מנהיגי ימין קיצוני באירופה: "בריטים, תשתחררו מהאיחוד"
המפלגות שמתנגדות לאיחוד האירופי ערכו עצרת משותפת באוסטריה, ושלחו מסר חד לתושבי הממלכה לקראת משאל העם בשבוע הבא. צרפת מזהירה את הבריטים: "אם תחליטו לצאת תהיו קטנים ומבודדים". ובינתיים בסקרים: רצח הפוליטיקאית משפיע, אבל הקרב עדיין צמוד
שבוע לפני משאל העם בבריטניה על ההישארות באיחוד האירופי מסתמן קרב צמוד בין התומכים למתנגדים. לפי סקר של העיתון Observer לשני המחנות 44 אחוזים. הסקר נערך בין 14 ל-17 ביוני, אם כי לפי רויטרס הרוב נשאלו על משאל העם לפני רציחתה של הפוליטיקאית ג'ו קוקס שתמכה בהישארות באיחוד.
בחלק מהסקרים שפורסמו לפני הרצח הוביל מחנה ה"ברקסיט" שתומך ביציאה מהאיחוד. בעקבות הרצח הודיע המחנה על השעייה זמנית של הקמפיין. ההערכות היו שהרצח של קוקס ישפיע גם על הסקרים ואכן, הסקר הראשון שנערך לאחר הרצח מעניק למחנה ה-"In" יתרון קל של 3% מול מחנה ה-"Out". לפי מכון Survation לתומכים בהישארות 45%, ולמתנגדים 42%.
התומכים ביציאה מהאיחוד בטוחים בהחלטתם ונלהבים הרבה יותר מהמתנגדים. 44% מהתומכים ביציאה אמרו שיהיו "מאושרים" אם יזכו במשאל העם, לעומת 28% מהמתנגדים.
חלק ממנהיגי העולם כבר הביעו את דאגתם מהאפשרות שהבריטים יחליטו לעזוב את האיחוד, ואמרו כי הדבר יחליש משמעותית את מעמדה של בריטניה בעולם ויהיה מכה לכלכלה העולמית. לפי אנשי ה"ברקסיט" העובדה שמנהיגים זרים אומרים לבריטים איך להצביע רק תורם לקמפיין שלהם.
הבכיר האירופי האחרון שהתבטא בנושא היה שר האוצר הצרפתי, שהזהיר היום את הבריטים כי אם הם יעזבו את האיחוד האירופי בריטניה תהיה מבודדת וחסרת משמעות בעולם כמו האי גרנזי, אחד מאיי התעלה שאינו שייך לא לממלכה המאוחדת ולא לאיחוד.
השר, עמנואל מקרון, התראיין לעיתון "לה מונד" ואמר שאם תצא מהאיחוד תהפוך בריטניה ל"ארץ קטנה בעולם שתבודד את עצמה בגבולות אירופה". לדבריו האיחוד האירופי צריך לשלוח "מסר תקיף מאוד" על ההשלכות של ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי. לפי קרן המטבע הבינלאומי ההחלטה לצאת מהאיחוד האירופי עלולה לגרום לכלכלת בריטניה להתכווץ ביותר מחמישה אחוזים עד 2019.
תומכי היציאה באיחוד האירופי, אנשי ה"ברקסיט", טוענים שהממלכה תשגשג ותפתח יחסי סחר חדשים. הערותיו של מקרון פורסמו אחרי שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון (שתומך בהישארות באיחוד) קבע את משאל העם כדי "לסחוט ולהבהיל" את אירופה.
ההתנגדות לאיחוד האירופי עמדה על סדר היום בעצרת של מפלגות הימין הקיצוני הגדולות באירופה, שהתקיימה אתמול בווינה. מול קהל נלהב של אלפי אוסטרים קראו מנהיגי מפלגות לבריטים "לשחרר את עצמם" מעול האיחוד האירופי.
מנהיג מפלגת החירות האוסטרית, היינץ כריסטיאן שטראכה, אירח את מארין לה פן, מנהיגת מפלגת החזית הלאומית בצרפת ובכירים ממפלגת אלטרנטיבה לגרמניה והליגה הצפונית באיטליה. בפגישה התחייבו המפלגות, שבעבר הנטיות הלאומניות של כל אחת מהן סיכלו שיתוף פעולה אפשרי, להדק את הקשר.
"אסור שמחרחרי פחד כמו ז'אן קלוד יאנקר (נשיא הנציבות האירופית) ומרטין שולץ (נשיא הפרלמנט האירופי) ישפיעו עלינו", אמרה לה פן לקהל המריע באוסטריה. "הם מודאגים מכך שבריטניה עשויה להרוויח מחדש את החופש שלה. אנחנו רוצים שהבריטים ישחררו את עצמם".
שטראכה נאם אחרי לה פן והאשים את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בגרימת "נזק בלתי הפיך" לאירופה בגלל פתיחת הגבולות בגרמניה למאות אלפי פליטים. "אנחנו לא נגד אירופה כמו שהמתנגדים שלנו תמיד אומרים. אנחנו רוצים עוד אירופה, אירופה טובה יותר, אירופה של אומות, ערכים, תרבות וזהות", אמר שטראכה. "הפשיזם החדש מגיע מהשמאל ומהאיסלאם הקיצוני".
העצרת, שנערכה תחת הכותרת "אביב פטריוטי – שיתוף פעולה לשלום, ביטחון ושגשוג באירופה", נועדה לחזק את הקשרים בין המפלגות שהשקפותיהן דומות והנטיות הלאומניות שלהן מנעו שיתוף פעולה הדוק בעבר.
במסיבת עיתונאים בפרלמנט האוסטרי הביעו לה פן ושטראכה תקווה שההצבעה ב-23 ביוני תיצור עבורם מומנטום. "אני תומכת במשאל העם בבריטניה מכיוון שאני רוצה שלכל הארצות באיחוד האירופי תהיה את הבחירה הזאת. אבל אפילו אם לא נקבל את 'ברקסיט' זה ייצור בעיה חדשה ועצומה לאיחוד האירופי שהתחייב להעניק לבריטניה זכויות מיוחדות אם היא נשארת באיחוד, זכויות שאין למדינות אחרות".
המפלגות שמתנגדות להגירה ולהתערבות של האיחוד האירופי בחיי האזרחים נמצאות במגמת התחזקות ברחבי היבשת, במקביל לעלייה בשיעור האבטלה, במספר הפליטים, בפיגועים ובצעדי הצנע בחלק מהמדינות.