שתף קטע נבחר
 

קובי אוז: "אני חלק מהמהפכה המזרחית"

לטיפקס מודל 2016 יש זמרת וגם מתופף חרדי, שמאזין למיקס מיוחד שלא כולל את קולה. "בחירשות הדדית אנחנו מצליחים לקיים אחדות ישראל", מסביר מנהיג הלהקה המתקמבקת קובי אוז. כעת, עם שיר חדש והופעה ראשונה בקיסריה, הוא שוטח "אני מאמין" אופטימי במיוחד: "צריך להפוך את המדינה מגלגל רזרבי של אירופה למשהו מגניב גם למזרחים וגם לאשכנזים"

כמיטב המסורת של טיפקס, גם השיר החדש שלהם "לילה לילה טוב" שיוצא היום (ב') - "בא בהפוכה". כך, לפחות, מגדיר אותו כותבו, קובי אוז, ומוסיף "זה שיר דיסקו על להישאר בבית". הסינגל הטרי מספר את סיפורו של זוג עירוני המתכונן ומתגנדר לקראת ערב בעיר. אבל החיים, מסתבר, זה מה שקורה בזמן שעושים תכניות אחרות, ובמקרה שלהם המציאות מסתכמת בהירדמות מול הטלוויזיה. נו, יותר טיפקס מזה? 

 

טיפקס - "לילה לילה טוב"

טיפקס - "לילה לילה טוב"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדובר בשיר השלישי שמוציא ההרכב מאז התקמבק והחל ליצור חומרים חדשים. לפניו היו "מי הפרובינציאל" ו"צמד איילות", וכולם הולכים להיות חלק מאלבום אולפן שלם - שיכלול, נכון לעכשיו, 11 קטעים וינחת בראש השנה. שם עדיין אין ("האלבום עוד לא נולד, אז אסור להגיד את השם. זה לא מזל טוב"), אבל ציפייה אדירה להרכב שרק עכשיו קוצר את הזרעים שזרע במהלך שנות ה-90 והעשור הראשון של שנות ה-2000 - דווקא יש. לא במקרה הם הולכים לכבוש בקרוב את קיסריה - בפעם הראשונה בתולדותיהם, יש לציין.

 

לקח לכם זמן להגיע לקיסריה.

 

"אף פעם לא באמת העזנו לעשות את זה. בסיבוב הקודם שלנו כלהקה היינו בתוך המון הופעות משתלמות, אבל עכשיו כשחזרנו קלטנו שאנחנו מוכרים המון כרטיסים, שאנשים באמת באים לראות אותנו. זה הרגיש לנו שהקהל בשל לראות הופעה שלנו בקיסריה. יותר מזה - לארגן סט מושלם להופעה לוקח הרבה זמן, סדר שירים נכון, וידאו ארט. עד שאמרתי 'זו הופעה מושלמת! זו ההופעה שלוקחת אותנו לקיסריה!' עבר זמן. ואז כל מה שנשאר לעשות זה לשריין תאריך ולדבר לעולם".

 

 

חזרו בזמן הנכון. טיפקס (צילום: יואב איתיאל.) (צילום: יואב איתיאל.)
חזרו בזמן הנכון. טיפקס(צילום: יואב איתיאל.)

זה מעניין, כי פלרטטתם עם פופ ומזרחית הרבה לפני שהז'אנר שלט. במובן מסוים הייתם נציגי דור המדבר שלא זכו לראות את הארץ המובטחת.

 

"כן, אבל אנחנו לא מזוהים עם נובורישיות, אנחנו מזוהים עם מוזיקה שבאה מהרחוב, מהשכונות, העירייה, הקיבוץ והשטח. מה שעשינו עם שרית חדד היה רגע שבו מצאנו מישהי עוצמתית לשתף איתה פעולה. צריך להבדיל בינינו לבין אתניקס ואייל גולן בעניין הזה, כי אנחנו חיפשנו חברים עם המסרים שלנו. אני חלק מהמהפכה המזרחית, אבל הדרך הלהיטית והכוכבית היא לא הדרך שבה אנחנו בחרנו. אנחנו הרבה יותר פשוטים מזה, הרבה יותר מחוברים גם לפופ ולרקנ'רול עולמי מאשר ללהיטיות הים תיכונית".

