טבח המוני בשירות הקמפיין. הפחד פועל לטובת טראמפ
אף שהמועמד הרפובליקני משתתף בצער משפחות הנרצחים, הטבח באורלנדו מתאים לקמפיין שלו ככפפה ליד, כיאה למתמודד שבונה את הונו הפוליטי על הפחדה, שנאת האחר והבטחה לנקום בטרור האיסלאמי ולחלק נשק לכולם
הטבח אתמול (יום ראשון) באורלנדו הגדיר מחדש את מערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית: 300 מיליון כלי הנשק המצויים בידי תושבי ארה"ב יהפכו לנושא הלוהט בקרב ראש בראש בין המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון לבין יריבה הרפובליקני דונלד טראמפ, שכל אחד מהם מציג עמדה הפוכה באשר לצורך להגביל את מכירת הנשק ולכונן מערכת פיקוח הדוקה על מכירתו.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
על פי החוקה האמריקנית, כל אזרח רשאי לשאת נשק כדי להגן על עצמו, על ביתו ועל רכושו. אלא שמה שנועד להיות סעיף חוקי שנועד להגן על חייהם של האזרחים הפך בשנים האחרונות את ארה"ב למדינה שבה קל יותר לקנות נשק מאשר לעבור טסט כדי לקבל רישיון נהיגה. האמריקנים אוהבים את הרובים שלהם, ואין זה פלא משום ש"איגוד הרובאים הלאומי" (NRA) הוא קבוצת הלובי החזקה והמשפיעה ביותר בארה"ב. הארגון משמן בכסף רב את מערכות הבחירות של מועמדים שמרנים רפובליקנים, החייבים לו את הצלחתם הפוליטית. זאת הסיבה שעד כה, למרות כל הדיבורים על הגבלת נשק - בייחוד לאחר מקרי טבח קשים בארה"ב - לא הצליח הממשל בוושינגטון לבצע רפורמה כלשהי בחוקי מכירת הנשק, ובמדינה שבה חיים 300 מיליון תושבים יש 300 מיליון רובים, בהם אף כלי נשק אוטומטיים מהסוג שבו השתמש הצבא האמריקני בקרבות שניהל בעיראק ובאפגניסטן.
Really bad shooting in Orlando. Police investigating possible terrorism. Many people dead and wounded.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2016
Horrific incident in FL. Praying for all the victims & their families. When will this stop? When will we get tough, smart & vigilant?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2016
Appreciate the congrats for being right on radical Islamic terrorism, I don't want congrats, I want toughness & vigilance. We must be smart!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2016
Is President Obama going to finally mention the words radical Islamic terrorism? If he doesn't he should immediately resign in disgrace!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2016
Is President Obama going to finally mention the words radical Islamic terrorism? If he doesn't he should immediately resign in disgrace!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2016
"@WandaWalls20: @realDonaldTrump Please make us safe. We cannot have Hillary as president. We will be in so much trouble.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2016
What has happened in Orlando is just the beginning. Our leadership is weak and ineffective. I called it and asked for the ban. Must be tough
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2016
אמריקה בוכה בכל פעם שחמוש נכנס לבית ספר וטובח בילדים (קונטיקט), או מסתנן לאולם קולנוע ויורה למוות בצופים (קולורדו). לאחר שהקורבנות מובאים לקבורה עולה צעקה גדולה מהציבור להחיל חוקים לפיקוח על מכירת נשק, הפוליטיקאים מדברים במילים גבוהות על הצורך לעשות זאת - ודבר לא קרה ולא יקרה.
טראמפ: כלי נשק יגנו על אזרחים מפני טרור
מזכירת המדינה לשעבר קלינטון מנסה לקדם מצב שבו יעשו בדיקות רקע ומצב נפשי לכל אדם שמבקש לרכוש נשק. היא מעריכה, על סמך מחקרים, כי אם הנשק לא יהיה זמין לידיים הלא נכונות, יירד מספר מקרי הירי שהלכו והתגברו בשנים האחרונות בארה"ב. טראמפ סבור בדיוק להיפך. לטענתו, אם למורים בבית הספר "סנדי הול" שבקונטיקט היה נשק הם היו יכולים להרוג את המחבל אדם לנזה שנכנס לכיתה וירה בחפים מפשע. הוא גם טען אחרי פיגועי הטרור בפריז כי אם היו כלי נשק לחוגגים במועדון "בטקלאן" הם היו יכולים להביס את המחבלים שריססו אותם בנשק אוטומטי.
