מחלוקת העובדים הזרים: "ישראלים לא קוטפים מלפפונים"
ועדת הפנים חייבה את האוצר ומשרד החקלאות ליישב את המחלוקת על מספר העובדים הזרים בחקלאות, בעקבות טענות החקלאים על קשיים לגייס עובדים ישראלים. "היה אז היגיון בהבטחת האוצר להביא ישראלים לחקלאות - אבל זה לא עובד. הישראלים לא באים לקטוף מלפפונים"
ועדת הפנים והגנת הסביבה חייבה היום (ד') את האוצר ומשרד החקלאות ליישב בהקדם את המחלוקת ביניהם על מספר העובדים הזרים שניתן יהיה לייבא ולהעסיק במשקים החקלאיים. נשיא התאחדות האיכרים דובי אמיתי אמר לוועדה כי משרד החקלאות דורש על דעתם לקבוע מכסה של 45,000 עובדים, אבל האוצר מתנגד. אורי שיינין מהאוצר טען כי "אם ייכנסו עוד זרים הם יחליפו עובדים ישראליים".
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
היו"ר ח"כ דודי אמסלם (ליכוד) דרש מהאוצר ליישב את המחלוקת תוך חודש, ולקבוע את מספר הזרים הדרוש לענף בצוות בין-משרדי שיקים בהרכב שיכלול גם את משרדי הפנים, הכלכלה, מנהל האוכלוסין ונציגי החקלאים. הצוות גם ימליץ לוועדה תוך 5 שבועות איך להפחית את האגרות והיטלי העסקת הזרים שמשלמים החקלאים ולמצוא דרך לפיצוי אלה ששילמו יותר מאגרה והיטל אחד.
אמסלם התייצב לצד החקלאים באומרו שהם אלה אשר צריכים להגדיר את הצרכים שלהם. "היה בזמנו היגיון בהבטחת האוצר להביא ישראלים לחקלאות, בעיקר חיילים משוחררים. אבל עברו מאז שנה, שלוש, חמש, עשר שנים - וזה לא עובד. הישראלים לא באים לקטוף מלפפונים", אמר בסיכום דיון נוסף על המחסור החריף בעובדים זרים בחקלאות, בו הזכיר כי הקמת הצוות הבין-משרדי כבר נדרשה בוועדה לפני זמן רב.
"צריכים 70 זרים - ומקציבים רק 35"
שיינין ציטט נתונים לפיהם יש 40,000 עובדים ישראלים בחקלאות - "מתוכם 24,000 שכירים, כשליש מהם מהמגזר הערבי - ויש עדיין מכסה פנויה לזרים שלא ממומשת". אבשלום וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל: "ניסינו לקדם העסקת זרים עונתיים, שחוזרים לארצם אחרי מספר חודשים. זה פותר את הבעיה הם עולים פחות ומקטינים את עלויות הייצור. אבל גם כאן הממשלה שמה את כל המכשולים שבעולם".
אמיתי הוסיף, "כתוצאה מהמחסור בידיים עובדות חלק גדול מהפירות והירקות לא מגיע לשווקים וזה מעלה דרמטית את המחירים, כי אנחנו לא מצליחים לספק את כל התוצרת. ומה הפתרון של האוצר? פותחים ייבוא ומורידים מכסים. פקידי האוצר מומחים בלמשוך זמן ומצבה החקלאות לא מאפשר גרירת רגליים. יש לבטל את האגרות הכפולות לפני הדיון על תקציב המדינה".
היו"ר אמסלם תמך בהם, "יש פה מפעל ייצור שהוא גם מפעל חייו של החקלאי. הוא לקח הלוואות של מיליונים ולא יכול לסמוך על חיילים משוחררים שעובדים 4 חודשים בגלל התמריץ ובכסף נוסעים לתאילנד. כשהוא צריך 70 זרים - אתם מקציבים לו 35. הוא זקוק לייצור הזה,כי אין לו ברירה. הפרחים גדלים והם נובלים עד מחר בבוקר. בסוף, אחרי כל עוגמת הנפש, כשהעסק קורס גם מעקלים לו את הבית".
צילום: Human Rights Watch
מומלצים