המהפך של השפים
כיצד השתנו חייהם של המתמודדים ב"משחקי השף" מאז סיום התוכנית? מי התקבל למסעדות מובילות ומי החליט להגשים חלום ולצאת לדרך חדשה? השפים מספרים על החוויות שבדרך ועל התוכניות לעתיד
בשיתוף עם משק צוריאל
השפים, הטבחים והבשלנים שהגיעו לתוכנית הריאליטי "משחקי השף" באו רעבים לבשל, להתנסות בסגנונות חדשים ולקבל השראה מנבחרת השפים שהדריכה אותה והובילה אותם בדרך למנה המנצחת. מה קרה אחרי שהתוכנית סיימה את העונה השנייה ואיך החיים שלהם השתנו?
אור גינסברג, הזוכה הגדול בתוכנית הריאליטי "משחקי השף", מספר כי לפני התוכנית הוא הקדיש את כל כולו בבישולים ב-"קונסיירז'" בתל-אביב.
"בתור שף צעיר בישלתי וגם הייתי שותף בניהול המקום, כך שזה העסיק אותי ברוב שעות היממה", הוא מגלה. אל המבחנים לתוכנית "משחקי השף" הוא הגיע כדי "לקפוץ למים העמוקים ולראות מה אני שווה, לגלות איך אני מסתדר עם המסך ואמרתי לעצמי שאני חייב לנסות כי זה יכול לפתוח לי דלתות מהבחינה המקצועית", הוא מציין.
"מחפש את הסירה הנכונה עם הכיוון שלי"
בעונה שעברה של התוכנית, שימש אור כטועם של המנות והתיאבון שלו לעבור לצד המתחרה היה גדול. "זו היתה הזדמנות לעבוד עם השפים הכי טובים בארץ ולא יכולתי להפסיד אותה. כל ההתעסקות באוכל במהלך צילומי התוכנית היו מהרגע שקמתי עד הרגע שהלכתי לישון וגם בחלומות חשבתי על אוכל", הוא מתוודה.
"זה היה קשה לחשוב על מה אני אכין בכל פעם, זה גרם לי לפרוץ את גבולות הקופסה ולחשוב איך אני יכול לבשל ולהציג את עצמי בצורה הטובה ביותר שיכולה להיות".
לאחר סיום התוכנית והעבודה המשותפת עם מאיר אדוני, אור משתף כי הוא קיבל השראה גדולה מאדוני. "הלכתי לכל המסעדות שלו, התאמנתי על הטכניקות שלי והוא חשף אותי לעולם שלא הכרתי. מאז אני מתאמן על פתיחת מקום חדש, עובד הרבה באירועים פרטיים ומקבל הרבה מאוד הצעות.
אני מקדם את החלום שלי לעשות משהו מיוחד שכולל חוויה אולטימטיבית בים. לקחת קבוצה של אנשים, לצאת לים ולבלות איתם עשר שעות של דיג, ים ואוכל. עכשיו אני מחפש את הסירה הנכונה עם הכיוון שלי", הוא מסכם.
"בהתחלה התגובות ברחוב היו קצת מוזרות, אבל זה כיף לקבל פירגון, אהבה, חיבוקים ונשיקות. ראו את הנשמה בתוכנית שלי ואני שמח על הדרך שעברתי שם. קיבלתי הזדמנות אדירה לנצל את החשיפה גם למעשים טובים ולהתנדבות לחברה".
"כוח לשאוף ולרדוף אחרי החלומות שלי"
נופר זוהר שהגיעה למקום השני בגמר מגלה כי לפני שהתקבלה ל"משחקי השף", שגרת חייה היתה מורכבת בבישולים לחוג הביתי, באירועים מצומצמים ומזה כשש שנים היא בתחום המסעדנות. "ההשתתפות בתוכנית חיזקה לי את הביטחון העצמי שלי ואת הביטחון המקצועי. היא נתנה לי הרבה פרופורציות לחיים, כוח לשאוף ולרדוף אחרי החלומות שלי", היא אומרת.
"לפני התוכנית, פחות התעסקתי סביב מה שקורה סביב האוכל. היום אני מלמדת את המנות שלי, מתמקדת בעיצוב והפקת אירועים עד לרמה של עיצוב המנה. הכל הפך ליותר אינטנסיבי כעת וזה הסיפוק הגדול ביותר שיש לי מההשתתפות בתוכנית - ללמד את הבישולים שלי. אף פעם אנחנו לא בטוחים בעצמנו וחושבים שצריכים לראות עוד שף ועוד סגנון של מטבח, אבל ההשתתפות בתוכנית נתנה לי לעבור את החומה, להמשיך לבשל את מה שאני יודעת, ללמוד ולהתפתח".