 

גם אם זו לא הייתה הכוונה שלכם - הנגשתם את המזרחית למיינסטרים. בתחילת שנות ה-90 הייתה הפרדה ברורה.

 

"מהבחינה הזו אנחנו באמת חוזרים למקום שמוכן לחזרה הזו. עשינו אירוע בכולי עלמא, מועדון די מגניב וגדול באמצע תל אביב, והיו תורים על גבי תורים - צעירים שמכירים את הטקסטים, אנשים שקנו את הוויניל, כיף. אנחנו באלמנט שלנו עכשיו, זה הדבר הכי כיף בעולם כשאתה מרגיש שהיצירה שלך מחלחלת, הדברים מתרחשים וההקשבה היא נכונה. הרבה פעמים, במהלך הנגלה הקודמת שלנו, נתפסנו בעיני רבים כמשהו קליל ולא מאיים, אבל דוווקא מתחת לסבבה כל הזמן היו לנו המון מסרים שחילחלו. לא המזרחיות של שרית הייתה המנה העיקרית, אלא המסר הפמינסטי. 'יאללה לך הביתה מוטי' אומר שיש לך זכות להגיד לבן אדם - 'קח את הדברים שלך ועוף לי מהעיניים'". 
 

מסר מזרחי-פמיניסטי לפני שזה היה מגניב. "יאללה לך הביתה מוטי"

 

אין ספק שטיפקס, שהתפרקו ב-2008 (כמעט במקביל להפיכתו של הפופ הים תיכוני לז'אנר השולט בישראל), שבים אלינו בזמנים אחרים. פמיניזם הוא עניין אחד, והמזרחיות או העדתיות הם כבר לא דבר שיש להסתיר. אוז מופיע מדי יום בבתי ספר תיכוניים ("תופר שלוש הופעות כל בוקר"), מלמד צעירים של דור חדש איך לחבק את היותם הבנים של ההורים שלהם, נכדים לסבים וסבתות. "יש בזה אפילו משהו מהפכני קצת", הוא אומר כשנדרש לסוגיית הדור החדש שגדל בישראל.

 

בימים אלה לוקח המוזיקאי חלק בערב בשם "ילדים של מהגרים" (במסגרת פרויקט בשם "חודש הקריאה" הנודד בין ברים בפריפריה). מצד אחד אלון אולארצ'יק, מצד שני משורר קבוצת ערס-פואטיקה, רועי חסן. ביניהם המשוררת אלכס ריף, ייצוג של ברית המועצות. ישראל 2016 בשלה למסרים שטיפקס ניסתה תמיד להעביר, הוא טוען. לא להיות גרסה חיוורת (טוב, שחומה יותר) של האנגלים. לשאת את סמל העדה בגאווה. כרגע זהו רק תחילתו של התהליך, אפילו הוא מודה בכך, ויש לנו עוד דרך ארוכה לעבור.

 

מלמד דור חדש של ישראלים. אוז (צילום: ליאור פז ) (צילום: ליאור פז )
מלמד דור חדש של ישראלים. אוז(צילום: ליאור פז )

מהפך האליטות בישראל מלווה גם בהמון כעס, שנאה וזעם. במובן מסוים השסע רק העמיק.


"השסע לא יותר עמוק לדעתי, אבל השיח הופך עמוק יותר. זה כבר לא שיח של 'כולנו יהודים' כמו השיר מ'קזבלן'. זה הולך לכיוון של איך אנחנו משווים, מסדרים ומתקנים את הפערים האלה בחברה, איך אנחנו משנים את החזות של המדינה הזו והופכים אותה למתאימה לאזרחים שלה ולאזור שבו היא נטועה. איך הופכים את המדינה הזו מאיזה גלגל רזרבי של אירופה למשהו מגניב ונכון בפני עצמו - למזרחים ולאשכנזים. תשמע, כשהפצע מתחיל להגליד זה נורא מגרד. באה חבורה מזרחית חדשה ואומרת 'הלו, בוא נדבר רגע על מה שקורה כאן'. אני יודע שזה כואב לחטט בפצע, אבל אי אפשר לסגור את זה עם פלסטר יותר. צריך לדבר על זה. ייקח זמן עד שזה יקרה, אבל זו הזמנה לחיבוק. אני לא יודע אם הפוליטיקה שלנו בנויה לאחות את זה, אבל התהליך אמור להיות מאוד בריא".

