סקר: הבריטים עם רגל מחוץ לאיחוד האירופי
עוד שבוע בדיוק זה קורה - הממלכה המאוחדת תחליט במשאל עם אם היא נשארת בגוש האירופי או עוזבת אותו אחרי 43 שנה. סקר חדש מראה שמחנה התומכים בפרישה מהאיחוד הולך ומתחזק עם 53%, וראשי האיחוד מזהירים מ"השלכות כלכליות ופוליטיות מסוכנות לבריטניה ולשאר אירופה"
בעוד שבוע בדיוק, ב-23 ביוני, יילכו הבריטים למשאל עם בהצבעה שעשויה לטלטל את אירופה והעולם כולו. אזרחי הממלכה יצטרכו לבחור אם להישאר באיחוד האירופי או לעזוב אותו. כרגע, לפי הסקרים האחרונים, נראה שרוב הבריטים רוצים לפרוש מגוש המדינות האירופי - צעד בעל השלכות כלכליות ופוליטיות "מסוכנות" לבריטניה ולאירופה אם שואלים את ראשי האיחוד.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סקר טלפוני שפורסם היום (יום ה') בממלכה הראה ש-53 אחוזים מהבריטים תומכים ביציאה מהאיחוד האירופי. "אין לי ספק שההשלכות הישירות של יציאה בריטית אפשרית מהאיחוד האירופי (Brexit) יהיו ממש מסוכנות לכלכלה שלנו, בבריטניה ובשאר אירופה", אמר נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק במסיבת עיתונאים בהלסינקי, בהתייחסו לסקר האחרון מבריטניה. "ההשלכות הפוליטיות והגאופוליטיות לחלוטין לא ניתנות לחיזוי. מה שצריך היום זה לחזק את הקהילה המערבית שלנו", אמר טוסק. "אני יודע שמאוד קשה לנו להיות היום אופטימיים, אנחנו מכירים את הסקרים האחרונים. אבל זה עדיין 50-50, הכול אפשרי".
תוצאת הסקר הטלפוני שערך מכון הסקרים Ipsos Mori בקרב 1,257 אנשים מבוגרים ברחבי בריטניה היא התוצאה הגבוהה ביותר שקיבל מחנה "לצאת מהאיחוד האירופי" זה יותר משלוש שנים. הסקר הטלפוני נערך ב-14-11 ביוני והוא הראה ש-51 אחוזים מכל הנסקרים בעלי זכות הצבעה רוצים לעזוב את הגוש האירופי, לעומת 49 שרוצים להישאר בו. אך כאשר מסננים את הנסקרים לאלה שצפויים לצאת להצביע במשאל העם, עולה ששיעור גבוה יותר - 53 אחוזים מהם - תומכים בעזיבת האיחוד האירופי לעומת 47 אחוזים שרוצים להישאר בו.
האם הסטטוס קוו יישאר כמו בסקוטלנד?
"סקרים לא חוזים נכון תוצאות, אבל עורכי סקרים לפעמים כן חוזים: אני אישית חושב שכמו בסקוטלנד, המצדדים בסטטוס קוו ינצחו ברגע האחרון. אבל זה נראה מאוד קרוב", אמר ראש מכון Ipsos Mori בן פייג'.
הלירה שטרלינג הבריטית ירדה מ-1.4202 דולר ל-1.4125 דולר מיד לאחר פרסום תוצאות הסקר האחרון ונסחרת ב-1.4160, ירידה של 0.25 אחוזים.
תוך חודש: תפנית חדה בדעת הקהל
תוצאת הסקר האחרון מצביעה על תפנית חדה בדעת הקהל הבריטית. בסקר האחרון שערך מכון Ipsos MORI בחודש מאי עלה שרק 37 אחוזים תמכו בפרישה מהאיחוד האירופי לעומת 55 אחוזים שתמכו בהישארות. וכאשר סיננו את הנסקרים לאלה שצפויים ללכת לקלפי היה שיעור התומכים בהישארות באיחוד האירופי גבוה יותר - 60 אחוזים - לעומת 40 אחוזים למחנה שמנגד.
הצבעה שתביא לסיום החברות של בריטניה באיחוד האירופי לאחר 43 שנים עלולה להבהיל משקיעים רבים משום שהיא תערער את כל הניסיונות שנעשו מאז מלחמת העולם השנייה להביא לאינטרגציה אירופית, ותעמיד סימן שאלה סביב עתידה של הממלכה וכלכלתה.
משאל העם בבריטניה מעורר חששות רבים אפילו בארצות הברית, והדוגמה הטובה ביותר לכך היא שהבנק המרכזי של ארה"ב - פדרל ריזרב - השהה את החלטתו להעלות את הריבית במשק.
במחנה "לצאת" מעמידים את סוגיית ההגירה בראש הטיעונים שלהם, על רקע החשש בממלכה שתוצף בהמוני מהגרים נוספים אם תישאר באיחוד האירופי ותיאלץ לקיים את המדיניות שיורה לה בנושא. מנגד, במחנה "להישאר" מעמידים את הכלכלה בראש הטיעונים שלהם וחושבים שיציאה מהאיחוד האירופי תזיק קשות לכלכלת הממלכה. הדבר היחיד שמשותף לשני המחנות הוא חוסר האמון שלהם בפוליטיקאים הבריטים, ובראשם ראש הממשלה דיוויד קמרון ושר האוצר שלו ג'ורג' אוסבורן. קמרון מוביל את המחנה שתומך בהישארות בריטית באיחוד האירופי ואילו ראש העיר לונדון לשעבר בוריס ג'ונסון, חבר במפלגה השמרנית של קמרון, הוא בין מובילי מחנה "לצאת" וטוען שבריטניה שולחת מדי שבוע 350 מיליון ליש"ט לאיחוד האירופי.