שתף קטע נבחר

 

כך יכריע יורו 2016 אם בריטניה תפרוש מהאיחוד

הפסד אנגלי לסלובקיה ידכדך את הממלכה, העפלה של וויילס וצפון אירלנד תחדיר אמונה: תוצאות הנבחרות הבריטיות באליפות אירופה עשויות להשפיע על המורל הלאומי ועל משאל העם על פרישה מהאיחוד האירופי ביום ה'. מחקרים: כשהנבחרת מנצחת לא רוצים שינוי. סקר חדש: יתרון לתומכי ההישארות

כשנבחרת אנגליה תעלה מחר למגרש למשחק האחרון שלה בשלב הבתים של יורו 2016, מול סלובקיה, הישגיה על הדשא עשויים להשפיע לא רק על סיכוייה להגיע רחוק באליפות אירופה בכדורגל, אלא גם על סוגיה הרת גורל אחרת: הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי, שתעלה להצבעה במשאל עם ביום חמישי הקרוב.

 

רצח חברת הפרלמנט: פרחים ונרות בלונדון    (צילום: רויטרס)

רצח חברת הפרלמנט: פרחים ונרות בלונדון    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סקרים עדכניים שהתפרסמו הלילה (יום א') מלמדים על קרב צמוד ביותר בין תומכי ההישארות באיחוד האירופי לבין תומכי הפרישה ממנו, ובמצב עניינים שכזה מומחים אומרים שלשלל משתנים עשויה להיות השפעה קריטית על תוצאות ההצבעה – ממזג האוויר ועד מצב הרוח הלאומי הרגעי. לכל אלה יש לצרף כמובן את רצח חברת הפרלמנט ג'ו קוקס מהלייבור, מתנגדת נחרצת לפרישה מהאיחוד האירופי. הוא עשוי להשפיע על בוחרים, ולגרום להם להרגיש שהוויכוח הציבורי הלך רחוק מדי – ולהצביע בעד הישארות.

 

לעמוד המיוחד של יורו 2016 ב-ynet

 

סקר שערכה סוכנות ההימורים הבריטית "קרול" מוקדם יותר החודש העלה כבר אז שרוב אוהדי הכדורגל בבריטניה תומכים בפרישה, אבל עלה ממנו גם ש-20% טרם החליטו. בצמרת הפוליטית בלונדון ובבריסל מעריכים שלמידת ההצלחה של הנבחרות הבריטיות ביורו 2016 שנערך כעת בצרפת עשויה להיות השפעה על התוצאות.

אנגליה חוגגת ניצחון בדקה ה-90 על וויילס בשבוע שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנגליה חוגגת ניצחון בדקה ה-90 על וויילס בשבוע שעבר(צילום: AFP)

ההשתלטות על רוצח חברת הפרלמנט ג'ו קוקס (צילום: AP) (צילום: AP)
ההשתלטות על רוצח חברת הפרלמנט ג'ו קוקס(צילום: AP)
איזו השפעה תהיה להן בדיוק? זה כבר פחות ברור. מחקרים על פוליטיקה וספורט הראו בעבר שהצלחה ספורטיבית של קבוצה אהודה, במיוחד כשמדובר בנבחרת לאומית, נוטה לחזק את הפופולריות של ההנהגה המכהנת בשיעור של עד אחוז וחצי, וכיוון שהסקרים מלמדים על קרב צמוד, זה עשוי להיות נתון מכריע.

 

50 מ-64 מיליון אזרחי בריטניה הם אנגלים, ולפחות עד עתה – מצב הרוח שלהם יכול להיות מרומם: אנגליה כבר הבטיחה מעשית את עלייתה משלב הבתים ביורו לשמינית הגמר, כולל ניצחון לא אופייני בדקה ה-90 על וויילס 1:2 בשבוע שעבר. גם סיכוייהם של הוויילסים להעפיל לשמינית הגמר טובים, ואפילו לנבחרת השלישית מבריטניה, צפון אירלנד, יש סיכויים לא רעים להפתיע ולעלות לשלבי הנוק אאוט נגד כל התחזיות, בעקבות הניצחון בשבוע שעבר על אוקראינה.

