שתף קטע נבחר

 

שעת הסין: מה מצפה לערן זהבי?

העיר מרשימה, הקניונים נוצצים והקהילה היהודית סופרת את הדקות לקראת הגעתו לארוחת שישי, אבל בגוואנגז'ו מצפים מהקשר הישראלי רק לדבר אחד: לפרוע שטרות על המגרש ולהוביל את הקבוצה סוף־סוף לפסגת הליגה

זר לו היה נוחת בישראל בימים האחרונים, היה משוכנע שהליגה הסינית עשתה עלייה לארץ הקודש. הפרסומים סביב קבוצת כדורגל העונה לשם גוואנגז'ו, ועוד בעיצומו של היורו, חצו את גבולות מדורי הספורט ושברו שיאי התעניינות. ולמה? אתם כבר יודעים את התשובה - הכל בגלל ערן זהבי אחד - וחוזה העתק עליו חתם.

 

אז אחרי ההתלהבות מחוזה המיליונים, בואו ננסה לברר מה מחכה לו שם - מה המצב בליגה ומאיפה לעזאזל מגיעים המיליונים, מה השאיפות של הקבוצה שמדורגת במרכז הטבלה וכמובן, איזו קהילה יהודית תקבל את פניו.

 

זהבי. החבילה בדרך לסין (איור: אופיר בגון) (איור: אופיר בגון)
זהבי. החבילה בדרך לסין(איור: אופיר בגון)

 

האימפריה הסינית

850 מיליארד דולר בייבי

סוון גוראן אריקסון, מאמן נבחרת אנגליה לשעבר, עובד כבר 4 שנים בסין.    

בהתחלה בגוואנגז'ו R&F, הקבוצה החדשה של ערן זהבי, והיום בשנגחאי. לפני שלושה חודשים, בראיון לכבוד פתיחת עונת הכדורגל בסין, אריקסון הסביר ל־BBC שלדעתו תוך 10 או 15 שנים סין תתמודד על זכייה במונדיאל בזכות כמות גדולה של שחקנים איכותיים. איך זה יקרה? דרך הליגה.

 

ערן זהבי מגיע בעצם לפרויקט ממשלתי שהליגה הסינית היא חלק ממנו. תוכנית עבודה בשם "50 הסעיפים" שאמורה להפוך את הליגה הסינית, ובאמצעותה גם את נבחרת סין, לאימפריה. מדובר בהשקעה ממשלתית של 850 מיליארד דולר בעשר השנים הקרובות. הקמת 20 אלף בתי ספר לכדורגל. וכמו שקורה בתחומים אחרים בתעשייה: רכישת כוח עבודה זר לשיפור המוצר המקומי. כן, זהבי הוא מה שהסינים מכנים "כוח זר מומחה", שאמור לשפר את הליגה המקומית.

 

אריקסון. אימן בעבר את קבוצתו החדשה של זהבי (צילום: gettyimages imagebank) (צילום: gettyimages imagebank)
אריקסון. אימן בעבר את קבוצתו החדשה של זהבי(צילום: gettyimages imagebank)

 (אינפוגרפיקה)
(אינפוגרפיקה)

 

זהבי הוא שחקן די יקר - הרכש הגדול ביותר בתולדות המועדון החדש שלו בעלות של 8 מיליון יורו - אבל כמובן לא אחד מהכוכבים הכי גדולים שהגיעו לסין לאחרונה. בפברואר האחרון, חודש לפני פתיחת העונה, נשבר שיא ההעברות בסין 4 פעמים תוך פחות משבועיים. קבוצת סונינג הייתה הבזבזנית הגדולה כששילמה לשחטאר דונייצק 50 מיליון יורו עבור החלוץ הברזילאי אלכס טשיירה ועוד 28 מיליון לצ'לסי עבור בן ארצו ראמירז. גוואנגז'ו אוורגרנדה, היריבה המקומית החדשה של זהבי, שלחה 42 מיליון לאתלטיקו מדריד עבור ג'קסון מרטינס ועוד 14 מיליון לטוטנהאם בשביל קשר נבחרת ברזיל לשעבר פאוליניו.

 

בסין יש מגבלת זרים, כך שהשחקנים המובילים יקדמו את המקומיים. לכל קבוצה מותר לרשום 5 זרים ולשחק עם 4 בכל פעם. בנוסף אסור לשתף שוערים זרים כי לסינים יש בעיה בתפקיד והם מחפשים שוער מקומי שיפרוץ קדימה. השמות הגדולים, שמגיעים בעזרת הכסף הגדול, עושים את העבודה. בשנה שעברה הגיעו כמעט 5.5 מיליון צופים למגרשים - ממוצע של יותר מ־22 אלף למשחק.

 

ראמירז. 28 מיליון יורו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראמירז. 28 מיליון יורו(צילום: AFP)

 

עושר וכוח: חולמים

על מקום בצמרת

גוואנגז'ו RF, קבוצתו של זהבי, לא נחשבת אחת הקבוצות הבזבזניות בליגה, אבל יש לה שאיפות גדולות. מי שמחזיקה בקבוצה היא חברת נדל"ן בעלת אותו שם. האותיות R&F בשם הקבוצה, אגב, הן קישור של המילים "עושר וכוח" - Rich and Force.

