צפו: השלד הרובוטי שמקים נכים מכיסא הגלגלים – עכשיו גם לילדים
מדענים מספרד חשפו את השלד הרובוטי המסייע לנכים לקום מכיסא הגלגלים ולהתהלך, הפעם בגרסה המותאמת לילדים. השלד חש בתנועות מזעריות של השרירים המשדרות כוונה לנוע, ומסייע להם לנוע ולהתהלך
תקווה חדשה לילדים נכים: מדענים ספרדים פיתחו לראשונה שלד רובוטי, המאפשר לילדים המרותקים לכיסא גלגלים לקום ולהתהלך.
השלד מיועד לילדים הסובלים מניוון שרירים. הוא שוקל 12 קילוגרמים, מעט יותר מהילד שצפוי לעטות עליו את השלד החיצוני. כל רגל של השלד כוללת מוט אותו ניתן להאריך או לקצר בהתאם לגודלו הגפיים ומיקום השרירים והמפרקים.
הסוללה עמה מופעל המכשיר, מחזיקה מעמד לחמש שעות הפעלה. מערכת חיישנים לאורך השלד החיצוני שולטת בתנועות הרגליים.
מאחר שילדים הסובלים מניוון שרירים מייצרים לעתים תנועות בלתי רצוניות, המכשיר "מפצה" על כך ומתאים את עצמו לכל תזוזת שרירים.
מעבר לכך שהמכשיר, המתאים עצמו לכל גודל, מאפשר לילדים להשיג מעט מהעצמאות שאבדה להם, התקווה היא שהטכנולוגיה תסייע לשלוט גם בתסמיני המחלה הנובעים מהיעדר התנועות, ובהם החמרה של דילדול השרירים.
ה"אקסוסקלטון": מהפכה כחול לבן
מכשיר השלד הרובוטי הראשון פרי פיתוח ישראלי, נחשף לעולם לראשונה בשנת 2011. מדובר במעין שלד חיצוני המתחבר בעזרת רצועות לרגליים, ומאפשר למשותקים להיעמד מכיסא הגלגלים, להתהלך, להתיישב ולמעשה להפסיק להסתכל על העולם מלמטה. הפיתוח החדש הוא המצאה של המהנדס עמית גופר, מייסד חברת "ארגו" החיפאית. גופר קיבל את ההשראה ליצור את החליפה לפני כעשור, לאחר שהפך לנכה בעקבות תאונת דרכים שעבר.
אחד הראשונים שזכה להתנסות בפיתוח החדש הוא רדי קאיוף, נכה צה"ל שנפגע ברגליו. קאיוף מרותק לכיסא גלגלים כבר 25 שנה. אף שהוא עדיין חסר כל תחושה ברגליו, הוא מסוגל היה להתהלך באמצעות החליפה הרובוטית.
וכך זה עובד: הנכה מרכיב את השלט הרובוטי בעזרת רצועות אל רגליו. על הגב הוא נושא חליפת פיקוד קלה. השלט הרובוטי מתרומם בהתאם לפקודה שניתנת, ומקים את הנכה ממקום מושבו. לחיצה נוספת מתחילה את צעדי ההליכה. לחיצה אחרת מאפשרת להתיישב.
לאחר ניסויים שנערכו במכשיר בישראל, בארצות הברית ואירופה, החל שיווקו של השלד הרובוטי. בשלב הראשון נמכרת גרסה מוסדית של המכשיר הקרויה Rewalk-I המיועדת למרכזים רפואיים. על שלד זה אמור הנכה לתרגל את ההליכה משך מספר חודשים. עלותו של המכשיר למוסדות רפואיים עומדת על 87 אלף יורו.
בהמשך פותחה גרסה ביתית של המכשיר שעלותה עמדה על כ-50 אלף יורו. המכשיר כבר חולל הדים רבים ברחבי העולם ומספר חברות החלו לעבוד על גרסה משלהם לשלד הרובוטי, כשהאחרון שבהם הוא כאמור – השלד הרובוטי המיועד לילדים.