נציגי שירות - וחירשים: "הרבה דעות קדומות"
בזמן שרוב האנשים עם מוגבלויות מתקשים במציאת עבודה שתהלום את כישוריהם - בבית ההשקעות מיטב דש מעסיקים כבדי שמיעה במוקד המספק שירות ללקוחות החברה. אחד הנציגים במקום: "יש הרבה דעות קדומות, צריך לשנות את זה ולהסתכל קודם כל על הבן אדם"
"למעסיקים קשה לשנות את התפישה ולהיפתח להעסקת בעלי מוגבלויות. יש הרבה דעות קדומות. צריך לשנות את זה ולהסתכל קודם כל על הבן אדם". כך מספר ל-ynet נועם כהן, לקוי שמיעה המועסק כנציג מערך שירות לקוחות במוקד של בית ההשקעות מיטב דש במגדל צ'מפיון בבני ברק. צפו בביקור שערכנו במקום:
כפי שמספר כהן, בעלי המוגבלויות בישראל עומדים בפני קשיים וחסמים רבים בדרך למציאת עבודה. מקשיים לוגיסטיים ועד לדעות קדומות ואפליה מצד המעסיקים. במיטב דש החליטו לפעול לשינוי המצב ושילבו במוקד שירות הלקוחות כבדי שמיעה, שמספקים שירות באמצעות המיילים, צ'אטים, פייסבוק ושאר אמצעי המידה האלקטרונית שעומדים לרשותם.
עוד בערוץ הקריירה על אנשים עם מוגבלויות בשוק העבודה:
- לקוית הראייה שתהפוך לרופאה
- ללא גבולות: אנשים עם מוגבלויות שטיפסו לצמרת
- שילוב עובדים עם מוגבלויות: מדריך למעסיקים
מנכ"ל מיטב דש השקעות אילן רביב, מספר כי החברה פועלת מזה כ-3 שנים לשילוב בעלי מוגבלויות בחטיבות השונות, וכי שיעורם עומד כיום על 5% מהמועסקים בחברה. מנהלת המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות דפנה מאור אומרת כי "אנחנו מפעילים מסלול המיועד אך ורק למעסיקים המיועדים לקלוט אנשים עם מוגבלות. מעבר להשתתפות ב-50% מתקציב המיזם - אנחנו מביאים את הידע שלנו לשולחן ומנסים לקצר טווחים כדי שהמיזם יישא כמה שיותר מהר פרי".
מרוויחים 1,400 שקל פחות
בישראל חיים כיום מיליון אנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה. לפי משרד הכלכלה והתעשייה, כ-57% בלבד מכלל האנשים עם מוגבלות מועסקים כיום בשוק העבודה, שיעור הנמוך משמעותית משיעור התעסוקה של האוכלוסייה ללא מוגבלות אשר עומד על 74%. בנוסף, אנשים עם מוגבלויות משתכרים לרוב שכר הנמוך בכ-1,400 שקל בממוצע לעומת עובדים אחרים.
חרף צו הרחבה שאושר בשנת 2014 ולפיו כל עסק המעסיק למעלה מ-100 עובדים, נדרש להעסיק לפחות 3% עובדים עם מוגבלות - הרי שיעד זה עדיין רחוק ממימוש. כדי לשנות את המצב, חבר בית ההשקעות מיטב דש למיזם עסקי-חברתי חדש בשם "עסק שווה", בשיתוף קרן משפחת רודרמן, ג'וינט ישראל-תבת ומשרד הכלכלה והתעשייה.
מיזם זה נועד לרתום את החברות הגדולות במשק לקידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות, בין היתר, באמצעות תמיכה וליווי ישירים בחברות מהמגזר העסקי, הכוללים התאמת משרות לאנשים עם מוגבלות, יצירת משרות חדשות, סיוע באיתור וגיוס מועמדים, הדרכות לדרגים השונים בארגון, כתיבת תכניות עבודה ועוד.
כהן מברך על היוזמה. "העבודה פה זו הזדמנות מבורכת לעבוד עם כבדי שמיעה וחירשים, ולקדם את כל הנושא של אנשים עם מוגבלויות. זה בהחלט עוזר לנו להשתלב בשוק העבודה", הוא אומר. "ההירתמות של הטכנולוגיה לטובת אנשים עם מוגבלויות מאפשרת לרכוש כלים וידע, ולמצות את היכולות והכישורים שלנו. בעבר זה לא התאפשר, אך כיום יש לנו את ההזדמנות הזו ואני שמח על כך".
בנימה אישית יותר - כהן מוסיף ופונה לאנשים בעלי המוגבלויות - שלא לוותר ולהתעקש להשתלב בשוק העבודה. "יש הרבה שלא מאמינים בעצמם. ואני אומר לכם - אנשים עם מוגבלויות - קודם כל אתם חייבים להאמין בעצמכם, לקחת את היוזמה בידיים ולא לוותר על אף הזדמנות שנותנים לכם. זה מתחיל בדברים הקטנים".