קטנים ולא הכי נוחים. אבל אופן הישיבה הזה הוא זה שהניב חיבור נעים שלנו עם קבועי המקום ששמחו להמליץ לנו על מנות הדגל המיוחדות והמומלצות.
לדוגמה: בטן של פרה חתוכה לרצועות שמבושלות עם עגבניות, שום, ופרמזן מעל. חוויה למי שאוהב חלקי פנים. עוד טעמנו: זנב של שור ברוטב עגבניות, בצל, יין אדום ברוטב סמיך חום כהה ג'לטיני. מעדן מטורף - אל תתביישו למצוץ את העצמות.
"פונטרלה" מין ירק שנראה כמו חסה גדולה ועולש עם מקלות אספרגוס שיוצאים מתוכו, טעם שמזכיר אספרגוס מריר וקריספי. אם אתם בעונה תזמינו, מעניין מאוד.
עוד מנות מומלצות: פסטה קון פפה פסטה עם חמאה, הרבה פלפל שחור גרוס ופרמזן - קלאסיקה מקומית; פסטה מקרוני צהובה עם פטריות, אפונה, בייקון מעושן ופרמזן; טירמיסו רכה ואוורירית ולא מתוקה מידי עם קרם קרמל צהוב-כתום כמו השמש וטעים במיוחד.
למסעדה הזאת חזרנו פעמיים ואם יכולנו היינו חוזרים גם בשלישית. המחירים זולים, חובה להזמין מקום מראש. לא מקבלים כרטיסי אשראי.
מסעדת Mamma Angelina
כתובת: Viale Arrigo Boito, 65, 00199 Roma, Italy
מסעדה בת 52 שנה של השף אנג'ילו קוואז. המקום מעוצב כסלון בבית של סבתא, עם ארון מרשים מלא בגביעים על תחרויות בהן זכה השף.
בכניסה למסעדה תצוגת אנטיפסטי גדולה ומרשימה, קחו חופשי לבד ותמלאו שוב, זו כבר ארוחה בפני עצמה. אני בחרתי פרוסות חצילים בציפוי פירורי לחם ותימין מטוגן, קישואים בגריל ופרמזן, זוקיני כוכבים בתחמיץ, עלי תרד חלוטים, אנשובי בחומץ, ארטישוק רומאי מבושל קלות ופרוסות לימון.
לשולחן הגיעה סלסלת לחם לבן, עם קליפה קשה וקריספית שפוצעת את החך, מקלוני גריסיני דקים וחמאה וגם: בייבי קלמרי קטנים בגודל ציפורן, מטוגנים בציפוי שקוף ופריך כמו ביסלי, תבשילי בטן פרה ברוטב עגבניות ומנטה – מנה שאני מזמין תמיד. עוד אכלנו, פילה בקלה שנאפה בתנור על קרם חומוס טחון עם מרווה וכרשה פריכה, וקוביות בשר מבושלות עם גזר, עגבניות, מקלות סלרי ומרווה שהפיצה ריח שאופף את רומא. קינחנו בנפוליטנה פסטיירה, עוגת ריקוטה אגוזי מלך ומי וורדים ובכדור גלידה פיסטוק וגלידת אגוזי לוז ושברים של אגוזים שפוזרו מעל.
נסיעה של כרבע שעה מהמרכז בדרום רומא. מחיר בינוני, מסעדה נהדרת לצהריים, אווירה חמימה.
צפו בשף שאול בן אדרת מכין פסטה:
הוטל דה רוסי, HOTEL DE RUSSIE
כתובת Via del Babuino, 9, 00187 Roma
המלון הכי יקר ושיקי ברומא. שווה לקפוץ לשם לקפה או דרינק נחמד להפסקה באמצע היום מהקניות, או בלילה לסיום ערב מהנה. האוכל לא הרשים במיוחד, אבל האווירה נהדרת. מומלץ לשבת בגינת המלון כדי להציץ באנשים עשירים ויפים שמשלמים אלפי יורו ללילה. הרבה שיק, סיגרים, ג'וצי, שאנל, רולקס, דיור - המותגים מככבים על האנשים מסביב. אל תפספסו את סידורי הפרחים המרהיבים בכניסה למלון.
מסעדת Assunta Madre
כתובת: Via Giulia, 14, 00186 Roma
שני אחים מנהלים את המסעדה המדוברת, והיא נקראת על שם אמם סונטה, עליה הם מספרים בהערצה, הם גדלו באזור נאפולי ומחכים כל סוף שבוע שאמם תגיע ברכבת מצוידת באוכל שהם כל כך מתגעגעים אליו. למסעדה סניפים נוספים בפריז, מדריד ולונדון.
מקום אפלולי, עם תמונות קיר מרהיבות שמספרות את הקמת רומא, סומלייה מדופלם ותפריט יינות ושמפניה משובח. כולם נראים אלגנטיים יפים ומפורסמים, וזה הקהל שתפגשו במסעדה.
התחלנו באויסטר דה-בוריש, שהגיע על קרח שפריץ של לימון בליווי שמפניה פרנה פומורי, וקיפודי ים בשר כתום מתקתק נמס בפה, כמו קוויאר טחון ומוגש כמו ציור.
