"מתחננים למורה". כך מפקירה המדינה את התלמידים החולים
התלונות נגד "קדימה מדע", העמותה שמספקת מטעם משרד החינוך שירותי הוראה לילדים שלא יכולים להגיע לבית הספר בשל מצבם הרפואי, הגיעו לכנסת. אב לנער חולה סרטן: "מצאו מורה, אבל הוא לא מתמחה באף אחד מהמקצועות, אין לו תואר, הוא לא סטודנט, אבל 'יש לו ידע בכל מיני נושאים'"
הורים לילדים חולים שלא יכולים להגיע לבית הספר מלינים כבר יותר משנה כי "קדימה מדע", העמותה הפרטית שמספקת מטעם משרד החינוך שירותי הוראה לילדים אלה, לא עושה את עבודתה נאמנה. הם מתארים מחסור במורים, קיצוץ בשעות וחוסר ניסיון פדגוגי, שאף הובילו אתם לשלוח למשרד החינוך מכתב התראה לפני הליכים משפטיים. היום (ד') הם הגיעו לוועדת החינוך של הכנסת וסיפרו כיצד הם נלחמים על הזכות של ילדיהם לחינוך.
אבידן כלפה, ממובילי "מחאת הקרחת", למען זכויות לילדים חולי סרטן, ואביו של צוריאל בן ה-17 שחולה בסרטן, אמר ל-ynet: "יש הבדל בין ילדים חולי סרטן לשאר הילדים מפני שלילד חולה סרטן אין מושג איך הוא מתחיל ומסיים את היום. אי-אפשר לקבוע לו תוכנית לימודית כי יכול להיות שמחר בבוקר יעלה לו החום ונהיה במיון, ייתכן שהוא יישן שעות כי הכימותרפיה גורמת לעייפות".
כלפה סיפר כי הוא פנה ל"קדימה מדע" כדי לקבל מורה לבנו, אך נאמר לו שקיים מחסור במורים בדרום הארץ, שם הוא מתגורר. "אחרי כמה ימים הודיעו לי שמצאו לצוריאל מורה מעולה, אלא שאותו מורה לא מתמחה באף אחד מהמקצועות, אין לו תואר, הוא לא סטודנט, למעשה יש לו חברה שמשווקת מטפלים לקשישים, אבל 'יש לו ידע בכל מיני נושאים', כפי שאמר לי".
כלפה ציין כי בנו לומד לחמש יחידות במתמטיקה, פיזיקה ואנגלית, ולכן יש חשיבות רבה לכך שהוא יקבל מורה מומחה בתחומו. לאחר כמה ניסיונות נוספים מול "קדימה מדע" שלא צלחו, נותק הקשר, וכיום כלפה נאלץ לשלם מדי שבוע 130 שקל עבור מורה פרטי שמכין את בנו לבגרויות.
"אני מדבר עם המון הורים שמתחננים למורה, ועד שהם מקבלים את המענה לוקח ארבעה-חמישה חודשים, ובסוף הוא לא מתאים בכלל", סיפר במהלך הדיון. "הילדים האלה פשוט נופלים בין הכיסאות, וזה במקביל למחלה ולקושי היום-יומי שהם גם ככה חווים".
אריק בן חמו, גם הוא אב לילד חולה, סיפר כי בנו מקבל שעת פיזיותרפיה אחת בשבוע במקום שלוש. "יש מחסור בפיזיותרפיה ובכל הטיפולים הפרה-רפואיים", אמר. "הבן שלי לקוי ראייה ואין לו מדריכת ראייה באופן קבוע. על כל טיפולי ההידרותרפיה והפיזיותרפיה אני נאלץ לשלם מכיסי".
חוק ילדים חולים נועד להבטיח כי אלה שחלו ומאושפזים בבית החולים, או נמצאים בביתם יותר מ-21 ימים ברציפות, יוכלו לממש את זכויותיהם כיתר תלמידי ישראל. על פי החוק, על שר החינוך לקבוע לאותם ילדים תוכניות לימודים מותאמות ומסגרות חינוכיות בבתי החולים. מי שמספק את שירותי החינוך לאותם ילדים חולים הן חברות חיצוניות שמעסיקה המדינה. במשך שנים סיפקה את השירות חברת תללי"ם (תמיכה לימודית לתלמידים מרותקים), ולפני כשנה זכתה במכרז חברת "קדימה מדע".
יו"ר הוועדה חבר הכנסת יעקב מרגי הזכיר כי מדובר בדיון שלישי בנושא, והבהיר כי לא ירפה עד שתנאי המכרז שבו זכתה "קדימה מדע" יקוימו וכל ילד יקבל את השירות המגיע לו. ח"כ איציק שמולי, חבר ועדת החינוך ומוביל מאבק המשפחות לילדים חולי סרטן, אמר כי אותם תלמידים חולים "מקבלים יריקה בפרצוף". הוא הוסיף ואמר: "אני מבין שחמש יחידות זה חשוב, אבל לתת הזדמנות לילדים חולי סרטן או לילדים עם צרכים מיוחדים זה הרבה יותר חשוב. זו ההזדמנות שלהם לעמוד על אותו קו זינוק כמו שאר התלמידים". שמולי ציין כי אם קיים מחסור במורים באזורים מסוימים, אז יש לתמרץ את המורים כדי שיגיעו לפריפריה".
ח"כ יוסי יונה מתח ביקורת על כך שהתחום הופרט. "הביקורת צריכה להיות מופנית למשרד החינוך", אמר יונה. "משרדי הממשלה מפריטים שירותים ולא מפעילים מערכת רגולציה עליהם. זה מקומם".
אבי זיו, משנה למנכ"ל "קדימה מדע", אמר במהלך הדיון כי המחסור במטפלים פרה-רפואיים מוכר וידוע. "כשמגיע מקרה כזה לפתחנו, אנחנו עושים כל מאמץ לגייס מטפלים", אמר. "אין לנו מורים חדשים בלי תעודות והכשרות, אבל יש מורים שנשארו מהזכיין הקודם לבקשת ההורים ולא מחזיקים בתעודות. אנחנו נמצאים בקשר עם משרד החינוך לאור הגידול שיש בפרויקט, פנינו אליהם וביקשנו להרחיב את התקציב וזה נמצא בטיפול".
יו"ר הוועדה מרגי דרש בתום הדיון ממשרד החינוך להגיש לו בתוך חודש תוכנית בקרה מובנית שתשלב את הזכיין, בתי הספר וההורים. הוא ציין כי "קדימה מדע" תקבל גיבוי תקציבי לפי הצורך באזורים שבהם ישנו קושי להשיג מטפלים פרה-רפואיים. עוד נדרשה החברה להציג, בין היתר, נתונים על היקף המחסור במורים ושכר המטפלים.