"פרוכת גאה" תוצג בבית כנסת לחודש הגאווה
חבצלת הרמתי, סטודנטית בת 61 (!) לעיצוב טקסטיל בשנקר, יצרה פרוכת ארוגה בצבעי הגאווה. "החלטתי לארוג פרוכת של סובלנות בכדי להביע מחאה על חוסר הסבלנות של הקהילה הדתית כלפי הקהילה הלהט"בית ולהצדיע לקהילה הלה"טבית האמיצה שפועלת במגזר הדתי". הפרוכת תיתלה בבית דניאל שבתל-אביב. על תהליך היצירה היא מספרת
הפרויקט צמח בעקבות הרצח הנתעב של שירה בנקי במצעד הגאווה בקיץ שעבר. הרעיון הראשוני היה ליצור סדרת אריגים שתבטא מחאה כנגד קהילה דתית שאיננה מקבלת את הלהט"בים.
אחרי היכרות עם הקהילה ובמיוחד עם הקהילה הדתית הלהט"בית החלטתי שרצוני לחבק, להכיל ולהעניק להם דבר מה. בשלב זה הוגדר רעיון הפרוכת לבית הכנסת אשר תוענק לקהילה כחיבוק וכקריאה לסובלנות.
ככל שהעמקתי בלימוד הסיטואציה הבנתי שיש פה מצב של זהות כפולה, אדם דתי וגאה באמונתו ובנטייתו ועם זאת נמצא כלא רצוי, מוסתר בתוך קהילתו ומשפחתו. הרעיון שמשפחה או קהילה אינה מקבלת את ילדה כשונה לא התקבלה על הדעת מבחינתי.
מכאן השתמשתי בכותנה ממורצרת, צמר ובמבוק ויצרתי את הפרוכת הראשונה "סובלנות" ואז נפגשתי עם רב אורתודוקסי, הומו, שהבהיר לי שאין ביכולתי להציג את הפרוכת בבית כנסת רגיל, זה לא יתקבל, הקהילה הרגילה האורתודוקסית לא מקבלת את זה.
לא יצרתי את הפרוכת במטרה לייצר פרובוקציה אלא בכדי לתת חיבוק
בחיפושי אחר מקום שיקבל את הפרוכת החלטתי על בית כנסת שמקבל ומחבק קהילות שונות ואחרי התכתבויות שונות הגעתי לבית דניאל. הרב מאיר אזרי שמח והוקיר את עבודתי ונאות לקבל את הפרוכת ליום בו יציינו את חודש הגאווה.
"רקמתי את המילה סובלנות בפונט תנ"כי, שבתוכו שזורים חוטים דקים של צבעי הגאווה"
בשיחה איתו הבנתי שהפרוכות מתחלפות בחודשים ואירועים שונים בשנה והפרוכת הזו מתאימה לחודש הגאווה. על גבי הפרוכת רקמתי את המילה סובלנות בפונט תנ"כי, אשר בתוכו שזורים חוטים דקים של צבעי הגאווה. בצדה השני של הפרוכת: בד שחור המסמל את קורבנות ההומופוביה. לא יצרתי את הפרוכת במטרה לייצר פרובוקציה אלא בכדי לתת חיבוק ענק למי שיסכים לקבל אותה בקרב הקהילה הדתית.
בהמשך חיפשתי פרוכת שתתאים לקהילה רחבה יותר ויצרתי את הפרוכת השנייה בשחור לבן שמסמלת את עץ החיים כשבגזע הפתגם "ואהבת לרעך כמוך" ולבסוף את הפרוכת המסכמת את התהליך "חביב אדם שנברא בצלם".בפרוכת זו המארג המחבר בין מספר מסויים ומוגדר של גווני שתי וערב מועצם בחיבורי האריגה, למארג עשיר בו סך הגוונים גדול מסכום חלקיו ובכך מציג הרמוניה וסובלנות כגורם המעשיר כל מארג חברתי.
"בצדה השני של הפרוכת: בד שחור המסמל את קורבנות ההומופוביה"
כמעצבת טקסטיל ניתנה לי ההזדמנות לעורר את קבלת האחר באשר הוא במקום החשוב ביותר בבית הכנסת כפרוכת לארון הקודש ושם אף להעלות את זכרם של קורבנות ההומופוביה. במהלך הפרויקט אני עצמי עברתי שיעור בסובלנות. המילה דתיות עבורי הייתה לא מובנת, קהילה שלא הכרתי ולמדתי להכיר לקבל והבין.
- הפרויקט 'ואהבת לרעך כמוך' נוצר במסגרת פרויקט הגמר לשנת 2016 במחלקה לעיצוב טקסטיל – שנקר ויוצג גם בתערוכת בוגרי שנקר השנה אשר תפתח ב- 14.7 בשנקר.
- הפרוכת תיתלה בבית דניאל שבתל-אביב (בית כנסת ומדרש קונסרבטיבי) ביוזמת הרב מאיר עזרי שעומד בראש בתי דניאל, לכבוד חודש הגאווה.