ארצות הברית מוצפת בנשק ללא כל בקרה. כל אחד שנפשו חפצה יכול לקנות לו רובה או אקדח בירידי הנשק או בחנות לממכר מכונות ירייה ואפילו להזמין באינטרנט. הנשיא ברק אובמה נשבע והתחייב לשנות את החוק בעל אלף הפרצות, אבל כל הצעותיו נחסמו על ידי יריביו הפוליטיים הרפובליקנים שמחזיקים ברוב בשני בתי הקונגרס.
"קלינטון תיקח לכם את הרובים"
"היא תיקח לכם את הרובים", איים טראמפ באחרונה והתכוון לקלינטון - אף שהיא בכלל לא התכוונה לאסוף נשק מהאזרחים, אלא להגביל את האפשרות לרכוש אותו. כיום, שליש מתושבי ארה"ב שיש להם בבית ילדים מתחת לגיל 18 מחזיקים נשק זמין בביתם.
טראמפ, כמו כל אזרח אמריקני, כאב את כאבם של בני משפחות הנרצחים באורלנדו, אלא שהטבח הזה התאים לקמפיין הבחירות שלו כמו כפפה ליד. הוא הרי המתמודד שבנה את כל הקמפיין שלו על הפחדה ושנאת האחר. כבר אחרי מתקפות הטרור בפריז ובריסל הזהיר טראמפ כי מתקפות טרור כאלה צפויות גם על אדמת ארה"ב. הוא הציע לאסור כניסת מוסלמים לארה"ב לחלוטין. אתמול, אחרי הטבח באורלנדו, הוא עקץ את אובמה ואמר: "האם סוף סוף ישתמש אובמה בצמד המילים טרור איסלאמי? אם הוא לא יעשה זאת הוא צריך להתפטר". טראמפ חזר על הצעתו למנוע כניסת מוסלמים, וטען כי ארה"ב חלשה מזמינה טרור על אדמתה.
המועמד הרפובליקני בשירות דאעש?
טראמפ לא מסוגל להבין שאם הוא מדביק תווית לכל המוסלמים הוא משרת את ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), שמשתמש בדבריו כדי לגייס לוחמים לשורותיו. הוא לא מבין שמוסלמים אמריקנים הם חלק אינטגרלי מהצבא האמריקני ומשרתים בנאמנות את המדינה. הוא לא מוכן לקבל את העובדה שהקהילות המוסלמיות הגדולות בארה"ב הן המקור החשוב ביותר למודיעין על הקצנה במסגדים.
אם זה לא היה טרגי כל כך, אפשר היה לומר שטראמפ היה צריך פיגוע טרור לקמפיין שלו כמו אוויר לנשימה, כדי לעורר מחדש את סך כל הפחדים של הבוחר האמריקני ולהצעיד אותו לקול תרועות האיש שמבטיח יד חזקה נגד הטרור. בעיצומו של הקמפיין לנשיאות ארה"ב, יוכל איל הנדל"ן מניו יורק לומר מחדש שקלינטון היא ממשיכתו של אובמה ושמדיניותה - כמו זו של הנשיא המכהן - מבוססת על ניסיונות של הידברות ופיוס, שעל פי תפיסתו של המועמד הרפובליקני הביאה להחלשת מעמדה של ארה"ב בעולם. בעיניו של טראמפ ארה"ב הפכה לרכיכה, ורק הוא יוכל להפוך אותה לגדולה מחדש. דם במועדון בשילוב זעקות הפצועים ודמעות קרובי הנפגעים הם תפאורה מצוינת למנהיג שביסס את מעמדו בעיקר על לחיצות חזקות על בלוטות הפחד של הציבור שמביט סביב ורואה את הטרור מכה.
חובב גדול של "איגוד הרובאים הלאומי"
טראמפ יזכיר לכל מי שרוצה לשמוע שהוא חובב גדול של "איגוד הרובאים הלאומי", ושהבנים שלו מחזיקים בביתם כמה וכמה סוגי נשק. הוא ישמיע נביחות המכוונות לעברה של קלינטון על כך שהיא מבקשת להטיל פיקוח על מכירת נשק, וייקח את הצעתה צעד מעוות קדימה ויפחיד את האזרחים שהמועמדת הדמוקרטית פשוט תיקח מהם את הנשק שבידיהם.
