איך זה שכוכב אחד: זלאטן סוחב את שוודיה
השוודים מתים עליו, הצרפתים קצת פחות. הוא שחצן, אבל גם מספק קבלות. הוא לא שר את ההמנון, אבל הבנק השוודי שקל לשים את הדיוקן שלו על שטר. האיש והאגדה, בישל אתמול לשוודיה תיקו נגד אירלנד
בכניסה לסטאד דה פראנס אתמול בערב, התחושה הייתה כמו לפני דרבי. סופר קלאסיקו אם תרצו. קבוצה אחת של אוהדים, שהייתה הרוב המוחלט, לבשה חולצות צהובות עם מספר 10, ומעליו היה כתוב כמובן "איברהימוביץ'". לצידם צעדו אוהדי הקבוצה הקטנה יותר, שהשמיעו באופן מפתיע אותם שירי עידוד. הם לבשו חולצות כחולות-אדומות עם מספר 10, שמעליו נכתב: "איברהימוביץ'".
השוודים משוגעים על כוכב העל שלהם, בדיוק כמו האוהדים של פריז סן־ז'רמן, שאותה הוביל לארבע אליפויות רצופות ושבר במדיה כמה שיאים אישיים וקבוצתיים. בעונה האחרונה, למשל, הוא כבש 38 שערים – שיא ההבקעות של המועדון לעונה – משימה לא פחות קשה מניפוץ שיא הכיבושים של ניסים אלמליח. אבל הצרפתים מחוץ לבירה לא מתים עליו, ולא בגלל שהפך את הליגה שלהם לבלתי תחרותית בעליל.
האנטי טפח לממדי משבר בינלאומי בעיקר אחרי משחק הליגה נגד בורדו בשנה שעברה, שבסיומו זעם החלוץ השוודי על טעות (לא ממש קריטית) של השופט ליונל ז'פרדו. בדרך לחדר ההלבשה הוא גם דאג שהצרפתי עם המשרוקית יידע מה הוא חושב עליו, וצעק לעברו: "15 שנה לא ראיתי שיפוט גרוע כמו במדינה המחורבנת הזו. היא לא ראויה למועדון גדול כמו סן־ז'רמן".
באותו רגע הפך החלוץ השוודי לאויב האומה הצרפתית. לא רק ברשתות החברתיות, אלא גם בחלונות הגבוהים. כמה פוליטיקאים אף מיהרו לגנות את הלגיונר החוצפן מסקנדינביה וטענו כי אם המדינה מחורבנת, עדיף שיוותר על הפופולריות והכסף הגדול שהוא מקבל בה, ויחפש לו ארץ אחרת.
שר הפנים הצרפתי לא הסתפק בכך ודרש מראשי פ.ס.ז' שהשחקן יפרסם התנצלות פומבית. זלאטן עצמו נעתר לבקשת ראשי המועדון ובשביל להרגיע את הרוחות פירסם ידיעה שלפיה "אם מישהו נפגע אני מתנצל". בדיוק הנוסח שהוציא לתקשורת ערן זהבי אחרי סיפור סכנין ורמאללה. את שר הפנים הצרפתי זה הרגיע, אצל מירי רגב איברהימוביץ' כבר היה מגורש מהמדינה.
ולמרות הכל, בדבר אחד גם לצרפתים אין שום ספק. זלאטן מפזר הרבה הצהרות, צניעות אינה התכונה הבולטת שלו, אבל את הקבלות על המגרש הוא מספק תמיד. ליד שער הניצחון בשאנז אליזה פגשתי את מאלק מוואוגה משטוקהולם, שוודי מלידה, עם צעיף של האליל כמובן. "אני לא מהאולטראס של שוודיה", הוא הבהיר לי, "אני 'זלאטניסט'. זה התחיל אצלי בפעם הראשונה שראיתי אותו משחק, לפני 17 שנה. כל כך גבוה ואיזו טכניקה! דריבליסט ענק".
זלאטניסטים כאלה יש לא מעט במדינה הצפונית. לפי ההערכות, כ-200 אלף שוודים ילוו את הנבחרת האפורה שלהם במהלך הטורניר. לפי המשחק אתמול זה ייגמר כבר בשלב המוקדם, אבל כולם יודעים שאלמלא מס' 10 שלהם, הם היו יושבים עכשיו מול הטלוויזיה.
