שחקן פוטבול שחלם להיות שוטר - והפך לרוצח המונים
החברים מהתיכון מספרים כי התייחס לחברי הקהילה כאחד האדם, הוא הלך ללמוד משפטים והחל לעבוד כמאבטח, וקיווה להגשים את חלומו ולהפוך לשוטר במקביל לביקוריו התכופים במסגד. מאוחר יותר הפך עומאר מאטין לבלתי יציב: גרושתו סיפרה על אלימות סדרתית, חברו המאבטח סיפר: "הוא כל הזמן דיבר על להרוג אנשים והשמיע הערות גזעניות". פרופיל מבצע הטבח הקטלני בהיסטוריה האמריקנית
האיש שהעריץ את משטרת ניו יורק וחלם להיות אחד מהם – הפך לדמות שתיזכר לרעה בהיסטוריה האמריקנית לעד: עומאר מאטין הפך בן לילה לרוצח ההמונים הגדול ביותר בתולדות ארצות הברית לאחר שנכנס למועדון "Pulse" באורלנדו וירה למוות ב-50 בני אדם לפחות.
טבח באורלנדו - כתבות נוספות:
מדינה מדממת: מקרי הטבח החמורים בארה"ב
"מאבד דם, אוהב את כולכם". העדויות מהתופת
שבוע לפני הפיגוע: ישראלים חגגו במועדון
החברים מספרים על אדם רגוע, שעבד ולמד – אך בשלב מסוים משהו השתנה אצלו. אשתו התגרשה ממנו, האישה השנייה גם כן, וגם בעבודתו כמאבטח הזהירו עמיתיו מפני הסכנה. בלילה שבין שבת לראשון יצא מאטין לבצע את הטבח – והתוצאות אכזריות. ארגון דאעש טוען כי מדובר באחד מאנשיו, ה-FBI כבר אישר שהוא נחקר פעמיים בעבר על קשריו עם האיסלאם הקיצוני, אך גם מניע של פשע שנאה עדיין לא ירד מהפרק.מאטין, בן 29, נולד בניו יורק למשפחה מהגרת מאפגניסטן. אביו הגיש תוכנית אירוח בארה"ב בערוץ לעולים אפגנים. גורם בכיר לשעבר בשלטון האפגני סיפר כי האב, מיר סאדיק מאטין, היה תומך הטליבאן, אך עמיתו לעבודה של האב אמר כי הוא היה פרו-אמריקני.
מאוחר יותר היגרה המשפחה לסנט לוסי שבפלורידה, שם למד מאטין וגם שיחק פוטבול בנבחרת התיכון המקומית. האב סיפר אתמול כי בנו כעס לאחר שראה לפני כמה חודשים שני גברים מתנשקים בעיר מיאמי. חבריו מהתיכון, חברי הקהילה הגאה, דווקא מספרים על אדם אכפתי.
"הוא התנהג אלינו כאחד האדם", מספר סמואל קינג שלמד עמו. "הוא לא היה נגד הומואים, לפחות לא אז. הוא לא הפגין שום שנאה כלפי אף אחד מאיתנו. הוא כל הזמן חייך ואמר שלום. משהו אצלו כנראה השתנה".
אחרי שסיים את לימודי התיכון התפנה מאטין ללימודי משפט באינדיאן ריבר בפורט פירס. במקביל, הוא החל לעבוד כמאבטח בחברת G4S תוך שהוא מתאמן ללא הרף ומתמחה בבניית גוף, בשאיפה אחת: להפוך להיות שוטר.
מהפך בהתנהגות: "התרגז כי הכביסה הייתה מקופלת לא נכון"
בשנת 2009 התחתן מאטין עם סיטורה יוסיפאי. אחרי החתונה עברו השניים להתגורר בדירת שני חדרים בבעלות משפחתו של מי שהפך לרוצח המונים שבע שנים מאוחר יותר.
בעדותה של יוסיפאי ניתן לראות כיצד החלו להתגלות השברים בדמותו של מאטין. "הוא התנהג בנורמליות ומאוד דאג למשפחתו", סיפרה הגרושה הראשונה בהצהרה לעיתונאים שמסרה אתמול. "הוא אהב לצחוק ואהב לעשות חיים".
