בעקבות הטבח באורלנדו: הומואים זקוקים למנות דם – אבל רק מסטרייטים
הצלב האדום יצא בקריאה לתרום דם לפצועים במועדון הלהט"ב באורלנדו, שם נהרגו 50 איש ועשרות נפצעו. אבל בארה"ב עדיין אוסרים על מרבית ההומואים לתרום דם. ומה קורה בישראל?
תרומות דם לפצועים ההומואים – מסטרייטים בלבד: שעות ספורות לאחר הטבח באורלנדו, הצלב האדום האמריקני ובתי החולים באורלנדו יצאו בקריאה לציבור לתרום דם, אלא שבארה"ב עדיין נאסר על הרוב המוחלט של הגייז לתרום דם, החלטה שמקובלת ברוב מדינות העולם וגם בישראל.
אמנם בשנה האחרונה שינה ה-FDA במעט את המדיניות, והחליט לאפשר להומואים שיצהירו על כך שלא קיימו יחסי מין 12 חודשים טרם התרומה, לתרום דם. עם זאת גם בארה"ב מבינים שמדובר בהצהרה חסרת משמעות, בשל תדירות יחסי המין הגבוהה יחסית בקרב גברים הומוסקסואלים, מה שימנע מרובם המוחלט לתרום דם.
במהלך השעות האחרונות ביקשו רבים מחברי הקהילה הלהט"בית ברחבי ארה"ב לתרום דם עבור הגייז הפצועים באורלנדו. עם זאת, בצלב האדום ובארגון One Blood המרכז את תרומות הדם בארה"ב, סירבו להתייחס כלל לסוגיה.
משיחה היום (א') עם הצלב האדום, עולה כי אין כל שינוי במדיניות, וכי הומואים לא יורשו לתרום דם, אלא אם יחתמו על הצהרה כי לא קיימו יחסי מין במשך 12 חודשים לפני התרומה.
סיד סנטנו, אחד הגולשים, כתב: "תיכננתי לתרום דם, אך סורבתי פעמיים בטענה שאסור היה לי לקיים יחסי מין בחודשים האחרונים. איך אני אמור לעשות זאת לבעלי לו אני נשוי? לא לקיים יחסי מין במשך חודשים, בעוד שזונות ברחובות יכולות לקיים מין בתדירות גבוהה ועדיין לתרום דם רק משום שהן סטרייטיות? חוקים מטופשים".
צפו בתורים הארוכים של המבקשים לתרום דם באורלנדו
בעולם: מתחילה חלקית קבלת תרומות
איסור על קבלת תרומות דם מהומואים החל בשנות ה-70 של המאה הקודמת, לאחר שהתברר כי כאלפיים מנות נגועות בנגיף ה-HIV ו-30 אלף מנות נגועות בנגיף הפטיטיס C הדביקו מטופלים שקיבלו את עירויי הדם.
רק בשנת 1985 החלו מדינות מערביות לבצע בדיקות לנוכחות הנגיף, אולם עד אז החליטו לאסור על הומואים, נרקומנים והעוסקים בזנות לתרום דם, בהיותם שייכים לשלוש קבוצות הסיכון העיקריות לנשאות נגיף האיידס.
עם ההתקדמות בטכנולוגיה החלו מעבדות הדם ברחבי העולם להפעיל תהליך סינון של כל מנות הדם, בו נבדקים בין היתר נוכחותם של נגיפי ההפטיטיס בי וסי. עם זאת עדיין נותר בעינו האיסור על הומואים לתרום דם.
לפני כשלוש שנים החליטה קנדה לאפשר לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין בחמש השנים שקדמו למתן התרומה. ההגבלה כבר עוררה כעס בקרב ארגוני להט"בים במדינה, אולם דובר שרותי הדם בקנדה הודיע כי היא לא תשתנה. גם אוסטרליה מאפשרת להמואים לתרום דם, בכפוף לאותה הצהרה של אי קיום יחסי מין בשנה שלפני התרומה.
המדינה הראשונה שאפשרה להומואים לתרום דם הייתה בריטניה. לפני כשנתיים וחצי הודיע משרד הבריטות בממלכה המאוחדת כי יאפשר להומואים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין עם גברים ב-10 השנים שלפני התרומה. ההחלטה החדשה התקבלה במשרד הבריאות בבריטניה לאחר שהועלה חשש מפגיעה בחוקי שוויון ההזדמנויות בשל המניעה מהומוסקסואלים לתרום דם.
בישראל: הומואים אינם רשאים לתרום
בישראל לא מקבלים תרומות דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים, אלא אם הצהירו שלא קיימו יחסי מין מאז שנת 1977. אחת הסיבות המרכזיות לכך נובעת משיעור ההדבקה הגבוה ב-HIV בקרב הומואים.
משרד הבריאות הישראלי דן בסוגיית תרומות הדם של הומואים בשנים האחרונות מספר פעמים, אולם החליט שלא לאשר להומואים לתרום דם.
משרד הבריאות הישראלי, שנוטה לרוב להצטרף להחלטות ה-FDA, עדיין נמנע מלהגיע להחלטה, ולא צפוי בשלב הקרוב לבטל את האיסור המוחלט מהומואים לתרום דם.