נופר עובדת כיום כסו-שף אצל אייל שני במסעדת צפון אברקסס בתל-אביב ומשלבת גם עבודה באירועים פרטיים, ארוחות קונספט וסדנאות בישול. "יש אהבה מטורפת ברחוב גם אחרי שהתוכנית נגמרה ולפעמים אני לא מצליחה לעכל את כל זה. אנשים מתקשרים, רוצים להצטלם, כל יום אני מקבלת בקשות מכל הארץ וזה כיף לענות לכולן, זה מחמם את הלב".
"החזירה אותי למקורות. לרגש"
סבינה וולדמן שהגיעה למקום השלישי בגמר העונה היא יועצת קולינרית, מרצה בבית ספר לבישול ועוסקת בפיתוח מתכונים, מספרת כי ההשתתפות בתוכנית היתה מבחינתה מדרגה משמעותית להתקדמות מקצועית.
"אני כבר הרבה שנים במקצוע ובצילומים בתוכנית יש המון דמיון לסביבת הלחץ הקיצוני כמו בזמן הוצאת המנות במסעדה בשעת לחץ. מצד שני, יש אתגרים שלא קשורים למציאות היומית כמו להוציא מנה בשעה, לעבוד עם אנשים שהכרת הרגע וליצור מנה שתשאיר אותך במשחק בסופו של דבר", היא מדגישה. "דווקא המגבלות של שימוש בחומרי גלם ומשימות תחת לחץ של זמן, הם דברים שאתה לא מתעסק איתם ביום יום, הם מאתגרים וכיפיים".
ההשתתפות בתוכנית מבחינתה הצליחה להפתיע אותה. "עם כמה שהגעתי לשם צינית, עברתי שם תהליך, כמו כל אחד מהמתמודדים. 'משחקי השף' החזירו אותי למקום שממנו הגעתי לבישול, לרגש, לתמימות, למזון המנחם. עם השנים התרחקתי ממנו והתמקדתי בטכניקה ובמתודיקה של המזון. אחרי 16 שנה בתחום, הרצאות וסדנאות, דווקא שם קרה לי משהו הפוך שהחזיר אותי למקורות. לא לחפש להרשים בטכניקה, אלא לבעוט בבטן במובן הטוב של המילה. משהו שיעיף את הראש בביס ויחזיר אותי הביתה".
לדבריה, המפגש עם הצופים ברחוב מרגש אותה כל פעם מחדש. "לא הגעתי לתוכנית כדי להיות מפורסמת, אלא כדי להקפיץ את עצמי שלב אחד קדימה מהבחינה העסקית, אבל בדרך זכיתי בפירגון מהאנשים ברחוב, באהבה שהם מרעיפים בלי גבול. זו אהבת חינם, היא מחממת את הלב ואני מודה מאוד על כך".
"לגלות טעמים חדשים"
יעל בגינסקי הגיעה עד לשלב רבע גמר התוכנית והיא נזכרת כי לאחר שעלתה לישראל מפולין והשתקעה בירושלים, היא עבדה בתקופה לפני צילומי התוכנית כטבחית במסעדת אנג'ליקה בעיר הבירה.
"זו מסעדה ברמה גבוהה בירושלים ועל המיונים לתוכנית שמעתי אחרי שמספר טבחים במסעדה נרשמו אליהם. הם עודדו אותי להצטרף. הלכנו כולנו יחד ולבסוף אני עברתי את השלבים הבאים. הצילומים במקביל לעבודה היו קשים. הייתי צריכה להפסיק את העבודה. ככל שהתקדמתי בתוכנית, הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות בחיים ורציתי לפתוח את הראש ולהרחיב אופקים", היא מגלה.
היא החליטה לעזוב את ירושלים והתקבלה לעבודה במסעדת "לומינה" של מאיר אדוני, עוד לפני שהסתיימו הצילומים לריאליטי. "התוכנית נתנה לי דחיפה ללמוד יותר ויותר, לגלות טעמים חדשים, למצוא את הדרך הכי מתאימה לי בעולם הקולינרי. אם בירושלים הייתי צריכה לעבוד בשתי עבודות, כשאחת מהן לא קשורה למטבח ולאחר מכן לעבוד משעות הצהריים עד הלילה במטבח, היום אני עובדת מהבוקר עד הערב אצל מאיר אדוני וזה עולם אחר לגמרי", היא משתפת.
"אני עובדת במטבח פתוח והלקוחות רואים אותי, מדברים איתי. זה נחמד מאוד לקבל את כל התגובות מהאנשים. זה נותן כוח לקבל את כל האהבה. זה כיף לראות את האנשים במסעדה מחייכים".