ז
טרטר של דג דורדו עם שמן זית, בצל ירוק, וקוביות אבוקדו. איפוק נטו. טעם של ים, עדין שקט ורגוע. קלאמרי כמו סטייק גדול שעשוי בגריל מעט קשה, לנגוסטין ושרימפס ענק מתקתקים על הגריל – חובה. פירקתי לבד דג טורבוט במשקל קילו וחצי שעשוי על הפלנצ'ה, שהגיע בצלחת ענק עם פרוסות של חצילים וזוקיני קלויים בגריל.עוד טעמנו: פירות ים מטוגנים קטנים קלמרי, סרדינים, אנשובי ורצועות של דג מטוגנות בבלילה דקה ושקופה, והמנה שכולם מזמינים - שרימפסים אדמדמים קצוצים עגבניות שרי, וניוקי צ'ילי יבש שמן זית ואבקת פרמזן מעל.
קינחנו בעוגת ריקוטה ביתית מצוינת ספוגה ברום ריחני ומתקתק עם קצפת ופטל אדום, וגם בקינוח מופלא של בננה, תות ואגוז ערמון ממולאים בסורבה מהבשר של עצמם – קפוא, מרענן וטעים ומיוחד. קחו בחשבון - המחיר: יקר.
מסעדת Hostaria Romana
כתובת: Via del Boccaccio, 1, 00187 Roma
אומרים שכאן תמצאו את הפסטה קרבורנה הכי טובה ברומא. מקום קטן עם חדרים קטנים נחבאים. אין עיצוב מסודר, הכל בבלאגן, הבעלים ואשתו מטפלים בלקוחות ולצדם מלצרים מבוגרים שמבינים עניין ויודעים לשרת עם חיוך גדול.
לשולחן הוגש, על חשבון הבית, נזיד של שעועית סמיך שמזכיר טעם של חמין, ארטישוק שבושל ונמעך וטוגן ונראה כמו סטייק מגרה, אנטיפסטי של אנשובי וסרדינים בחומץ, זוקיני וחצילים ושום ופרוסות של סוגי נקניקים שנפרסו על ידי מלצר לידינו.
הפסטה קרבורנה מגיעה לשולחן בקערה גדולה עם חלמון מעל, המלצר מערבב עם שני מזלגות, מפנק בפוקרינו ובאמת, זה הכי טעים בעיר.
טעמנו גם חזיר מאזור הברך, צלוי בתנור עם רוזמרין ותפוחי אדמה עם עור פריך בשכבה של ג'לטין. אין ספק שזו הפשטות והחוכמה של האוכל האיטלקי. מחיר: בינוני.
Osteria der belli שם המסעדה
כתובת: Piazza di Sant'Apollonia, 11, 00153 Roma
המקום מעוטר בקירות עם שפריץ של פעם, תמונות נוף זולות ופשוטות, ומלצרים הנראים כמו מהסרט צ'רלי וחצי. בחוץ ילדי רחוב זרוקים עם טרנינגים מיושנים, אבל עם חיוך גדול. ההתחלה מטעה, חכו להמשך.
במקום ניצב שולחן אנטיפסטי ענק לתצוגה עם מבחר של כ-20 סוגים, קומו לראות ולבחור וגם הציצו במטבח.
מנות לדוגמה: זוקיני מגולף ככוכבים בשמן זית, פלפלי ענק קלופים אחרי שנשרפו על האש עם קצת קליפה שחורה ופרוסים לאורכם, כמו סטייקים פילה, אנשובי מסודרים כמניפה וכבושים בחומץ, פירה כתום קר מתובל בצ'ילי מדהים, שעועית ענק במי מלח, ארטישוקים ותפוחי אדמה, כרוב סגול מר, כרובית אלמוג ועוד הרבה צלחות של ירקות מתובלים בפשטות עם שמן זית, פלפל ומלח - כל ביס נהדר. תוסיפו לזה גם לחם שטוח ודק כמו מצה קריספי וברוסקטה גסה על הגריל ספוגה בשמן זית וקוביות פומדורו.
מנת המקום היא ספגטי זוגי בלבד, מנה של פסטה צהובה-צהובה בעגבניות, שמן זית ונתחי פילה דג סיבס מפורקים - חובה לנסות. טעמנו גם רביולי ריקוטה ותרד עם רוטב רוזה כתום של עגבניות, מעט שמנת צ'ילי ופרמזן - תענוג גדול.
חובה להזמין מנה ראשונה או קינוח, סטייק גבינת פקורינו בגריל ומעט דבש מעל - ללקק את האצבעות. השלמות המפוארת הגיעה בצורת התוספת - ארטישוק שלם מבושל בקונפי שמן זית. הזמנתי עוד שניים כאלו, כמו סטייק רך להפליא והטעם מושלם.
אכלנו גם סיבס עטוף במלח שנשבר לידינו על ידי המלצר, נער שמפלט את הדג במיומנות, ובתוספת של שמן זית שניתז בנדיבות מלמעלה – מדהים.
בקינוחים טעמנו טירמיסו עם קרם צהוב מביצים, לא כבד שנראה כמו עננים בשמיים, קרם קרמל לא מתוק בגוון שחום ועוגת שקדים שמזכירה עוגת קוקוס של פסח, נראית "פושטית", אבל קחו ביס וטעמים של מרציפן ימלאו את חלל הפה. זהו, רק עוד אספרסו נכון ואתם מסודרים. מחיר: בינוני.
שאול בן אדרת הוא שף מסעדות "התרנגול הכחול", "מיסטר אנד מיסיס לי", "קימל" ו"קימל בגלבוע".