מלאה בכל טוב: מתכוני דלעת ערמונים
יש מאכלים שכבר ממבט ראשון רוצים לנגוס בהם, כזו היא דלעת הערמונים שגם נראית נפלא וגם טעימה מאד, ואף מקבלת לחיקה העגלגל כמעט כל מילוי. רותי קינן עם 2 מתכונים שימלאו לכם את הבטן
בכל פעם כשהיא מפציעה בשווקים, וזה קורה לעתים קרובות, אני מתפתה לקנות אותה. בגלל המראה המצודד, בגלל אינספור אפשרויות ההכנה ובעיקר, בגלל הטעם. ואין ספק - דלעת ערמונים היא אחד הירקות הכי מוצלחים באגף הרושם של המטבח שלי.
מספיק לחצות את הדלעת הקטנה הזו לשניים כדי להיווכח שאי אפשר לטעות בדרך ההגשה שלה – כל חצי נראה כקערית מעוצבת, בצבע כתום מרהיב עם גימור בירוק, שממש מתבקש למלא בכל טוב.
ושלא תטעו, טעמה ומרקמה של דלעת הערמונים אחרי אפייה או בישול - משהו שבין תפוח אדמה מתקתק לערמונים - אינו זקוק לשום חיזוקים כדי להתחבב מיד על כל חיך. כך שאם לא בא לכם להתעסק עם מליות, אתם מוזמנים להגיש אותן כמות שהן, אחרי שלב האפייה בתנור בלבד. קצת מלח, פלפל וכל עשב תיבול שתבחרו ישלימו את העבודה. אם תחליטו להשקיע, תוכלו לבחור מבין שפע של מליות, קרות או חמות, כי עם הדלועים – הכול הולך.
בדרך כלל אני אופה תחילה את חצאי הדלועים בתנור ולאחר מכן מוציאה חלק מהציפה כדי לשלב אותה במלית. הפעם החלטתי להשאיר את החצאים בשלמותם ולמלא רק את החלל העגול והקטן שנוצר בדלעת באופן טבעי אחרי שמוציאים את הגרעינים. גיליתי שהקליפה הדקה מאפשרת לסועדים להתמודד עם הציפה המרוככת בסכין ובמזלג ולערבב אותה עם המלית על הצלחת.
שתי המליות שבחרתי – אחת מעין סלט צונן והשנייה בשרית וחמה – השתלבו נפלא בטעמה של הדלעת, שתרמה מצדה גם את מרקמה הדחוס והנעים להשלמת המנה. הטבעונים שבחבורה יכולים להשמיט את הגבינה מהמתכון הקר ולקבל מנה עיקרית מרעננת ומשביעה.
דלעת ערמונים ממולאת בזוקיני, רוקפור ואגוזים
מנה ראשונה נהדרת ומרשימה. אם רוצים, אפשר להחליף את אחד הזוקיני בגזר.
המרכיבים (ל-6 מנות):
6 דלעת ערמונים
2 כפות שמן זית
למלית:
3 זוקיני
1 כפית מלח
100 גר' גבינת רוקפור מפוררת
50 גר' אגוזי מלך קצוצים גס
לרוטב:
מיץ וקליפה מגוררת מ-1/2 לימון
6 כפות שמן זית
1 כפית חרדל
1/2 כפית סוכר
קורט פלפל שחור
קורט פפריקה
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190 מעלות). שוטפים היטב את הדלועים וחוצים אותן. מסלקים את הגרעינים והסיבים בעזרת כף ומניחים את הדלועים, החתך כלפי מעלה, בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מזלפים מעט שמן זית ואופים כ-20 דקות או עד שהדלועים רכות. מוציאים מהתנור ומצננים.
- בינתיים, מכינים את המלית: מגררים את הזוקיני לז'וליאן (רצועות דקיקות וארוכות) על מגררת, מנדולינה או בפוד-פרוססור ומעבירים לקערה. מפזרים עליהם את המלח ומניחים לכ-10 דקות. שוטפים את הזוקיני במים ומיבשים במסננת, על מגבות נייר.
- מעבירים את הזוקיני חזרה לקערה ומוסיפים את הגבינה המפוררת והאגוזים. מקפיצים בקלות וממלאים בתערובת את החלל שבדלועים.
- מניחים את כל חומרי הרוטב בקערה או בצנצנת וטורפים היטב או מנערים. יוצקים מהרוטב על חצאי הדלועים הממולאים. מגישים קר.
דלעת ערמונים ממולאת בראגו בשר
הגרסה החמה יכולה לשמש גם מנה עיקרית (מכפילים את הכמויות ומגישים שני חצאים לסועד).
המרכיבים (ל-6 מנות):
6 דלעת ערמונים
2 כפות שמן זית
למלית:
3 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
2 שיני שום כתושות
250 גר' בשר בקר טחון
100 גר' רסק עגבניות
מלח, פלפל
1 כפית סוכר
1 כפית בזיליקום יבש
לקישוט:
חטיף מקלוני ירקות שורש מטוגנים (לא הכרחי)
אופן ההכנה:
- מכינים את המלית: מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים בו את הבצל עד שמתרכך. מוסיפים את השום ומטגנים תוך בחישה כדקה. מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן תוך כדי בחישה ופירור הבשר עד שהוא מאבד את צבעו האדום.
- מוסיפים את רסק העגבניות, כ-3/4 כוס מים ואת כל יתר החומרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית את הסיר וממשיכים לבשל כ-45 דקות. יש להשגיח שהתבשיל לא יישרף ולהוסיף עוד מים רותחים, במידת הצורך. בתום הבישול התבשיל צריך להיות סמיך מאוד. אם נותרו יותר מדי נוזלים מבשלים כמה דקות על אש גבוהה עד להסמכה.
- מכינים את הדלועים: מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190 מעלות). שוטפים היטב את הדלועים וחוצים אותן. מסלקים את הגרעינים והסיבים בעזרת כף ומניחים את הדלועים, החתך כלפי מעלה, בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מזלפים מעט שמן זית ואופים כ-20 דקות או עד שהדלועים רכות.
- ממלאים כל חצי דלעת בכ-2 כפות מהמלית. אם רוצים (או אם מכינים מראש) אפשר להחזיר לתנור לחימום מחדש. מקשטים במקלוני הירקות ומגישים.