ריקול ענק: מוצרים שמכילים בוטנים ולא סומנו
החברות זנלכל (יכין ופרי מבורך), שטראוס, זוגלובק, פרי חן, מאיר בייגל והבוקר: גם טירת צבי, שופרסל ובלדי, הודיעו כי הן אוספות עשרות מוצרי מזון מהמדפים כיוון שספק התבלינים שלהן גילה עקבות בוטנים באבקת שום שסיפק עבור המוצרים. המוצרים נמכרו לצרכנים ללא סימון אלרגני מתאים
אזהרה לצרכנים אלרגים לבוטנים - נמכרו לכם מוצרים שלא סומנו: 7 חברות מזון הודיעו ביום ה', (16 ביוני) כי הן עורכות ריקול למוצרים מפני שנמצאו בהם עקבות בוטנים, למרות שהימצאות האלרגן לא סומנה על גבי המוצר. כרגע, מדובר בחברות זנלכל (יכין, פרי מבורך), שטראוס, זוגלובק, פרי חן ומאיר בייגל. למחרת הודיעו חברות נוספות, טירת צבי של תנובה, חברת בלדי וספק של המותג הפרטי של שופרסל, כי גם הן עורכות ריקול מסיבה דומה. ההודעות נוסחו עבורן במשרד הבריאות. המוצרים יוסרו מהמדפים. לקוחות שקנו אותם והם רגישים לבוטנים - יוכלו להחליפם או לקבל את כספם בחזרה. לא ברור אם יינתן פיצוי.
רגישים לבוטנים ויש ברשותכם את המוצרים? כיתבו לנו >>
ספק אבקת שום אחד לכולן
לפי גורמים בחברות שערכו את הריקול, הסיבה לריקול היא אבקת שום שהגיעה מספקי תבלינים כמו דגל ורם תיבולים. מקורו ככל הנראה בספק השום שלהן, המשותף לכולן. לפי גורמים בחברות, ספק השום המרכזי של חברות התבלינים הוא גלעם.
אחד מספקי התבלינים אמר ל- ynet שהוא קנה מגלעם "כמות לא גדולה, אבל שום הוא תיבול מאוד נפוץ, לכן הרבה מאוד מוצרים מכילים אותו. מדובר בכמות לא גדולה של אלרגן שנמצאה, אך הנחיות משרד הבריאות בנושא הן לא לקחת סיכון עם בוטנים". במשרד הבריאות רק העבירו את הודעות הריקול של החברות ולא מסרו ל-ynet תגובה בעניין.
ברם תיבולים, אחת מספקיות התערובות שערכו ריקול לחברות העסקיות עמן היא עומדת בקשר. מסרו כי מדובר בתערובות תבלינים שסופקו לחברות מזון רבות ואלה השתמשו בהן בהליכי הכנת מוצריהן. בין היתר: תערובת שום גבישי, תערובת תיבול גריל עוף, תערובת תיבול קייג'ון אדום (כולל המוצר הכשר לפסח), תערובת תיבול להמלחה ים תיכונית , תערובת תיבול חביתות ופשטידות, תערובת תיבול על האש כשרה לפסל, תערובת תיבול פסטו, תערובת תיבול דגים גריל (כולל כשל"פ), תערובת תיבול לקובה, תערובת תיבול פרגיות מתובלות, תערובת תיבול פילדלפיה ותערובת תיבול סטייק כשל"פ.
עקבות בוטנים בחריסה
חברת זנלכל היתה הראשונה לפרסם כי היא עורכת ריקול, "בעקבות בדיקה שנעשתה על ידי ספק אבקת השום דגל, בה נמצא כי אבקת השום במוצרי החריסה של החברה מכילה עקבות של האלרגן בוטנים".
זנלכל הודיעה כי על הרגישים לבוטנים להימנע מצריכת חריסה מתוצרת החברה - רסק פלפל חריף המגיע באריזות 2.5 ק"ג, 570 גרם ו-100 גרם; מתאריכי התפוגה מרס, אפריל ומאי 2019, עליהם מופיע קוד הייצור של המספרים מ-084 עד 138. המוצרים יוחלפו עם פנייה לשירות הלקוחות. מוצרים חדשים יסומנו מעתה.
החברה הזמינה צרכנים הרגישים לבוטנים בלבד, להחליף את המוצרים דרך שירות הלקוחות 04-6595555 שלוחה 1 (אין מענה אנושי, ניתן להשאיר הודעה. אלינו חזרו תוך כשעה), או בפקס 073-2322789, או בכתובת המייל:danit.c@sanlakol.co.il.
