הטכנולוגיות שחוסכות מים וזמן בטיפול הגינה
טפטפות שפועלות בהתאם למזג האוויר, מכסחת דשא שפועלת בזמן שאתם בעבודה, קיט של מערכת השקיה אוטומטית המתאימה לגידול ירקות ביתיים. הכירו כמה מהטכנולוגיות הישראליות שחוסכות מים וזמן יקר בגינה הביתית
על הפתרונות שנולדו בישראל ומיוצאים לעולם בתחום החיסכון במים, נכתב לא מעט. הטפטפות של חברת נטפים, מערכות ישראליות להתפלת מים, שפועלות כיום בלא מעט מדינות ברחבי העולם ועוד. אולם בשנים האחרונות, סטארט-אפים ישראליים קטנים הציגו פתרונות למשתמש הקצה - האזרח הקטן, שרוצה לשדרג את הטיפול בגינה ולחסוך מים, זמן וכסף, או לגדל ירקות בבית עם מערכות קטנות ומותאמות, שחוסכות בסופו של דבר לא מעט גם למשק.
לכתבות נוספות בנושא
ראשונים בעולם: ישראל המובילה בתחום המים
העץ הממש נדיב: יטעין לכם את הסלולרי
לפי נתוני רשות המים, בשנה ממוצעת נאגרים בישראל כ-1,400 מיליון מ"ק מי גשמים, זאת בזמן שהצריכה השנתית הממוצעת בישראל, עומדת על כ-1570 מיליון מ"ק בשנה - כך שקיים חוסר של כ-170 מיליון מ"ק. את כמות המים החסרה משלימה ישראל, באמצעות שני פתרונות עיקריים. התפלה ושימוש חוזר במים- מי קולחין, המשמשים בעיקר לחקלאות. אך בהשוואה למקומות רבים בעולם, בישראל הבעיה יחסית זניחה. בקליפורניה אולצו התושבים ב-2015 לקצץ ב-25% בצריכת המים בשל הבצורת הקשה במדינה, אוסטרליה שסבלה אף היא בעשור הקודם מבצורת קשה ובמדינות אפריקה, שהתשתיות הרעועות עדיין מביאות למחסור במים במקומות נרחבים.
אז מה הפיתרון? טכנולוגיות לחיסכון במים ללקוח הביתי. חברת green-iq היא דוגמה לסטארט-אפ ישראלי בתחום. בתערוכת CES האחרונה, שהתקיימה בלאס וגאס בינואר 2016, במסגרת הביתן הישראלי שהקים מכון היצוא, הציגה החברה מחשב גינה חכם לבתים פרטיים ומשותפים, המחובר באמצעות רשת האינטרנט הביתית. המחשב מתעדכן במזג האוויר ומשקה את הגינה בהתאם לצורך, תוך חיסכון של עד 50% מעלויות ההשקיה. בינתיים זכתה החברה עם הפיתוח שלה ב-11 תחרויות סטארט-אפים בתערוכות בינלאומיות.
"עד היום הייתה קיימת בשוק מערכת שדומה ל"שעון שבת" שפועלת קבוע, על פי מנגנון שכוון באופן ידני או חשמלי", אומר עודי דהן, מייסד ומנכ"ל חברת green-iq. "פיתחנו מוצר שמתחבר לחיישני לחות קרקע, מקבל נתוני מזג אוויר, ממפה את הלחות באוויר - ועל פי נתונים אלו משקה את הגינה בדיוק לפי הצורך. בנוסף, המערכת יודעת לגלות פיצוצים ודליפות בצנרת ואף לציין כמה מים הצרכן חסך באותו יום. אנחנו מקווים להגיע לחיסכון של מיליארד ליטר מים בשנה, רק דרך מערכות שלנו ברחבי העולם", אומר דהן.
הרעיון נרקם במוחו של דהן בזמן שיצא בגינה בחורף, וגילה את הממטרות פועלות. "המחשבה על כך שאני משלם על כל טיפה של מים שכרגע שאיני זקוק לה, הביאה אותי לפתח את המוצר".
קיטים להשקיה ביתית
חברה ישראלית נוספת הנחשבת לוותיקה היא אלגו - elgo)), חברה לפתרונות השקיה שקיימת משנת 1906. בשנים האחרונות השקיעה החברה בפתרונות להשקיה ביתית שנמכרים בעיקר באירופה, בשל טרנד גידול ירקות בבית. המערכת עצמה פשוטה לתפעול מאחר שהיא מורכבת על הברז ישירות ומסייעת לחסוך עשרות אחוזים בצריכת המים.