השינוי חל, לדבריה, כמה חודשים לאחר הנישואין. "התחלתי לראות את האי-יציבות בהתנהגותו וראיתי שהוא דו-קוטבי והוא יכול להתרגז ללא כל סיבה. אז התחלתי לחשוש לחיי, ואחרי כמה חודשים הוא החל גם להכות אותי באופן קבוע, לפעמים כי הכביסה לא הייתה מקופלת נכון לראות עיניו, ולא אפשר לי לדבר עם משפחתי ובעצם הפך אותי לבת ערובה שלו. ניסיתי תמיד לראות את הטוב בו למרות ההתנהגות, אבל משפחתי ידעה מה עובר עליי וביקרה אותי בניסיון להציל אותי מידיו".
את דבריה חיזקה אואנה ברייסקו, שכנתם בעבר, שהייתה שומעת אותו מכה את אשתו. "הוא היה צועק וצועק, ופעם אחת שמעתי אותה מבקשת ממנו להפסיק להכות אותה". היא סיפרה כיצד ראתה את מאטין חוזר מהעבודה עם האקדח חגור על ירכו, נראה מותש. "חשבתי לעצמי, האדם הזה מסוכן".
שנתיים מאוחר יותר התגרשו השניים. לפי הדיווחים בארה"ב, מאטין התחתן שוב עם אישה בשם נור זאהי סלמאן, שהייתה רשומה כאשתו במסמכי משכנתה על שמם בספטמבר 2013. לשניים נולד בן, וככל הנראה הם התגרשו בשלב מסוים כי ברשומות התגורר כל אחד מהם בכתובת אחרת.
מאטין שמר על קשר עם בנו, כפי שסיפר אימאם המסגד בפורט פירס, סייד שאפיק רחמאן: "לא היו לו כמעט חברים", סיפר האימאם ל"ניו יורק טיימס". "הוא היה מגיע בשעות ערב מאוחרות עם בנו הקטן להתפלל והיה עוזב. לא היה לי מושג שהוא מסוגל לעשות דברים כאלה. מעולם לא שמעתי ממנו על רצונותיו להרוג אנשים".
"הוא אמר שארה"ב הרסה את אפגניסטן"
בשנת 2007, כאמור, החל הרוצח לעבוד כמאבטח בחברת G4S. אימאם המסגד טען אמנם שלא שמע מעולם על נטיותיו הרצחניות, אך דניאל גילרוי, שוטר לשעבר ממשטרת פורט פירס שעבד עם מאטין בחברת האבטחה, סיפר דברים אחרים. "הוא העיר כל הזמן הערות גזעניות ודיבר רבות על רצונו להרוג אנשים", סיפר גילרוי ל"ניו יורק טיימס". "הוא כל הזמן היה מעורער, עצבני וכועס".
לאתר "פלורידה טודיי" ציין גילרוי כי הוא התלונן בפני מעסיקו על ההערות הגזעניות, אך האחרון לא פעל בעניין מפני שהיה מוסלמי. גילרוי הוסיף שהוא התפטר מפני שמאטין נהג לשלוח לו מדי יום עשרות מסרונים ולהשאיר לו יותר מ-15 הודעות קוליות ביום.
עמית נוסף לעבודה באבטחה, אריק באומר, אמר דברים דומים לאתר המקומי בפלורידה: "כשראיתי את התמונה שלו בחדשות, חשבתי, ברור, הוא עשה את זה. היו לו דברים לומר על כולם – שחורים, יהודים, גאים, הרבה פוליטיקאים. החיילים. הייתה לו הרבה שנאה. הוא אמר לי שארצות הברית הרסה את אפגניסטן. הוא דיבר הרבה על להרוג אנשים, בפרט גאים".
ב-G4S שבה עבד מאטין הודיעו שהוא עבר בהצלחה בדיקת רקע כשהחל לעבוד שם ב-2007 ובדיקה נוספת שנערכה לו בשנת 2013. ב-FBI אמרו אתמול כי מאטין עלה על הרדאר שלהם פעמיים, בשנים 2013 ו-2014, והוא אף נחקר על קשריו עם האיסלאם הקיצוני, אך התיקים נגדו נסגרו בשל היעדר הצלחה בהשגת ראיות.
למרות הודעת דאעש כי מאטין היה אחד מהם, ולצד הדיווח שהרוצח צלצל למשטרה לפני הטבח והצהיר אמונים לארגון "המדינה האיסלאמית", גם גרושתו הראשונה וגם אימאם המסגד שבו התפלל מאטין לא חושבים שמניעיו נבעו מהקצנתו הדתית.
"אני בהלם והתחלתי לבכות כשגיליתי שהוא עשה את זה, אבל הוא סבל ממחלת נפש. לא היה לו קשר לארגוני טרור", אמרה יוסיפאי. לדברים שלה הצטרף גם השייח רחמאן שאמר: "הוא היה אדם שקט".