 

לנעול את השער מול סלובקיה

ביום שלישי בלילה נדע מי משלוש הבריטיות צלחה את שלב הבתים, ועד להצבעה ביום חמישי לא צפויים לנבחרות הבריטיות משחקים נוספים בטורניר. אם האוהדים יילכו לקלפי כשמלווה אותם תחושת הצלחה ועוצמה ומצב רוח טוב – ייתכן, לפי חלק מהחוקרים, שהדבר עשוי לחזק את רצונם לשמור על הסטטוס קוו ולהישאר באיחוד האירופי. אף שנבחרת אנגליה הבטיחה את עלייתה לשמינית הגמר, לתוצאה שלה מחר נגד סלובקיה עשויה להיות השפעה על המשך הדרך: הפסד עלול לזמן לה מפגש מוקדם בשלבי הנוק אאוט עם ספרד או גרמניה החזקות, ולהפחית דרמטית את סיכוייה להגיע לשלבים המאוחרים.

עכשיו תורכם. העפלה וויילסית יכולה לעודד את העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עכשיו תורכם. העפלה וויילסית יכולה לעודד את העם(צילום: AFP)

אוהדי וויילס ואנגליה בצרפת בשבוע שעבר (צילום: עמיר פלג) (צילום: עמיר פלג)
אוהדי וויילס ואנגליה בצרפת בשבוע שעבר(צילום: עמיר פלג)

על כל פנים, לפי מומחים גם אם תוצאות ספורט משפיעות על בחירותיהם הפוליטיות של אנשים ועל תחושותיהם כלפי ההנהגה, ההשפעה שלהן קצובה בזמן – ואחרי ימים או שבועות אחדים הנתונים נוטים לקדמותם. לעובדה שההצבעה תיערך ממש באמצע הטורניר, לפני שמצב הרוח הבריטי יחזור להיות – לפי התיאוריה הזו – כבימי שגרה, עשויה להיות חשיבות.

 

פרשנים שעסקו בנושא בימים האחרונים אינם תמימי דעים לגבי אופי ההשפעה שתהיה למידת ההצלחה של הנבחרות. יש הסבורים כי הצלחה בריטית בזירה האירופית והעובדה שמאות אלפי אוהדים נסעו לצרפת כדי ללוות את שלוש הנבחרות הבריטיות במשחקים האירופיים, יחזקו את הקשר בין הבריטים לאירופה ואת תחושת השותפות. מנגד, יש הסבורים שהמצב הנדיר יחסית שבו יש שלוש נציגות בריטיות באליפות וכולן מצליחות, עשוי לחזק דווקא רגשות לאומיים, ואולי לחדד תחושה של עליונות על פני שאר היבשת.

 

"דיילי מייל": להישאר. "הטיימס": לפרוש

לפי שני סקרים של מכונים מובילים שפורסמו הלילה, אחרי שבשבוע שעבר נרשם יתרון משמעותי ראשון לתומכי הפרישה מהאיחוד האירופי, כעת אלה שוב תומכי ההישארות באיחוד שמובילים בשני אחוזים. סקר שלישי אינו מצביע על יתרון של תומכי ההישארות, אבל גם הוא מלמד על סחף חזרה למחנה של המתנגדים לפרישה.

 

"נכנסנו לשבוע האחרון שלפני משאל העם, והסחף חזרה לעבר הסטטוס קוו נראה במלוא עוזו", אמר אנתוני וולס, מנהל מכון הסקרים YouGov שפרסם את אחד הסקרים הלילה. לפי הסקר של המכון הזה, למחנה התומך בהישארות יש כעת יתרון קטן של 44% לעומת 43%. הסקר, שפורסם ב"סנדיי טיימס", נערך בימים חמישי ושישי, ובעיתון הדגישו כי עדיין אי-אפשר ללמוד ממנו איזו השפעה הייתה לרצח ג'ו קוקס על דעת הקהל בבריטניה.

ההפתעה מצפון אירלנד. הסקרים מראים: 43-44 לטובת התומכים בהישארות (צילום: getty images) (צילום: getty images)
ההפתעה מצפון אירלנד. הסקרים מראים: 43-44 לטובת התומכים בהישארות(צילום: getty images)

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

הכלכלה העולמית עוברת ימים של חוסר ודאות לקראת משאל העם בבריטניה. הסקרים שהראו בשבוע שעבר יתרון למחנה התומך בפרישה מהאיחוד האירופי החלישו את

המטבע הבריטי והדאיגו מאוד משקיעים, החוששים מההשפעה שתהיה לפרישה בריטית מהאיחוד.

 

בגיליון יום ראשון שלו הודיע הבוקר "דיילי מייל", מהעיתונים הנפוצים ביותר בבריטניה, על תמיכתו בהישארות באיחוד האירופי, ומנגד "סנדיי טיימס", שמספר העותקים שהוא מוכר הוא כחצי ממספר העותקים שמוכר ה"מייל", הכריז על תמיכתו בפרישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימגס
קודם שער, אחר כך קלפי. שבוע גדול לבריטניה
צילום: גטי אימגס
מומלצים