שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, shutterstock

להישאר או לא להישאר? זאת השאלה - הבריטית

ביום חמישי יצביעו הבריטים במשאל שיקבע את עתידם - בתוך הגוש האירופי בן 28 המדינות או מחוצה לו. למה בכלל הם שוקלים לעזוב את האיחוד, מי בעד, מי נגד ואיך קשורים המהגרים לכל הסיפור? התשובות בכתבה

 

רומא: נשיקות למען הישארות בריטניה באיחוד    (באדיבות: רויטרס)

רומא: נשיקות למען הישארות בריטניה באיחוד    (באדיבות: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שבוע אחרי רצח חברת הפרלמנט מהלייבור ג'ו קוקס, יילכו הבריטים להצביע ביום חמישי במשאל עם בשאלה אם הממלכה צריכה להישאר באיחוד האירופי או לפרוש ממנו. למה יש בריטים שרוצים לעזוב את גוש המדינות האירופי ולמה יש כאלה שרוצים להישאר בו? סוכנות הידיעות AP משיבה לשאלות:

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

קמרון וג'ונסון - רק האיחוד יפריד ביניהם

 

מהו האיחוד האירופי?

מערב גרמניה, צרפת וארבע מדינות נוספות הקימו בשנת 1957 את "הקהילה הכלכלית האירופית" (EEC) במטרה למגר לנצח את שפיכות הדמים של שתי מלחמות העולם האחרונות. ב-1993 הפכה הקהילה לאיחוד האירופי, שהלך וגדל לגוש שבו חברות 28 מדינות עם יותר מ-500 מיליון תושבים - מאירלנד ועד הים האגאי. לאיחוד האירופי סמכויות ניכרות שגוברות על חוקים, כלכלות ומדיניות חברתית של מדינות. יש לו פרלמנט משלו, בנק מרכזי ו-19 מהחברות בו משתמשות במטבע משותף, האירו.

 

טוב לכלכלה ולביטחון. אנשי מחנה "להישאר" באיחוד האירופי ליד הביג בן בלונדון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טוב לכלכלה ולביטחון. אנשי מחנה "להישאר" באיחוד האירופי ליד הביג בן בלונדון(צילום: EPA)

מדוע שוקלת בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי?

בריטניה הצטרפה לגוש המדינות ב-1973, אולם בריטים רבים חשים שארצם - מעצמה אימפריאלית לשעבר עם קשרים חזקים לארצות הברית - שונה במהותה משכנותיה האירופיות. בריטים שמתנגדים לאיחוד האירופי סולדים מכל דבר שמטה הגוש בבריסל מחליט עליו - ממכסות דיג ועד גדלים של פירות.

 

העמדה האירו-סקפטית באה לידי ביטוי בעיקר בקרב המפלגה השמרנית של ראש הממשלה דיוויד קמרון. קמרון רצה למעשה לפייס את מפלגתו כשהבטיח לערוך עד 2017 משאל עם בשאלת החברות הבריטית באיחוד האירופי. מאותו רגע החל הקמפיין בעד ונגד היציאה הבריטית (Brexit) מגוש המדינות. קמרון עצמו, אגב, תומך במחנה המתנגדים ליציאה מהאיחוד.

 

בלונדון יצרו אנשי מחנה "להישאר" שרשרת נשיקות אנושית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בלונדון יצרו אנשי מחנה "להישאר" שרשרת נשיקות אנושית(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

למה יש בריטים שרוצים להישאר באיחוד האירופי?

תומכי ההישארות הבריטית באיחוד האירופי טוענים שהכלכלה והביטחון של הממלכה מתחזקים בזכות החברות בגוש המדינות. לטענתם, החברות באיחוד האירופי מקלה על חברות בריטיות גדולות וקטנות לייבא ולייצא מוצרים למדינות חברות אחרות באיחוד האירופי ומהן במינימום טרחה.

 

מחנה "להישאר" באיחוד האירופי טוענים גם שהגוש בן 28 המדינות מעניק להם יותר אפשרויות ומקל עליהם לחיות ולעבוד במדינות אחרות שחברות באיחוד האירופי.