עקבות בוטנים בסימפוניה
גם חברת שטראוס כי נמצאו עקבות בוטנים בתבלין השום בו נעשה שימוש בשני סוגים של גבינות סימפוניה. "שטראוס מבקשת מצרכנים האלרגיים לבוטנים להימנע מלצרוך את המוצרים הבאים: גבינת סימפוניה שום פלפל 5% שומן (ברקוד: (7290106729865) וגבינת סימפוניה שום פלפל 25% שומן ברקוד: (7290106663084), המסומנים בתאריך אחרון לשימוש 8 ביולי 2016 ועד 10 ביולי 2016".
גם שטראוס מבקשת מצרכנים הרגישים לבוטנים, "לפנות אלינו למוקד שירות הצרכנים במספר 1-800-777-777 לבירור וקבלת פיצוי. שטראוס פועלת לאיסוף המוצרים מהמדפים. למען הסר ספק, לצרכנים שאינם אלרגיים לבוטנים המוצר בטוח לחלוטין לצריכה". כלומר, החברה תחליף את המוצרים רק לרגישים לבוטנים.
אלרגן בוטנים בבייגלה
כמו כן כאמור, גם חברת מאיר בייגל הודיעה כי בבדיקה שערך אחד מספקי חומרי הגלם של החברה, נמצא כי יתכנו עקבות של בוטנים במוצר בייגלה שטוחלה צ'ילי מתוק 300 ו-40 גרם, מתאריכי התפוגה 22 בדצמבר 2016 עד 19 בינואר 2017. גם על המוצרים של חברה זו, אין סימון לגבי אלרגן זה.
החברה הודיעה כי על ציבור הצרכנים שאלרגי לבוטנים שלא לצרוך מוצרים אלו. מי שאלרגי ומחזיק במוצר, מוזמן לפנות לשירות הלקוחות בטלפון, במייל או הפקס כדי להחליף את המוצר.
מהחברה נמסר כי: "כל המחזיק מוצרים אלו ואלרגי לבוטנים, יש לפנות לשרות הלקוחות של החברה בטלפון 04-6260002 או בפקס 04-6260003 או במייל info@meirbeigel.com החברה פועלת לאיסוף המוצרים ולתיקון הסימון".
חשש לבוטנים גם בנקניקיות מן הצומח של זוגלובק
גם חברת זוגלובק הודיעה בליל יום ה' שהיא מבקשת ליידע את הרגישים לבוטנים "מתוך אחריות כלפי הצרכנים" על הימצאות אלרגן בוטנים בחלק ממוצריה שאינם מכילים בשר.
לפי החברה ישנו "חשש להימצאות אלרגן בוטנים בחלק ממוצרי נקניקיות מן הצומח מסדרת 'זוגלובק טבע'. בעקבות בדיקה שנעשתה ע"י ספק תבלינים נמצא כי ישנם תבלינים המכילים עקבות של אלרגן בוטנים שלא אמורים להימצא בתבלין שסופק לנו".
החברה מבקשת מציבור הצרכנים הרגישים לבוטנים, שלא לצרוך את המוצר נקניקיות מן הצומח 2 ק"ג מסדרת זוגלובק טבע, ברקוד 7290006739735, שתאריכי התפוגה שלהם: 8 במרס, 10 במרס, 21 במרס, 30 במרס 2017 וכן 5 באפריל 2017; וכן את המוצר נקניקיות מן הצומח 750 גרם, מסדרת זוגלובק טבע, ברקוד 7290000537085, שתאריכי התפוגה שלו 28 במרס ו-29 במרס, 2017; וכן מארז זוג נקניקיות מן הצומח 1 ק"ג מסדרת זוגלובק טבע ברקוד 7290006739155, שתאריך התפוגה שלו 30 במרס 2017.
"לשאלות או פניות יש לפנות לשירות הצרכנים בטלפון 1-800-555-000", כך נמסר. "מלבד חשש להימצאות אלרגן בוטנים, המוצר תקין ובטוח למאכל. החברה פועלת לאיסוף המוצרים מהחנויות, מתנצלת על אי הנעימות, ותמשיך לייצר מוצרים איכותיים ובטוחים להנאת צרכניה".
