טעות לעולם חוזרת
כמו בכל פתיחת טורניר, אנגליה הצליחה לספק תקווה ואז לאבד את הראש. את החלק הראשון של ניסוי וויין רוני אפשר להכתיר כהצלחה, אבל זה לא יעזור אם הארי קיין יהיה לא חד כמו אתמול. אורי קופר מנתח את איבוד הנקודות הדרמטי, נוגע בבעיטות החופשיות שהולכות לשלוט ביורו ומסמן נקודות לשים אליהן לב במשחקי היום
הנה מה שהתרחש על המגרש במשחקי הפתיחה של אנגליה באליפויות אירופה האחרונות (ללא 2008, אז לא העפילה):
יורו 1996: מובילה על שווייץ משער של אלן שירר, אבל סופגת ומסתיים 1:1.
יורו 2000: מובילה 0:2 על פורטוגל משערים של פול סקולס וסטיב מקמנמן, אבל לואיס פיגו עושה מהפך ואנגליה מפסידה 3:2.
יורו 2004: מובילה על צרפת משער של פרנק למפארד, אבל זינדין זידאן כובש פעמיים בתוספת הזמן ואנגליה ההמומה מפסידה 2:1.
יורו 2012: מובילה על צרפת משער של ג'וליאן לסקוט, אבל סופגת 1:1 מסמיר נאסרי.
יורו 2016: מובילה על רוסיה מבעיטה חופשית אדירה של אריק דאייר וחוטפת, שוב, שוויון ברגע האחרון של המשחק.
הדפוס ברור. לא רק שאנגליה מעולם לא ניצחה את משחק הפתיחה שלה ביורו אלא שכבר 20 שנה היא עולה ליתרון, מעוררת ציפיה ומאבדת את עצמה לדעת עוד באותו ערב, בדרך כלל בדקות האחרונות שלו. אנגליה נשארת אנגליה, רק שעכשיו היא גם קצת דומה לטוטנהאם.
אותה אנגליה נראתה לא רע בכלל במשחק הראשון שלה, בעיקר במחצית הראשונה. קייל ווקר ואדם ללאנה שיתפו פעולה מצוין בצד ימין. אריק דאייר, מעבר לשער הנפלא, החזיק יפה את הקישור האחורי. דלה עלי עבד כמו שצריך ועוד ידבר חזק בטורניר. וכמובן, וויין רוני, שבכל אנגליה מסכימים היום שהניסוי הנושא את שמו, ניסוי רוני, עבר בהצלחה.
השאלה המרכזית סביב אנגליה לקראת היורו היתה מה עושים עם וויין רוני. איפה, אם בכלל, ישחק. באיזה מערך. רוי הודג'סון הציב את רוני לא סתם מאחורי החלוצים, כפי שעשה במשחקי ההכנה, אלא אפילו עוד יותר מאחור, בתפקיד הקשר המרכזי שלוקח כדורים ישר מהבלמים. רוני, כמו במשחק האחרון של מנצ'סטר יונייטד העונה מול בורנמות, נראה טוב באזור הזה של המגרש. הוא חילק לווקר ודני רוז מסירות טובות שפתחו את המשחק והגיע כמה פעמים מאחור כדי לבעוט לשער.
אבל רוני הצליח לעשות את זה מול נבחרת רוסיה פצועה וזקנה. במשחק הבא, מול וויילס הקשוחה, התפקיד של רוני במרכז המגרש יהיה מסובך יותר. זה הולך להיות אחד המשחקים הגדולים של הטורניר (יום חמישי, איזה פחד לכסאות הבארים בעיר לאנס) ואנגליה תהיה חייבת את הארי קיין למשחק הזה. שוב, זה היה משחק די טוב של אנגליה, ואפשר לומר זאת גם על רוב השחקנים אינדיבידואלית, אבל קיין אכזב. הוא לא היה מדויק ובלעדיו, החלוץ הטוב ביותר שלה, לאנגליה אין סיכוי גבוה. ובכלל, מה העניין הזה שקיין מרים קרנות?
אתמול הודג'סון פתח עם ללאנה וראחים סטרלינג לצד קיין כדי לנצל את המהירות שלהם מול הגנה רוסית איטית. החלטה לא רעה בכלל, אבל סטרלינג לא היה בעניינים והשתדל לצאת עם הכדור החוצה כאילו קו החוץ לא קיים. חוץ מזה, אם הודג'סון רוצה מהירות אז למה לא להכניס את ג'יימי וארדי? החילופים של הודג'סון הם עוד דבר שווה לעקוב אחריו.
