אפקט טראמפ: שיטה חדשה לסימון יהודים ברשת
התחייה בימין הקיצוני האמריקני שעוררה מועמדותו של דונלד טראמפ לנשיאות היא בעלת השלכות חמורות על עיתונאים יהודים - שעוברים מסע של הטרדות אנטישמיות אם הם מעזים למתוח ביקורת על המועמד הרפובליקני. עכשיו באמצעות הרשתות החברתיות הניאו נאצים של הרשת משתמשים בשיטות חדשות כדי להביע שנאה ישנה
הליגה נגד השמצה מדווחת על שיטה חדשה שבה משתמשים אנטישמים לסימון יהודים ברשת. זאת על רקע דיווחים מצד ארגונים שעוקבים אחד גזענות בארצות הברית, על עלייה בפעילותן של קבוצות שנאה, ככל שמתקדם מסע הבחירות של דונלד טראמפ לנשיאות.
השיטה נקראת "סמל ההד", ובמסגרתה כאשר מוזכרים שמות של יהודים הם מוקפים בשלושה סימני סוגריים מכל צד. כך למשל "(((כהן)))" או "(((Schumer)))".
מקורו של הסימון בפודקאסט האנטישמי "השואה שואו" – משחק מילים על תוכנית "הדיילי שואו" – שבו הוסיפו אפקט קולי של הד לשמות של יהודים כאשר נאמרו. השיטה בדפוס אומצה והופצה על ידי עמוד הממים הגזעניים בטוויטר Alt Right.
הקורבנות העיקריים של שיטה זו, הם עיתונאים יהודים-אמריקנים, בפרט כאשר הם מותחים ביקורת על המועמד הרפובליקני לנשיאות, דונלד טראמפ. "אתה לא יכול לפרסם עכשיו משהו על טראמפ ולהיות בעל סממן יהודי כלשהו בלי שמטרילים אותך לעזאזל", אמרה היידי בייריץ' מארגון SPLC. "מטרילים", מלשון טרול, הוא כינוי נפוץ להטרדה ברשת.
התופעה הפכה לרווחת כל-כך, שהליגה נגד השמצה הקימה לפני כשבוע וחצי כוח משימה מיוחד כדי להתמודד עמה. בוועדה חברים משפטנים, חוקרי תקשורת וכותבים, והיא תגיש את המלצותיה בחודשים הקרובים.
אך מבחינתו של ג'ונתן ווייסמן, סגן העורך של הלשכה בוושינגטון של הניו-יורק טיימס, זה היה מאוחר מדי. בשבוע שעבר הוא הודיע שהוא מתנתק מטוויטר, בעקבות היעדר אכיפה ברשת החברתית כלפי גזענים.
וייסמן, אחד העיתונאים היהודים הבולטים בטוויטר, שהוסיף בעצמו את סימון ההד לשמו (((Jon Weisman))) במחאה על האנטישמיות ברשת, כתב: "אחד מאנשי המדיה החברתית של הטיימס עבר עכשיו מתקפה של הנאצים האנטישמים הגרועים ביותר, ודיווח עליה לטוויטר. תגובת טוויטר: אנחנו לא רואים בזה משהו שמפר את כללי השימוש שלנו.
אני עובר לפייסבוק, שם אנשים לפחות צריכים להזדהות בשמם האמיתי ולא יכולים להתחבא מאחורי זיופים כדי להפיץ את שנאתם".
מוקד תכוף נוסף להטרדות מהסוג הזה הוא העיתונאי ג'פרי גולדברג, שנחשב לאחד הכותבים הבכירים בנושאי יחסי חוץ בארה"ב. גולדברג כתב על התופעה למגזין "האטלנטיק". בכתבה, הוא הסביר שאף שטראמפ לא התבטא נגד יהודים ושבתו אף התגיירה, בימין הקיצוני האמריקני סבורים שהמועמד הרפובליקני יקדם את מטרותיהם.
נראה אם כך שהקשר של טראמפ לאנטישמיות הוא עקיף. המיליארדר, בפרט בהתבטאויותיו נגד מהגרים ונגד האיסלאם, יצר רוח גבית חזקה שחיזקה את הימין הגזעני האמריקני – ששונא, בין השאר, גם יהודים.
דיוויד דיוק, מנהיג ארגון הקו קלאקס קלאן לשעבר, הסביר את המשיכה לטראמפ: "הוא הפך את זה לבסדר לדבר על הדאגות של אירופאים-אמריקנים היום, מפני שאני חושב שאירופאים-אמריקנים יודעים שהם הקבוצה היחידה שלא יכולה להגן על האינטרסים שלה ועל תפישת העולם שלה".
הביטוי "אירופאים-אמריקנים" משמעו לבנים. לפי דיוק, "אפילו שטראמפ אינו מדבר על אירופאים-אמריקנים בפועל, הוא רומז לחשיבותם".
"ירידה במורל הייתה האויב הכי גדול שלנו, וטראמפ משנה את כל זה", אמר לאתר "פוליטיקו" מייסד תנועת "סטורמפרונט" הקיצונית דון בלאק. "הוא הצית התקוממות ואני לא חושב שהיא עומדת להתפוגג".
בינתיים, ג'פרי גולדברג מתלונן על רמתם הירודה של התכנים האנטישמיים שהניאו נאצים ברשת מצליחים לנפק. "אני מיומן בזיהוי שנאת יהודים ברמה גבוהה", כתב. "הממים האנטישמיים של הימין הקיצוני שאימץ את טראמפ כל כך ברורים בניסיונם לעורר יהודופוביה (אני מכנה את זה הבנאליות של בדיחות תנור), כל כך גרועים בפוטושופ, כל-כך גרועים באיות, שאני חושב שהם פתטיים באותה מידה שהם פוגעניים".