 

אתה מאוד אופטימי.

 

"אני חושב שהכוח המאחד חזק יותר. לדעתי אני הבן אדם שעושה את השפגט הרחב ביותר. מצד אחד קיבלתי פרס של התנועה הרפורמית, בשבועות הייתי בתיקון של רבני צהר ואני מופיע בהתנחלויות וגם מול סטודנטים מהשמאל. בכל המקומות האלה איכשהו אני מצליח להעביר את המסר שלי. זה אומר שהמאחד עולה על המפלג. זה לא יילך הפילוג הזה. מה שנוצר פה זה עם אחד שמספר את ההיסטוריה שלו בצורה יותר נכונה, ומעכשיו הסממנים שלו יתאימו לכל האוכלוסיה שלו, לא רק לחלק ממנה - ותראו שהפערים מתחילים להצטמצם.

 

כל הישראליות בלהקה אחת. טיפקס החדשה (צילום: דודי חסון) (צילום: דודי חסון)
כל הישראליות בלהקה אחת. טיפקס החדשה(צילום: דודי חסון)

"אנחנו ניסינו ליצור מוזיקה שתמחוק בטיפקס את הגבולות בין הסגנונות, לייצר מוזיקה שגם קיבוצניק וגם בן עיירת פיתוח יוכלו ליהנות ממנה ביחד", ממשיך אוז בהסברים. "האקורדיונים שלנו הם אקורדיונים של הפלמ"ח. תשמע את 'יש לי חברה', זה שיר של התרנגולים. המוזיקה הישראלית שאנחנו מייצרים יכולה להיות מושמעת גם בגלי צה"ל וגם בתחנות המקומית שמשדרות ים תיכוני. היה בזה הרבה מרוקאית והרבה מזרחית, תימנית, דברים של הארץ הזאת. אבל תמיד יצרנו פופ ישראלי. אנחנו מבחינתנו הבנים של כוורת ושפתיים. כמו הברירה הטבעית, רק בפופ.

"יש לנו מתופף חרדי, הוא לא שומע את דניאל קריאף (הזמרת שהצטרפה ללהקה עם האיחוד. ע.פ) באוזניות. הוא מנגן ושומע לו מיקס מיוחד בשבילו שאין בו את הזמרת. רק בחירשות הדדית אנחנו מצליחים באמת לקיים אחדות ישראל. אבל אתה יודע מה? רק בשביל הגרוב שהם מייצרים ביחד זה שווה".

 

טיפקס יופיעו ב-8 בספטמבר בקיסריה. כרטיסי המופע יימכרו בהנחה בעשרת הימים הקרובים. 

 

לילה לילה טוב 

מילים ולחן: קובי אוז

 

את כה יפה הלילה

ועייפה הלילה

תכננו שוב לפשוט על העיר כסופה

מיטב מחלצותינו

בחרנו ולבשנו

עינינו נעצמו לבדן בספה

כבר מזמן לא קרענו את העיר

וחשבנו איזה יופי הלילה צעיר

פתאום קריין של חדשות אותי העיר

וקלטתי את השעה בינתיים

 

לילילילילילילילה טוב *2

שיחכה הרחוב

 

קומי לישון כפרה

את בסלון יקרה

והמיטה נראית רחוקה בודדה

דומם נבוא אליה ונתרסק עליה

ויד ביד נישן כחתן וכלה

ובחוץ מכוניות עם באסים גדולים

בקבוקים וכוסות של בליינים

ועמוק בלב כולם שואפים

לאהוב בדיוק כמונו

 

לילילילילילילילה טוב *2

כמונו לאהוב

לילילילילילילילה טוב *2

שיחכה הרחוב

 

אנו עובדים קשה מדי

הסדר יום שלנו עמוס מדי

וכל דבר אצלנו צפוף מדי

רק הלילה מפלטנו

ואי אפשר למצוא דקה

להכניס איזה חיבוק או נשיקה

האחריות הזאת מכה ומכה

רק הלילה מלטפנו

 

לילילילילילילילה טוב *2

שיחכה הרחוב

לילילילילילילילה טוב *2

כמונו לאהוב

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי חסון
לילה טוב, קיסריה. קובי אוז
צילום: דודי חסון
לאתר ההטבות
מומלצים