 

לבעלי הבית של זהבי יש תוכניות גדולות. הם רכשו את הקבוצה לפני כחמש שנים, פתחו בית ספר לכדורגל, עלו לליגה הראשונה ומינו את אריקסון למאמן. איתו הגיעו גם לליגת האלופות האסיאתית. המאמן הנוכחי דרגאן סטויקוביץ', כוכב נבחרת יוגוסלביה בשנות ה־80 וה־90, שסיים את קריירת המשחק ביפן, נשאר לאמן במקום ומשם הדרך לסין הייתה קצרה. יחסית. לסטויקוביץ' יש בקבוצה הבכירה 15 אנשי מקצוע, זרים ומקומיים.

 

זה מה שמצפה לזהבי בסין    (צלמים: אבי חי ואלי סגל)

זה מה שמצפה לזהבי בסין    (צלמים: אבי חי ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זהבי יופיע במשחקי הבית באצטדיון יואשיושאן שמכיל 18 אלף מקומות. האצטדיון ישן, נבנה בסוף שנות ה־40, אבל מאז שופץ מספר פעמים. לפני ארבע שנים גוואנגז'ו לא הורשתה לארח באצטדיון משחקים בליגת האלופות ולכן האצטדיון שופץ שוב כדי שיעמוד בסטנדרטים. העונה גוואנגז'ו רחוקה מליגת האלופות. הנפילה החלה בעונה שעברה אותה הקבוצה סיימה בתחתית, 2 נקודות בלבד מעל הקו האדום.

 

העונה הנוכחית, שתגיע למחציתה בשבוע הבא עם המחזור ה־15 (בליגה הסינית יש 16 קבוצות), טובה יותר, אבל גוואנגז'ו עדיין במרכז הטבלה (מקום תשיעי) ולא בצמרת. לעומת זאת, היריבה המקומות גוואנגז'ו אוורגרנדה, אותה מאמן הבוס של נבחרת ברזיל עד לא מזמן, פליפה סקולארי, מחבקת את המקום הראשון. הכוכב הגדול החדש הוא השוודי גוסטב סוונסון, קשר אחורי שהגיע מגטבורג.

 

סקולארי. מאמן את היריבה העירונית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סקולארי. מאמן את היריבה העירונית(צילום: רויטרס)

 

שחקן ההגנה הדרום־קוריאני יון־סו יאנג הוא גם אחד הבולטים, בעוד באגף שמאל אפשר למצוא כישרון ברזילאי בשם רנאטיניו. גוואנגז'ו תמיד מנסה להחזיק בחלוץ מצוין, גם איגביני יעקובו שיחק בקבוצה, אבל מי שהיה אמור לככב בחוד בתחילת העונה, חלוץ נבחרת אוסטרליה ממוצא יווני אפוסטולוס יאנו, לא מצליח להרשים בינתיים. זו הסיבה העיקרית לכך שראשי הקבוצה חיפשו בנרות חיזוק להתקפה והוציאו סכום גבוה על זהבי - שעכשיו יכול להיות חלק מהמהפכה הסינית.

 

אוהדי הכדורגל בסין אמנם מגיעים בהמוניהם, אבל לא לוקחים ללב את המשחק. כאן המעורבות הרגשית מינימלית, וככל הנראה לא תמצאו גדודי יס"מניקים משליטים סדר במגרש. לפחות בגזרה הזו זהבי יכול להיות רגוע - אף אחד לא יקפוץ מהיציע וינסה לתקוף אותו.

 

יעקובו. עוד אחד שעבר בישראל והגיע לסין (צילום מתוך הטוויטר) (צילום מתוך הטוויטר)
יעקובו. עוד אחד שעבר בישראל והגיע לסין(צילום מתוך הטוויטר)

 

הזווית היהודית: מסעדה כשרה וגן ילדים

גוואנגז'ו היא העיר השלישית בגודלה בסין. היא ידועה כעיר מסחר וממוקמת בדרום סין - היא מכונה "השער לסין", בשל קרבתה להונג־קונג ולמקאו. היא שוכנת לחוף נהר הפנינה וים סין הדרומי ומונה כ־7.5 מיליון תושבים. זהבי מגיע לעיר מודרנית, עמוסת מלונות יוקרה וקניונים ממותגים, וגם שני בתי כנסת ובית חב"ד אחד, שכבר ממתינים לכוכב הישראלי.

 

בגוואנגז'ו יש קהילה יהודית יחד עם קהילה עסקית גדולה. אנשי עסקים רבים מגיעים מישראל במשך כל ימות השנה בשל התערוכות הרבות שיש בעיר, המכונה גם בירת התערוכות העולמית. במקום שוכן בין היתר בית חב"ד גוואנגז'ו.

 

רב הקהילה היהודית, אליהו רוזנברג: "יש לנו קהילה מיוחדת, שמורכבת מהרבה אנשי עסקים שאמנם לא מתגוררים בעיר, אבל מגיעים באופן קבוע לבית הכנסת. יש לנו שלושה מניינים ביום, שזה דבר נדיר באסיה. בשבתות מגיעים לבית הכנסת 200 איש. יש גם מסעדה כשרה וגן יהודי לילדים. האמת היא שלא קשה להיות כאן יהודי, הסינים מאוד מכבדים. גוואנגז'ו היא עיר מודרנית מאוד, יותר  מפותחת מתל אביב אפילו. בקהילה שמעו על ההגעה של זהבי ויש הרבה התרגשות. כמובן שכולנו נתמוך בו".

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
ערן זהבי
צילום: אורן אהרוני
מומלצים