שתף קטע נבחר

 

עדויות במח"ש: כך ניסו בכירים במשטרה למנוע הדחת בן של בכיר

בנו של בכיר שמשרת ביחידה מובחרת כשל בתחקיר ביטחוני. ל-ynet נודע כי מעדויות שהגיעו למחלקה לחקירות שוטרים, עולה כי מפקד להב 433 ניצב רוני ריטמן וקצין המודיעין הפעילו לחץ על מפקדת היחידה. בנוסף, התחקיר של הבן הועבר לגורם אחר שהכשיר אותו. ברקע: מדיניות החמרת התחקירים שמוביל המפכ"ל

בידי המחלקה לחקירות שוטרים שוכבת "חבילת נפץ" שכוללת עדויות על כך שבכירים באגף החקירות, בהם מפקד להב 433 ניצב רוני ריטמן וקצין המודיעין של היחידה, ניצב-משנה קובי זריהן, ניסו לשנות חוות דעת של מפקדת יחידת ביטחון השדה (יחב"מ) הקשורה לבנו של בכיר במשטרה שנמצא בתפקיד רגיש. לאחר שלא הצליחו לעשות כן, עבר הבן בדיקה מחודשת אצל המחלקה המשפטית של המשטרה, והוכשר לתפקיד. "גם אם זה לא פלילי, חייבים לתת את הדעת על כך", טען קצין בכיר. 

הבכיר במשטרה שבנו כשל בתחקיר ביטחוני (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
הבכיר במשטרה שבנו כשל בתחקיר ביטחוני(צילום: עטא עוויסאת)

כבר כמה חודשים שבמחלקה לחקירות שוטרים ישנו מידע מוצק שכולל עדויות בנוגע ללחץ שהפעילו אותם בכירים על ראש יחידת ביטחון המידע של משטרת ישראל, סנ"צ סימה ימין. המידע אמור להביך את בכירי המשטרה, שפעלו עבור בנו של בכיר שנכשל בתחקיר ביטחוני של הארגון, ובכך דאגו להשאיר לו את הסיווג הביטחוני על כנו.

 

היה זה מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, שהחליט עם כניסתו לתפקידו לשכלל את שיטות התחקירים הביטחוניים של שוטרים בתפקידים בכירים ובתפקידים רגישים. בסביבתו של המפכ"ל אף רמזו כי חלק מהקצינים הבכירים פרשו מתפקידם כיוון שלא יכלו לעבור את התחקיר הביטחוני החדש שעמד לפניהם, או כיוון שחששו ממנו. מתברר כי מתחת לפני השטח, דווקא בכירים בארגון שלו הפעילו לחצים אסורים על ראש היחידה, וזאת בעקבות בעייתיות שעלתה בתחקיר של בנו של אחד הבכירים במשטרת ישראל.  

מפקד להב 433, רוני ריטמן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מפקד להב 433, רוני ריטמן(צילום: גיל יוחנן)

נצ"מ קובי זריהן (צילום: חטיבת דוברות המשטרה) (צילום: חטיבת דוברות המשטרה)
נצ"מ קובי זריהן(צילום: חטיבת דוברות המשטרה)

הסיפור התרחש לפני כמה חודשים. הבן, שמשרת באחת היחידות הסמויות של משטרת ישראל, אמור היה לעבור לתפקיד אחר, וכפועל יוצא מכך עבר תחקיר ביטחוני. התחקיר עצמו כלל סדרה של שאלות שבודקות את אמינותו ואת סביבתו של השוטר, ולעתים משולב גם בבדיקת הפוליגרף. אלא שממידע שהגיע ל-ynet עולה כי הבן נכשל כבר בשלב התחקיר. היה זה לאחר שהתברר כי הוא קשור לאירוע שבו השתמשו אחרים ככל הנראה בסמים, זאת אף שהוא עצמו לא נחשד בשימוש.

 

המידע חייב את יחידת ביטחון המידע לפסול את התחקיר הביטחוני שלו, ולהוריד לו את הסיווג הביטחוני. "המשמעות הייתה ברורה לכולם. היה צריך להוציא אותו מהיחידה", סיפר קצין בכיר שמעורה בפרטים. אלא שאז, באורח פלא, לתמונה נכנסו חבריו הקרובים של האב. על פי עדויות שבידי מח"ש, גם מפקד להב 433 ניצב רוני ריטמן, וגם נצ"מ זריהן, התקשרו למפקדת היחידה סנ"צ סימה ימין, ולטענתה הפעילו עליה לחץ בעקבות התחקיר.  

