הסיוע הישראלי שמפלג את המורדים בסוריה
ארגוני האופוזיציה בקוניטרה נאבקים בינם לבין עצמם על שליטה, וסיוע ישראלי של מזון ותרופות רק מגביר את המחלוקת. צבא סוריה החופשי נהנה ממשלוחי מזון, שארגונים אחרים רואים כבגידה: "משת"פים של הציונים"
בימים האחרונים, בעיצומו של חודש הרמדאן, התעורר שיח חריף בתקשורת הערבית וברשתות החברתיות לאחר שהועלו תמונות שתיעדו מוצרי מזון ישראליים שהוכנסו למחוז אל-קוניטרה, ששטחים נרחבים ממנו נמצאים בשליטת האופוזיציה הסורית. בעוד שארגוני מורדים, ובהם "צבא סוריה החופשי", נהנים מהסיוע ומעודדים את הכנסתו, ארגוני מורדים אחרים תוקפים בעוצמה את היוזמה ואת נמעניה: "זה עלבון לקבל מזון מהישות הציונית העושקת את הגולן".
התמונות הגיעו גם לכלי תקשורת ורשתות המזוהים עם כוחות המורדים וכן לכאלה המזוהים עם המשטר הסורי – שניצלו כמובן את התמונות כדי להאשים את ישראל בשיתוף פעולה עם המורדים. מבין מצרכי המזון שתועדו היו שקיות אורז וקמח שככל הנראה הוכנסו לסוריה מישראל, אך לא ידוע מתי או על ידי מי.
בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" צוטט גורם בשטח שטען כי אין זו הפעם הראשונה שנכנס סיוע ישראלי מסוג זה לאזורי השליטה של האופוזיציה: "הסיוע החל להיכנס מאז 2013 וקצב הכנסתו גדל אחרי שירדן סגרה את הגבול עם סוריה". אותו גורם גם סיפר כי הסיוע המדובר עורר חילופי האשמות בין קבוצות המורדים השונות שניסו לצייר את מי שקיבל את הסיוע כבוגד ו"משת"פ של הציונים".
"המועצה המהפכנית הצבאית בקוניטרה ובגולן" פרסמה בשבוע שעבר הודעת גינוי חריפה בעקבות הסחורה שהוכנסה מישראל. "אנחנו מגנים את העלבון שספגו בני עמנו במחוז קוניטרה המשוחררת בצורה של סיוע במצרכי מזון שהעניקה הישות הציונית העושקת בגולן, שהמשטר מכר אותו וזאת ביום השנה לציון ה'נכסה' וגזילת הגולן הערבי הסורי", נמסר. לאחר מכן הכחיש הארגון בתוקף כי ידע או היה קשור בדרך כלשהי לסיוע המדובר. גורמי אופוזיציה נוספים בקוניטרה התבטאו גם הם נגד הסיוע הישראלי.
פעיל תקשורתי באזור, עז א-דין אבו אל-בראא, סיפר ל"אל-קודס אל-ערבי" כי אותם מצרכי מזון עוברים דרך רשתות וקבוצות הכפופות לפלגי מורדים מתונים המכונים "צבא סוריה החופשי", שפועלים בכל רחבי האזור הדרומי של המדינה. "הם מכניסים את הסחורות אחרי שהם מביאים את הפצועים שלהם לאזור המפורז כדי שיטופלו בבתי החולים הישראלים", הסביר.
לעיתון הערבי התראיין גם יו"ר מועצת מחוז קוניטרה החופשית, פהד אל-מוסא. "מאז תחילת המהפכה הסורית לא מצאנו דרך להכניס פצועים ונפגעים לאף מדינה ערבית", סיפר בהקשר של הכנסת הפצועים לישראל. "יש גם כמויות של תרופות, חלב לתינוקות ועוד מצרכי מזון שנכנסים למחוז מישראל". הוא אישר כי מתנהל תיאום בין חלק מפלגי המורדים החמושים לבין ישראל במה שקשור לפצועים ולסיוע, אך הבהיר כי הם לא קיבלו סיוע זה חודש, חוץ מאיחוד האמירויות. עוד אמר כי אין להם שום יכולת לעצור את פעולות הסיוע כיוון שאינם יודעים מי בדיוק הגורם שמעביר את הסיוע והתרופות.
"יש בלבול ואנרכיה. עדיף לא לתת כלום"
גורם סורי הסביר ל-ynet כי "יש אנרכיה בנושא. אנחנו אמנם מודים לאלה שמעבירים את הסיוע, אבל זה צריך להיות מסודר. אנחנו מייחלים לכך שהנציגים האמיתיים של האזור יחלקו את הסיוע. מה שקורה יוצר מצב של בלבול ואנרכיה. מה שקרה זה שמישהו חילק סיוע לאחד מהפלגים מבלי לדבר עם ההנהגה שלו. אני מייחל שאנשים בישראל יסייעו לנו, אבל מה שקרה מחזיר את הדברים לנקודת האפס".
לדבריו של הגורם, "עדיף לא לתת כלום לאף אחד מאשר לעשות איפה ואיפה. זה יכול לעשות בעיה גדולה אפילו שזה לא נעשה בכוונה. זה גורם לנו לחוסר אחדות". באשר להודעות של גורמי אופוזיציה במחוז שיצאו בחריפות נגד ישראל ומי שקיבלו את הסיוע אמר: "ההודעות האלה לא אומרות שהם נגד או בעד השלום עם ישראל. הם מגזימים בכוונה כיוון שהם כועסים על אופן חלוקת הסיוע. כאשר אדם ומשפחתו רעבים ורואים אפליה זה גורם לכעס. דברים כאלה יכולים לגרום לעימות פנימי. עדיף לחכות ולא לעשות משהו נחפז".
נשיא הארגון ההומניטרי "עמליה", מוטי כהנא, הסביר בשיחה עם ynet בנוגע לנושא: "באזור דרום סוריה יש יותר מ-50 קבוצות של מורדים, מתוכן כ-40 קבוצות של כוחות מתונים שמקבלים סיוע מחמש מדינות. מה שהארגון שלנו, שהוא ארגון יהודי-אמריקני ללא מטרות רווח, מציע, הוא לפתוח את מעבר קוניטרה בפני הארגון שמוכן בתיאום עם האמריקנים להכניס סיוע לכל הקבוצות המתונות. זה יביא לשיתוף פעולה ואיחוד של כל הקבוצות המתונות. לישראל אסור להיות מעורבת בסוריה אבל היא צריכה להיות מעורבת בנושא של הסיוע ההומניטרי ולפתוח את המעבר".