"לעשות מכל מנה סימפוניה אחת גדולה"
המתמודד סלאח כורדי החל להגשים את חלומו עם מסעדת "אל ג'מילה" שפתח עם שותף בשוק הפשפשים ביפו. "הרעיון של המסעדה היה להביא את האוכל של הסמטאות של יפו ולא של החנויות של יפו לסועדים. כל מיני מתכונים שאספתי מנשים שהן חברות של אמא שלי שעדיין בחיים, מתכונים של אוכל שאיננו. הנשים המודרניות כבר לא משתמשות במתכונים האלו", הוא מספר.
בעקבות הלחימה במבצע "צוק איתן" ענף המסעדות נפגע קשה בכל הארץ וגם המסעדה הקטנה שרק החלה את דרכה, נאלצה להיסגר. "עוד לא הספקנו לנטוע יתד ונאלצתי למסור אותה".
סלאח החל לעבוד במסעדת של השף משה שגב ולאחר שהתקבל לתוכנית "משחקי השף" הוא המשיך לעבוד במקביל לצילומים.
"בתוכנית היו אנשים מיוחדים במינם שלימדו אותי איך להסתכל על הצלחת, מאיזו זווית להסתכל עליה. במיוחד מאיר אדוני, עימו יצרתי קשר מיוחד. הוא לימד אותי איך לעשות מכל מנה סימפוניה אחת גדולה. גם בתזמורת הפילהרמונית יש הרבה נגנים וכשהכל מתנגן יחד, אתה שומע מוסיקה יפה וערבה לאוזן. גם האוכל צריך להיות כך. לא רק מרכיבים בודדים במנה, אלא הם צריכים להתנגן אחד עם השני כדי ליצור אמנות וזה אחד הדברים שרכשתי ממאיר אדוני בתוכנית", הוא אומר.
סלאח מציין כי החיים אחרי סיום העונה השתנו לטובה. "פתאום יש פרסום והכרה בעולם הקולינארי הישראלי. נחשפתי לאנשים וקולגות שלא ידעו על עצם קיומי ופתאום אתה מתקבל באהדה אחרת, יודעים מי אתה ומה היכולות שלך. זה כיף להרגיש את האהבה מהקהל, שמכבד אותך. זו חוויה טובה. עברתי ב'משחקי השף' חוויה שהיא מעשירה קולינרית ומקצועית".
סלאח מספר כי הוא מרכז את עיקר מאמציו כיום לפתוח מחדש את המסעדה ביפו. עד אז הוא מבשל באירועים פרטיים מיוחדים על טהרת המטבח היפואי. "עד שהמסעדה תיפתח בקרוב, אני מביא את הפנטזיה והמטבח שלי לבתים של האנשים".
"התוכנית דוחפת אותך לקצה גבול היכולת"
לירון אבולניק עבד לפני שהתקבל לאודישנים בתוכנית, כטבח במסעדת הרברט סמואל בתל-אביב במשך כשנתיים וחצי. "הלכתי לתוכנית כי חברה שלי דירבנה אותי ללכת, ללמוד דברים חדשים ולחוות. ב'משחקי השף' למדתי להכיר את עצמי, איך אני מבשל, לפתח קו ולגלות מה אני אוהב. זה עזר לי להתמקד בדברים הנכונים. הכרתי הרבה אנשים שעוזרים לי. התוכנית דוחפת אותך לקצה גבול היכולת".
לדבריו, "עד הצילומים של התוכנית הייתי טבח ולא הייתי צריך להרכיב מנות בעצמי, פתאום זה היה אתגר לבשל מנה לבד ושתעבור ביקורת. טבח לפעמים צריך את הדחיפה כי לפעמים קשה לבשל ולהגיד שזה הסגנון שלך. לרוב אתה מבשל את הדרישה של המסעדה ולא יודע איך להביא את עצמך לידי ביטוי. ברגע שזה קרה, אתה לוקח את זה צעד אחד קדימה".
לירון יסיים בקרוב את תפקידו כסו-שף ויתחיל להתמקד באירועי שף פרטיים. "התגובות ברחוב הן טובות ומחמיאות. זה כיף לקבל אהבה מאנשים".
מתמודדי "משחקי השף" - ערן כהן, סלאח כורדי, יעל בגינסקי ולירון אבולניק יבשלו לכם ארוחה חד פעמית במסגרת פרויקט "טעימה מהגליל" במסעדת JAJO ב-4.7 במתחם שרונה בתל-אביב.
לרכישת כרטיסים לארוחה