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

בעקבות האירוע היא עדכנה את הממונים עליה בדבר הלחצים, כולל את היועץ המשפטי של המשטרה, וגם במקרים נוספים שבהם הייתה התערבות מצד גורמים בכירים. אולם, לאחר שבמשטרה העניין לא טופל ברצינות, הגיע המידע גם למח"ש בצורה של עדות מפורטת על כל מסע הלחצים שהופעל על הקצינה הבכירה. אנשי המודיעין של מח"ש המשיכו לבדוק את הסיפור, וסנ"צ ימין הוזמנה אף היא למח"ש לצורך גביית עדות. במהלך עדותה אישרה ימין את המידע, ואת העדויות שהיו בידי החוקרים על כך שהופעלו עליה לחצים.

 

בינתיים, במשטרה המשיכו בכל דרך לנסות ולהכשיר את הבן. ממידע שהגיע ל-ynet עולה כי התחקיר של הבן הועבר לגורם אחר, "לסיבוב שני", ושם בסופו של דבר אושר תחקירו הביטחוני. בשל כך, הסיווג הביטחוני שלו לא הורד והוא נשאר ביחידה היוקרתית.

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך(צילום: עמית שאבי)
 

עם קשר למקרה או בלי, זמן קצר לאחר כניסתו של רב-ניצב אלשיך לתפקידו הועברה יחידת ביטחון השדה - שהייתה במשך עשרות שנים תחת אגף החקירות - לאחריותו של סמפכ"ל המשטרה.

במשטרה אישרו את דבר השיחות של ניצב ריטמן ותנ"צ זריהן עם ראש יחב"מ, אך טענו כי אלה עשו זאת רק כיוון שרצו לבדוק איך המידע על התחקיר הביטחוני דלף לגורמים שונים בלהב 433.

 

"כולם במשטרה יודעים על הלחץ שהפעילו הבכירים באגף החקירות ובלהב על מפקד יחידת ביטחון מידע", טען קצין בכיר. "בסופו של דבר הם הצליחו, ועובדה שאותו בן של בכיר נשאר בתפקידו. זאת גם אחת הסיבות לכך שהוחלט בסוף לקחת את היחידה הזאת ולסנף אותה ללשכת סמפכ"ל. נקווה מאוד שמח"ש יידעו לטפל בתיק הזה כמו שצריך".

 

מדוברות המשטרה נמסר בתגובה: "הטענה בדבר התערבות לא ראויה של הקצינים בהליכי עבודת יחב״מ ובקבלת ההחלטות הנגזרת מהם, הנעשית באופן קפדני ומפוקח, אינה אלא הכפשה והטלת רבב בקצינים ראויים. הטענה בדבר זליגת מידע יחב"מי במקרה פרטני בודד תיבדק, אך הניסיון לקשור בינה לבין השינוי הארגוני משולל כל יסוד עובדתי, כמו גם הטענה בדבר התערבות לא ראויה של הקצינים בהליכי עבודת יחב״מ ובקבלת ההחלטות הנגזרת מהם, הנעשית באופן קפדני ומפוקח וזו אינה אלא הכפשה והטלת רבב בקצינים ראויים.

 

"במהלך השנים האחרונות הורחבו משמעותית תחומי העיסוק של יחב"מ, בדגש על הובלת מכלול תהליכי ההתאמה התעסוקתית בראייה רוחבית חוצת מחוזות ואגפים. תהליכים אלו מתבצעים הן בשער הכניסה לארגון, הן בצמתי קבלת החלטות על מעבר בין תפקידים וקידום והן בכלל. לאור כך, קודמה עבודת מטה ממושכת ומעמיקה שהחלה עוד בתקופת המפכ"ל הקודם בסוגיות הנוגעות למבנה היחידה ולכפיפותה המקצועית. בתום הליך החשיבה, המליץ סמפכ״ל המשטרה כי יחידה זו תפעל בכפיפות אליו והמלצה זו אושרה על ידי המפכ"ל הנוכחי עם כניסתו לתפקיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
משרדי להב 433
צילום: אבי מועלם
מומלצים