"רוצים עסקת סיוע עם אובמה, אבל לא בכל מחיר"
פחות מיממה לאחר שהבית הלבן הודיע על התנגדותו להגדלת הסיוע להגנה מפני טילים, אמר ממלא מקום ראש המועצה לביטחון לאומי יעקב נגל: "רוצים לסגור עסקה לפני שאובמה מסיים את כהונתו". השגריר דן שפירו הדגיש: "אובמה פועל נגד חרם על ישראל"
בישראל מגבירים את הלחץ: ממלא מקום ראש המועצה לביטחון לאומי יעקב נגל אמר הערב (ד') בתדרוך לכתבים מדיניים כי ישראל מעוניינת לחתום על עסקת סיוע ביטחוני חדשה עם ארה"ב לפני שהנשיא ברק אובמה יסיים את כהונתו. עם זאת, הוא הדגיש: "לא בכל מחיר".
הדברים של נגל מגיעים לאחר שהבית הלבן הודיע כי הוא מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר למימון הגנת ישראל מפני טילים. נגל אמר בתדרוך כי לא הגיוני שהממשל האמריקני ירצה לקצץ בסיוע שלו להגנה מפני טילים בליסטיים משום שאובמה מייחס לו חשיבות רבה. "זה בטח לא יכול להתקיים בתקופה שהאיראנים עושים ניסויים בליסטיים שעליהם כותבת שצריך למחוק את ישראל מהמפה", אמר ראש המל"ל הזמני.
נגל הדגיש גם אין קשר בין ההודעה של הבית הלבן למו"מ שמתנהל בין ישראל לארה"ב על הסיוע הביטחוני החדש. "הבית הלבן הודיע שהוא מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר להגנה מפני טילים. הם חושבים שהתוספת של 455 היא גדולה מדי ורוצים להקטין אותה. אין פה משבר ולא סיבה לדאגה. אנחנו במשא ומתן כדי להגיע לעסקה הטובה ביותר לעם ישראל ואנחנו לקראת סוף התהליך".
ראש המל"ל ציין כי "אני לא רוצה להגיד אם זה שבועיים שלושה או חודש. כשנגיע למסקנה שזה העמדה האחרונה שאפשר להגיע נקבל החלטה אם רוצים או לא. השאיפה היא לסיים את המו"מ".
לדברי נגל, מחר יתקיים דיאלוג אסטרטגי בין ישראל לארה"ב בשורה של נושאים. משלחת גדולה אמריקנית, בראשות של תת-מזכיר המדינה טוני בלינקן, תגיע לישראל. השיחות הללו לא יעסקו כלל בסוגיית הסיוע הביטחוני, שמנוהלת בצד האמריקני על-ידי היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס ומהצד הישראלי על ידי נגל".
בתוך כך, שגריר ארצות הברית בישראל דן שפירו אמר בצהריים בכנס הרצליה כי הממשל האמריקני מתנגד לחרם על ישראל, וכי "כל עוד אובמה יהיה נשיא - הוא יפעל נגד החרם. תהליך שלום יעזור גם במלחמה נגד ה-BDS. אנחנו צריכים להושיט יד לאלה שתומכים בפתרון שתי המדינות".
שפירו קרא לקדם את התהליך המדיני: "כדי לקדם את השלום צריך לתמוך בקידום הפלסטינים, בפיתוח מדיני. התקדמות לעבר השלום תעזור מול תנועת החרם ומול מי שרוצה בבידודה של ישראל. מי שתומך בפתרון שתי המדינות יכול להיות מוסט מהדרך עם ה-BDS. אנו מציגים תהליך שלום, משא ומתן, אופק מדיני עם שתי מדינות לשני עמים - זה אינטרס משותף לישראל ולארצות הברית".
השגריר שפירו ציין שהוא ביקר בשרונה אחרי הפיגוע כדי להביע סולדריות, "אנחנו מגנים טרור בלי הסתייגות. אי-אפשר להצדיק פיגוע כזה. מאחלים החלמה לפצועים". הוא ציין לטובה את שיתוף הפעולה הכלכלי בין ארצות הברית לישראל: "החברות הישראליות והאמריקניות מתואמות מאוד. החדשנות והיצירתיות מהסטארט-אפים משכו לכאן חברות אמריקניות. מוצרים אמריקניים מיוצרים כאן בישראל ויש הרבה דוגמאות. נובל אנרג'י עוזרת לישראל להיות עם ביטחון אנרגטי גם לישראל ולשכנותיה".
הוא סיפר כי באחרונה החליטה הנהלת נאס"א להגדיל את שיתוף הפעולה עם ישאל בחקר החלל. עוד אמר כי "לישראל יש את האפשרות להוביל את העולם מבחינת אנרגיה ירוקה".
סערת מימון ההגנה מטילים
הבית הלבן הודיע אמש כי הוא מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר למימון הגנת ישראל מפני טילים. ההתנגדות הוצגה במכתב לקונגרס המתייחס לבקשה להגדלת הסיוע למערכות להגנה מפני טילים. המכתב, המשתרע על שישה עמודים, נשלח בעקבות החלטת הקונגרס על הגדלת הסיוע, ועל רקע העימות בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו על הסכם סיוע חדש ורב-שנתי.
במכתב נאמר כי יועצי הנשיא יכולים להמליץ לו להטיל וטו אם הקונגרס יאשר את החריגה. בחלק הנוגע לישראל בהודעה של הבית הלבן נאמר כי "הממשל מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר לתקציב שנת הכספים 2017 לרכש ישראלי להגנה מפני טילים ולשיתוף פעולה בתוכניות מתקדמות". מנגד, בממשל דווקא התנגדו לקיצוץ 324 מיליון דולר מתקציב שנת הכספים הקרובה עבור תוכניות הגנה מטילים אמריקניות.
בלשכת ראש הממשלה הגיבו בצהריים להודעת הבית הלבן, ואמרו כי "אין כל קיצוץ בסיוע האמריקני". לדבריהם, "מדובר בוויכוח פנימי בין הקונגרס לבית הלבן על גודל התוספת השנתית לתוכנית ההגנה מפני טילים".
עוד נמסר מלשכת ראש הממשלה: "נתניהו פועל לעגן תוספת זו כחלק מהדיונים על הסכם הסיוע לעשר השנים הבאות. הסיוע הביטחוני להגנה מפני טילים לא רק שלא יקוצץ אלא יוגדל. הניסיון להפוך את הדיאלוג עם ארצות הברית לכלי ניגוח פוליטי ישראלי אינו ראוי, וכל ביטויי הפניקה אינם במקומם".