גם במלפפונים במלח
כמו כן, גם חברת פרי חן, הוציאה הודעה בדבר אי סימון עקבות בוטנים במוצר מלפפונים במלח. החברה מסרה: "בעקבות מידע שהתקבל מספק אחד של חומרי הגלם לגבי עקבות של בוטנים באבקת שום המשמשת כחומר גלם במוצר, חברת פרי חן מבקשת לידע את ציבור הצרכנים הרגישים לבוטנים, שלא לצרוך ממוצרי מלפפונים במלח עליהם מוטבעים תאריכי התפוגה שבין 18 במאי 2019 ועד 25 במאי 2019, באריזות במשקל מסונן של 4.9 ק"ג, 1.75 ק"ג , 348 גרם, ו- 320 גרם. חברת פרי חן בע"מ פועלת לאיסוף המוצרים מדרכי השיווק, ומפרסמת הודעה זו מתוך מחויבות לקהל לקוחותיה".
וכן ב-10 סוגי פסטרמות ונקניקיות של טירת צבי
טירת צבי הודיעה כי ספק תבלינים הודיע לה על הימצאות שאריות של אלרגן בוטנים בתבלין השום שנכלל במוצרי החברה:
פסטרמה ספרדית 360 גרם ברקוד 7290003229208 תאריך פג תוקף 5 בספטמבר 2016;
נקניקיות עוף 400 גרם ברקוד 7290000364872 תאריכי פג תוקף 9, 10 ו-11 באוגוסט 2016;
נקניקיות עוף 1 ק"ג ברקוד 7290000364858 תאריכי פג תוקף 12, 13 ו-16 באוגוסט 2016
נקניקיות הודו חלק גלאט הרב מחפוד 1 ק:ג ברקוד 7290003031702 תאריך פג תוקף 8, 15 ו-16 באוגוסט;
נקניקיות וינר 1 ק"ג ברקוד 7290013906212 תאריך פג תוקף 12 ו-13 באוגוסט 2016;
נקניקיות עוף ללא תוספת חומרים משמרים 700 גרם בר קוד 7290013906793 תאריך פג תוקף 11 ו-12 באוגוסט;
נקניקיות עוף תפזורת קפוא בר קוד 7290003229482 תאריך פג תוקף 11 באפריל 2017;
סלמי פפרוני בר קוד 7290000363400 תאריך פג תוקף 12 באוגוסט 2016;
פסטרמה ספרדית בר קוד 7290002900313 תאריכי פג תוקף 28 באוגוסט 2016 ו-3 בספטמבר 2016;
וקרבינג שף חזה הודו אפוי בר קוד 7290003229956 תאריך פג תוקף 12 בספטמבר 2016.
טירת צבי מסרה כי היא "מבקשת לפנות למוקד שרות צרכנים בטלפון 1800-282-844 לבירור וקבלת פיצוי.החברה פועלת לאיסוף המוצרים מהמדפים ועל פי הנחיית משרד הבריאות. למען הסר ספק , לצרכנים שאינם אלרגיים לבוטנים המוצר בטוח לחלוטין לצריכה".
ריקול גם למוצרי בלדי ושופרסל
חברה נוספת שהודיעה על ריקול מאותה סיבה היא חברת מוצרי הבשר בלדי.
גם שופרסל הודיעה על ריקול של קרוטוני המותג הפרטי שלה אותם היא אוספת מהמדפים: "לאור הודעה מיצרן מוצרי הקרוטונים 'חטיפים מן הטבע' המפורטים להלן, על חשש להימצאות שאריות של אלרגן בוטנים בתבלין שום המצוי במוצרים, אנו מבקשים להודיע ללקוחותינו האלרגיים לבוטנים, להימנע מצריכת המוצרים הבאים", כך הודיעה החברה.
"קרוטונים אפויים לסלט 250 גרם ״שופרסל״ (ברקוד 7296073059615) המסומנים בתאריך עדיף לשימוש עד 11 במאי 2017 ובתאריך עדיף לשימוש עד 25 במאי 2017 וכן קרוטונים אפויים לסלט 400 גרם ״שופרסל״ (ברקוד 7296073048978) המסומנים בתאריך עדיף לשימוש עד: 11 באפריל 2017 ומתאריך עדיף לשימוש עד 20 באפריל 2017". מי שמעוניין להחליף את המוצר יכול לפנות לטלפון מספר:1-800-68-68-68 ונציגי שירות הלקוחות של שופרסל ישמחו להשיב על שאלותיכם.