בייל ודאייר הם רק ההתחלה
הנה נתון מדהים: עד אתמול אף נבחרת בריטית לא כבשה שער בבעיטה חופשית ישירה בהיסטוריה של אליפות אירופה. אף פעם. ופתאום יש שני בריטים עם בעיטה חופשית מדויקת באותו יום. גארת' בייל היה הראשון, דאייר השני. אם תוסיפו גם את המונדיאל, כלומר כל הטורנירים הגדולים יחד, תגלו שרק שחקן אחד הבקיע בבעיטה חופשית עבור אנגליה וקוראים לו דייויד בקהאם (פעמיים מול נבחרות דרום אמריקאיות). דאייר הוא בסך הכל השני.
הבעיטות החופשיות הישירות, עושה רושם, הולכות לשחק תפקיד מרכזי בחודש הקרוב. לא מדובר דווקא על מצבים נייחים באופן כללי - 4 שערים מתוך 9 ביורו הם ממצב נייח בינתיים – אלא דגש על הבעיטה הישירה. כמו של בייל, כמו של דאייר.
למה אנחנו כבר רואים את זה ועוד נמשיך לראות? קודם כל כי זו המגמה העולמית – יותר ויותר שחקנים מתמחים בהבקעת שערים ישירות ממצב נייח. הסיבה השנייה היא שכמה מהשמות הגדולים ביותר בתחום נמצאים בכושר מצוין והתקבצו להם יחד ביורו 2016.
הכוונה היא לא רק לבייל, שכבר כבש פעם אחת, או לזלאטן איברהימוביץ', אלא גם לדמיטרי פאייט, שאחרי ההתלהבות ממנו בערב הפתיחה של היורו עוד ידליק את היבשת בבעיטות חופשיות, ושמות נוספים כמו זלטקו יונוזוביץ' האוסטרי, ריקרדו רודריגס השווייצרי וכמובן הקאן צ'לאנולו הטורקי, שמביא אותנו לרשימת הנקודות שכדאי לשים אליהן לב במשחקי היום.
שעה 16:00: קרואטיה אמורה ללכת רחוק בטורניר הזה, אבל יש לה בעיה במצבים נייחים ולטורקיה, שתפגוש אותה, יש כמה בועטים אדירים. אחד מהם הוא הקשר האחורי סלצ'וק אינאן והמפורסם יותר הוא כמובן הקאן צ'לאנולו מלברקוזן, מי שרבים מגדירים כלוקח הבעיטות החופשיות הטוב בעולם כיום. כשצ'לאנולו ייגש לכדור, אם תהיה לו הזדמנות, תצפו למשהו מעניין.
שעה 19:00: צפון אירלנד לא הפסידה כבר 12 משחקים רצופים, יותר מכל נבחרת אחרת שהגיעה ליורו, אבל עדיין רבים רואים בה כבשר תותחים מול התקפת נבחרת פולין. הגיוני, פולין היא הנבחרת שכבשה הכי הרבה שערים במוקדמות ויש לה גם את מלך השערים של המוקדמות, רוברט לבנדובסקי כמובן. אבל לא מדובר רק בלבנדובסקי. שימו לב לחלוץ שלצידו, ארקדיוש מיליק בן ה-21 מאיאקס. אם שני החלוצים יספקו טורניר טוב פולין יכולה להיות ההפתעה הכי גדולה ביורו.
שעה 22:00: לפי התקשורת הגרמנית מסתמן שהחלוץ של יואכים לב במשחק הראשון של אלופת העולם, מול אוקראינה, יהיה מריו גצה ולא תומאס מולר (שישחק בצד ימין) או מריו גומז (ספסל). גצה עבר עונה אישית נוראית בבאיירן מינכן. פפ גווארדיולה לא סיפק הרבה הזדמנויות, גצה פתח רק ב-11 משחקי ליגה והבקיע שלושה שערים. זהו. מצד שני, בנבחרת גצה טוב. הוא גם אחראי, למי ששכח, לשער הניצחון בגמר המונדיאל מול ארגנטינה. יהיה מעניין לצפות בו הערב.