"הטרנד הכי חזק בתחום הגינות באירופה היום הוא גידול ירקות ביתי", אומר ד"ר אבי שמש, מנכ"ל אלגו. לדבריו, רק בגרמניה, 30% משוק הירקות מקורו בגידול ביתי - עם כ-2 מיליון גינות פרטיות שמגדלים בהן ירקות לשימוש עצמי. "בעקבות הטרנד הירוק, גדל הביקוש לפתרונות חדשניים וחסכוניים להשקיה. שוק ההשקיות הגרמני מוערך כיום בכשלושה מיליארד אירו בשנה". לדבריו, השוק המוערך בכל אירופה, נע סביב 12-13 מיליארד אירו."בישראל אנשים רוכשים פחות קיטים מוכנים", מוסיף ד"ר שמש. "הישראלים מרגישים יותר נוחלקנות חלקים ולהרכיב לבד, משום שהמשתמש הביתי הישראלי נחשב למקצועי יותר". לדבריו, זאת הסיבה לכך שאלגו מתמקדת בעיקר בשוק האירופאי. "באירופה אנחנו מחנכים את השוק. אין שם מודעות ליעילות משום שאין שם חוסר במים. הם היו רגילים להוציא צינור ולהשפריץ לכל עבר - ולא רק את הצמחים. אבל בגידול ירקות, ההשקייה צריכה להיות מקצועית וממוקדת יותר".
ה-i-robot של מכסחות הדשא
לא כל החברות שעוסקות בגינון נוגעות באופן ישיר בצריכת מים, אבל כולן מציעות שדרוג של הקיים תוך חשיבה יצירתית. אחת מהן היא חברת robomow, הישראלית שפיתחה מכסחות דשא רובוטיות שפועלות באופן אוטונומי לחלוטין ואינן יוצאות משטח הגינה שהוגדר מראש, בדומה לשואב האבק i-robot. בספטמבר הקרוב תציג החברה את הכלי שלה בברלין בתערוכת IFA הגדולה באירופה למוצרי חשמל לבית.
כ-95% מהיצור של robomow מיוצא לארה"ב, לאירופה ולאוסטרליה. "השוק בישראל קטן", אומר מנכ"ל החברה, אודי סגל. "כדי לפרוץ לכל העולם, אנחנו מופיעים בתערוכות החשובות של גינון ושל מוצרי אלקטרוניקה לקיץ, לרוב בביתן הלאומי, שם אנחנו מתחברים לקניינים חשובים, כולל באירופה". לדבריו, כל כנס כזה תורם להתפתחות החברה ומאפשר לה להיפתח לשווקים חדשים.
מערכת לניהול משק המים
למניעת בזבוז מים, חברת הסטארט-אפ הישראלית AQUA-RIMAT פיתחה מערכת חכמה שעוזרת לעקוב ולנטר אחר צריכת המים בבית ובגינה. המערכת החכמה מורכבת על שיבר המים הראשי, לומדת את הרגלי הצריכה של משק הבית ויודעת לדווח בזמן אמת אחר חריגים כגון: גניבות מים, נזילות וטפטופים או במקרים קיצוניים פיצוצים של צינורות המים. המערכת, שניתנת לשליטה באמצעות אפליקציה, שולחת לצרכן התראות ומאפשרת לעצור לחלוטין את זרימת המים המקרה חירום. כך ניתן להתחבר לאפליקציה בכל רגע נתון מכל מקום בעולם ולדעת את נתוני צריכת המדוייקים בבית.
"לחברות הישראליות מוצרים מהימנים ואיכותיים העונים על הביקוש העולמי למוצרים ידידותיים המסייעים בחיסכון, הן בהיבט הכלכלי והן בשמירה על הסביבה. החברות הישראליות מספקות פתרונות יצירתיים וזוכות להכרה בינלאומית בשל כך", מוסיף אייל לוי, מנהל ענף בית ומשפחה במכון היצוא. לדבריו, "מכון היצוא, כמי שמלווה חברות ישראליות רבות גם בתחום הצריכה הביתית, לרבות גינון, השקיה חכמה וחיסכון במים, רואה פוטנציאל רב בתחום זה כחלק ממגמה כלל עולמית ירוקה ומהתקדמות הטכנולוגיה בענף זה ופועל על מנת לקדם את היצוא בתחום".