אם יתברר שהמפגע באורלנדו הוא חבר בארגון טרור, או שקיבל את השראתו מפעילות של ארגוני טרור כמו דאעש, אל-קאעידה או שלוחותיהם, טראמפ יתרומם בסקרים עוד יותר גבוה, ויאשים פעם נוספת את "המדיניות הרופסת" של אובמה ואת העובדה שהוא אפילו לא משתמש בביטוי "טרור איסלאמי".
טראמפ ירקוד על דם הקורבנות?
בשעה שבה ארה"ב רועדת מאימה - טבח כזה לא אירע מעולם בתולדותיה - לא יהיה זה מרחיק לכת לומר שעל הדם הזה יבנה טראמפ מחדש את כוחו, שהחל להתפוגג מעט בימים האחרונים. גם אם ישתמש במילים הכי זהירות, המועמד הרפובליקני לא יתאפק מלומר בקולי קולות "אמרתי לכם", ולהגדיל משמעותית את ההון הפוליטי שלו. עבור טראמפ, אין כמו שלוליות דם של חפים מפשע כדי לסלול לעצמו את הדרך לבית הלבן.
בעתות מצוקה מתאחדים הבוחרים האמריקנים אחרי מנהיג שמבטיח נקמה. כך בדיוק קרה לג'ורג' בוש הבן, נשיא ארה"ב בעת פיגועי 11 בספטמבר 2001. הנשיא הרפובליקני עמד עם מגאפון על חורבות מגדלי התאומים בניו יורק והבטיח נקמה. הציבור הריע לו והפופולריות שלו הרקיעה לשחקים. כשהודיע על פתיחת המלחמה בעיראק כתגובה לפיגועים על אדמת ארה"ב, הפופולריות של בוש הגיעה ל-80 אחוזים. בחלוף הזמן התברר כי לא היה כל קשר בין הרודן העיראקי סדאם חוסיין לבין פיגועי הטרור בניו יורק, וושינגטון ופנסילבניה, שבהם נהרגו 3,000 בני אדם. ההיפך הוא הנכון. בין סדאם לבין אל-קאעידה של אוסמה בן לאדן, שביצע את הפיגועים בארה"ב, הייתה איבה גדולה. אלא שבוש הבן הבין בחושיו הפוליטיים את הצימאון של האמריקנים לנקמה, לפעולה חזקה, מוחצת, ראוותנית - והוא נתן להם את זה.
מאוחר יותר הבינו האמריקנים שהנשיא הרפובליקני בעצם הוליך אותם שולל ופגע במקום הלא נכון, והמלחמה בעיראק הפכה לאחת הטראומות הגדולות של האומה האמריקנית. בוש הפך להיות שנוא, הוגדר על ידי היסטוריונים "הנשיא הגרוע ביותר בתולדות ארה"ב", וכשהוא עזב את הבית הלבן, שיעור התמיכה בו היה בקושי 20 אחוזים.
טראמפ, בסגנון אחר ובמציאות אחרת, מבטיח לאמריקנים בדיוק את אותו דבר - נקמה - וקלינטון תצטרך מעתה להתאמץ הרבה יותר. היא משווקת מסר הרבה יותר מורכב, ולא סלוגן רדוד כמו זה שמפיץ טראמפ כאילו היה קופירייטר. כלי הנשק יהפכו לנושא מרכזי במערכת הבחירות, וטראמפ, שבעת האחרונה ספג כמה חבטות תדמיתיות בשל התבטאויות גזעניות לכאורה, יכול בהחלט להיבנות פוליטית מחורבות המועדון באורלנדו ודמם של הקורבנות. בעת מצוקה ובלבול של האזרחים, הסלוגן הקליט הוא המנצח.
רוצח ההמונים מאורלנדו יוכל להיכנס להיסטוריה לא רק כמי שביצע את הטבח הגדול ביותר על אדמת ארה"ב, אלא גם כמי שגרם במעשהו השטני לכך שטראמפ יהיה זה שיישב בבית הלבן לאחר הבחירות בנובמבר.