 

מנהיגי מפלגת הלייבור טוענים שהחוקים והתקנות של האיחוד האירופי שיפרו את אופן הטיפול בעובדים בריטים. לדבריהם, הסרת ההגנות על העובדים הבריטים עשויה להוריד את רמת החיים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מתנגדים לכל דבר שקשור באיחוד. תומכי מחנה "לעזוב" את האיחוד האירופי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתנגדים לכל דבר שקשור באיחוד. תומכי מחנה "לעזוב" את האיחוד האירופי(צילום: AFP)

אילו סוגיות עומדות במרכז הקמפיין?

מחנה "להישאר" באיחוד האירופי בהנהגת ראש הממשלה קמרון טוען שהכלכלה הבריטית תסבול מכה עצומה אם הממלכה תחליט לעזוב את הגוש. עמדה זו זכתה לתמיכה של אנשי עסקים בולטים שהשהירו מפני קטסטרופה כלכלית.

 

מחנה "לעזוב", שאחד ממוביליו הוא ראש העיר לונדון לשעבר בוריס ג'ונסון, מיקד את הקמפיין שלו בחשש מפני ההגירה לבריטניה מחלקים אחרים באיחוד האירופי משום שהחברות באיחוד האירופי נותנת לתושבים של מדינות אחרות את הזכות לחיות ולעבוד בבריטניה. אנשי המחנה טוענים שעזיבת האיחוד האירופי תאפשר לבריטניה להשתלט על גבולותיה ולקבוע בעצמה את חוקי הכניסה לשטחה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
מנהיגי האיחוד האירופי, בהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, סירבו להתפשר על אחד העקרונות המרכזיים באיחוד האירופי לפיו אזרחי האיחוד יכולים לחיות ולעבוד באופן חופשי במדינות אחרות שחברות בגוש המדינות. עם זאת, הם הציעו לבריטניה "בלם חירום" שיאפשר להגביל לתקופה מסוימת את תשלומי הרווחה שהיא משלמת למהגרים אם תצליח להוכיח שמערכת הרווחה שלה נמצאת תחת לחץ גדול. קמרון פירט לא מזמן את ההגבלות על ההגירה שבריטניה השיגה במסגרת המשא ומתן עם האיחוד האירופי ואמר: "אם מהגרים יבואו לבריטניה, הם יצטרכו למצוא עבודה תוך שישה חודשים ואם לא – לעזוב. יש חופש תנועה בקרב מדינות האיחוד, המאפשר לכל תושב לנוע בחופשיות, אבל חופש התנועה הזה לא יאפשר לאף אחד לבוא ולחיות פה על חשבון משלם המסים הבריטי. כל אדם יצטרך לעבוד ארבע שנים בבריטניה לפני שתהיה לו גישה למערכת הרווחה".


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

מה קורה הלאה?

איש בבריטניה לא יכול לצפות את תוצאות משאל העם משום שהסקרים האחרונים צמודים ביותר וכל אחד מהם מראה הובלה של מחנה אחד על פני האחר, וכן בשל העובדה שאין ממש תקדים לדבר. הפעם האחרונה שבה הלכו הבריטים להצביע בסוגיית הישארות באירופה (בקהילה הכלכלית האירופית, EEC) הייתה ב-1975.

בכל מקרה, בבריטניה לא סומכים על הסקרים, שהוכחו כלא מדויקים בבחירות הכלליות ב-2015, וימתינו לתוצאות האמת.

 

ובינתיים, במחנה "להישאר" באיחוד האירופי יצרו מוקדם יותר היום שרשרת נשיקות אנושית מחוץ לבניין הפרלמנט בלונדון. רבים מהמשתתפים באירוע הגיעו עם דגלי האיחוד האירופי ובריטניה, וחלקם גם איפרו את פניהם בדגלי שתי הישויות. ברחבי אירופה יצרו גם שרשרת נשיקות אנושית כדי להפגין את התמיכה בהישארות בריטניה באיחוד האירופי. הנשיקות החלו ברומא והמשיכו לפריז, ברלין ולונדון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גם בברלין שלחו נשיקות לבריטניה ובתקווה שיישארו באיחוד האירופי
צילום: AFP
צילום: gettyimages
בעד הישארות באיחוד. קמרון
צילום: gettyimages
צילום: EPA
נגד הישארות באיחוד. ג'ונסון
צילום: EPA
מומלצים