לא רק אצלנו: מחאת הדלפת הבגרויות במצרים
שר החינוך המצרי איים להעמיד לדין כל מי שמעורב בהדלפות ולנתק את הרשתות החברתיות. באלג'יריה ניתקו את האינטרנט לפני בחינות הבגרות, וגם זה לא עזר. יא אללה חוגגת 100 תוכניות. צפו
"יש לנו 10 שנים כדי לפתור את הבעיות במערכת החינוך". את הדברים האלה אמר נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, בראיון שנערך לאחרונה במלאות שנתיים לתחילת כהונתו. לעומת נושאים אחרים, נראה שבתחום החינוך א-סיסי עוד רחוק מלרשום וי, כמו שהוא מודה בעצמו. עדות טובה לכך ניתן למצוא ממש בשבועות האחרונים עם תחילת עונת הבגרויות בארץ הנילוס, אליה מתכוננים כל השנה מאות אלפי תלמידים ותלמידות.
זו לא תופעה חדשה אך נראה כי השנה, באופן די מוגזם, במקום לדבר על הבחינות עצמן שיחת היום במצרים היא הרמאויות וההעתקות בבחינות שמודלפות לרשת ללא כל בעיה. המבחן במקצוע החינוך הדתי דלף גם הוא, מה שאילץ את משרד החינוך בראשותו של אל-הילאל א-שרביני, לבטל את הבחינה ולערוך אותה במועד מאוחר יותר. באופן די תמוה, את הבחינות באנגלית ובשפה הערבית שגם דלפו לרשת - הוא לא ביטל.
הגורם המרכזי שמדליף את הבחינות הוא דף פייסבוק אלמוני שפועל מ-2014 בשם "שאו מינג'" ששם לעצמו למטרה לקרוא תיגר על מערכת החינוך הכושלת לדידו במצרים. פירוש השם של הדף בשפה הסינית הוא 'להעביר משהו בצורה נסתרת', אולם נראה שהדף דווקא מתהדר בכך שהוא עושה הכל באופן פומבי. השלטונות במצרים טענו שהם הצליחו לעצור את האדמינים של הדף שאחראים להדלפות, אולם התלמידים ממש לא מרוצים.
"משבר ההדלפות לא פסח על אף מקצוע עד עכשיו", צוטטו השבוע תלמידים בעיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון, שהסביר עד כמה אותן בחינות חשובות לתלמידים וקריטית לעתידם. הזעם ומורת הרוח הצליחו לגלוש בצורה מוגבלת לרחובות, ותלמידים בקהיר ובאלכסנדריה הפגינו, אומנם לא בהמוניהם, נגד משרד החינוך, נגד שיטת הקבלה לאוניברסיטאות, נגד "המושחתים במשרד החינוך" ונגד שר החינוך, אל-הילאל א-שרביני, שאיים להעמיד לדין את כל מי שמעורב בהדלפות, כולל כמה גורמים במשרדו שנעצרו באותה פרשה. במקביל, השר שזוכה
לביקורת נוקבת גם בציבור וגם בפרלמנט המצרי, סיפר שהוא מנסה להביא לניתוק של הרשתות החברתיות בבתי הספר לפני קיום הבחינות. "קשה למנוע את זה", הודה בנאום בפרלמנט המצרי.
אך לא בטוח שעל השר לסמוך על אותו צעד מרחיק לכת, שכן בשבועות האחרונים אותו אמצעי נוסה באלג'יריה שגם היא סובלת ממכת הדלפות. לצערה של שרת החינוך האלג'יראית גם שם זה לא עזר והביקורת רק גברה בעקבות ניתוק האינטרנט, מה גם שבחינה אחת לפחות הודלפה. בעידן הרשתות החברתיות נראה שמכת הרמאויות, ההדלפות וההעתקות נמצאת בעוד מדינות ערב ואם להיות כנים - גם אצלנו שומעים על כך מפעם לפעם.
במצרים יש מי שטוען שזה צריך להיות הפרויקט הלאומי של המדינה כפי שהגדירה זאת היטב בשבוע שעבר השדרנית המצרייה המוכרת, למיס חדידי: "גם אם נעשה מיליון מיזמי פיתוח, נגדיל את שיעורי הצמיחה ונעשה את כל מה שדרוש - בלי לתקן את מערכת החינוך ומבלי שזה יהיה הפרויקט הלאומי שלנו - אז לא נדע להתקדם במילימטר".