"זלאטן בהחלט בליגה של רונאלדו ומסי", מודיע מאלק, "רק הרבה יותר רגיש ואמוציונלי אפילו מכריסטיאנו. אנשים חושבים שהוא מתנשא, אבל זה ממש לא ככה. זה חוש ההומור המיוחד שלו. לכן הוא גם אמר שאם הצרפתים רוצים להשאיר אותו בפ.ס.ז', הם יצטרכו להציב בעיר פסל עם דמותו. גם לספר האוטוביוגרפי שלו הוא קרא 'אני זלאטן', באירוניה, ככה הוא היה תמיד. אני זוכר אותו עוד כשהיה בן 17, ורק החל להתפרסם. הייתה לו אז חברה צמודה, וכששאלו אותו מה הוא מתכוון לקנות לה ליום ההולדת, הוא ענה: 'יש לה אותי, אתם מכירים מתנה יותר גדולה ממני?"
סיפורים מהסוג הזה, ממש לא חסרים. באחד הראיונות האחרונים איברהימוביץ' אמר שנשיא צרפת פרנסואה הולנד יכול לקבל ממנו שיעור איך מנהלים מדינה, וכשמלך שוודיה קרל גוסטב הגיע לביקור בפריז, החלוץ הודיע לכולם שהמלך בא לפגוש את המלך האמיתי. "אבל בשבילנו הוא יותר ממלך, הוא סוג של מלאך", אמרה לי אתמול הדוויג בת ה-34 מגטבורג. על הראש הייתה לה פאה עם צמות ג'ינג'יות של בילבי, שגם היא כידוע נולדה בשוודיה, וחולצת זלאטן כמובן.
איברהימוביץ', בן לאב בוסני ואם קרואטית, הוא היחיד בנבחרת שלא שר את ההמנון לפני המשחקים, אבל לא רק שהשוודים מקבלים את העניין בהבנה, הם מעריצים אותו אפילו על זה. "הוא לא שר את ההמנון רק מסיבה אחת, וזה ממש לא קשור למוצא שלו", הרגיע אותי תומאס ממאלמו. "זלאטן פשוט כל כך מפוקס במשחק, שהוא לא מוכן להתרכז בשום דבר, כולל ההמנון".
האם זהו סיבוב הפרידה של האייקון, שיהיה באוקטובר בן 35, מהמדים הכחולים־צהובים? "אנחנו יודעים שזה יהיה כנראה הטורניר האחרון שלו", עדכן קרל. "זלאטן אמר שזה הכיוון, אבל אנחנו עדיין מקווים שישחק באולימפיאדה". והדוויג סיפקה תחזית מפתיעה: "למרות הדיבורים על מנצ'סטר יונייטד, לדעתי הוא יעבור לארצות-הברית, כמו בקהאם. זה יתאים לו גם בעסקים".
וכשמדברים ביזנס, האגדה בשוודיה הולכת ומתעצמת גם מבחינה מסחרית. בשבוע שעבר חנך איברהימוביץ' רשת אופנה בינלאומית על שמו, "Z־A", כלומר מאלף עד זלאטן, ולפי מה שהשוודים מספרים פרטי הלבוש וההנעלה עם המותג החדש פופולריים לא פחות מאיקאה.
"לפני כמה שבועות", גילו לי אוהדים שוודים בכניסה לאצטדיון אתמול, "בבנק המרכזי השוודי החליטו להכניס שטרות חדשים עם דיוקנאות של אנשים מפורסמים. בין המועמדים הסופיים היו שמות כמו הדיפלומט המפורסם דאג המרשלד שכיהן כמזכיר האו"ם, סופרת הילדים הנודעת אסטריד לינדגרן, זמרת האופרה בירגיט נילסון וכוכב הכדורגל של הנבחרת. בשלב הניפוי האחרון הוחלט לוותר על שטר של זלאטן, אבל עבור מי שהועלה במדינתו מדרגת מלך למלאך, זה כסף קטן.!