שתף קטע נבחר

רק רוצה לחזור לחייך: מי אתה פיאניג'אני?

אחרי ששמו נכלל בפרשיית שחיתות באיטליה ורישיון האימון שלו נשלל לחודש, מאמנה החדש של הפועל ירושלים רוצה לחזור לעשות את מה שהוא הכי טוב בו – לאמן כדורסל. מבחינת רזומה, אין ספק שמדובר באיש המקצוע האיכותי ביותר שהגיע לארץ. פרופיל

הרומן של סימונה פיאניגיאני והפועל ירושלים החל למעשה כבר לפני עשור. אז, בעונתו הראשונה כמאמן סיינה, הגיע עם קבוצתו למלחה ופגש את האדומים במסגרת המחזור השני של שלב הבתים ביורוקאפ. הקבוצה של דן שמיר ניצחה 80:85 והמאמן האיטלקי דיבר בסיום בעיקר על הקהל הירושלמי: "ידענו שירושלים קבוצה טובה ויהיה קשה לשחק מולה בגלל האוהדים והאווירה באולם. זו הפעם הראשונה שהקבוצה שלי משחקת באולם כל-כך קשה באווירה אירופית".

 

מה למאמן כמו סימונה פיאניג'אני יש לחפש בהפועל ירושלים? זו המחשבה הראשונה שעלתה בראש כשנודע שסגנית האלופה החתימה לשנתיים הקרובות את מי שזכה בשש אליפויות רצופות באיטליה, ארבע האחרונות (2009-2012) כחלק מטרבל, העפיל פעמיים לפיינל-פור של היורוליג ואימן במשך שש שנים את נבחרת איטליה. אבל אם מתחילים לחפש את הסיבות שהביאו אותו לבירה, אפשר להבין שמבחינתו ואחרי הסיוט שעבר בשנתיים האחרונות, ירושלים היא הקבוצה המושלמת.

 

אוהדי הפועל ירושלים. פיאנג'יאני התלהב מהם (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
אוהדי הפועל ירושלים. פיאנג'יאני התלהב מהם(צילום: אוהד צויגנברג)

 

פיאניג'אני, יליד העיר סיינה, התחיל לאמן כבר בגיל 19. הוא עבר בכל הקבוצות הצעירות של המועדון, עד שב-1995 מונה לעוזר בקבוצה הבוגרת. במשך עשור הוא נמנה על הצוות המקצועי בקבוצה, ולמד את מה שהוא יודע בין היתר מארגין עתמאן הטורקי ומקרלו רקלקטי. אחרי שנתיים פחות טובות של רקלקטי, פיאניג'אני קודם לעמדת המאמן הראשי על חשבונו ולראשונה בקריירה הדריך קבוצה.

 

ההצלחה הייתה מיידית. סיינה שלטה ללא עוררין בליגה האיטלקית, מיעטה להפסיד, ויחד עם פיאניג'אני בראש הפירמידה זכתה בלא פחות מ-15 תארים מקומיים. עם כל הכבוד ליכולות האימון שלו, הסיבה המרכזית לעליונות הייתה תקציב גבוה מאוד, במה שהתברר בהמשך כאחת השחיתויות הגדולות ביותר שידע הענף עם הכדור הכתום בארץ המגף.

 

שליטה מוחלטת בליגה. פיאנג'יאני זוכה באליפות עם סיינה  (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
שליטה מוחלטת בליגה. פיאנג'יאני זוכה באליפות עם סיינה (צילום: גטי אימג'ס)

 

ידע או לא ידע?

ביולי 2014 התפוצצה פרשיית "פסק זמן" על-ידי התובע הראשי בסיינה, אנטוניו נסטאזי, שחקר וגילה כי נשיא המועדון, פרדיננדו מינוצ'י וחברי הנהלה, הונו לכאורה את הרשויות, היו שותפים להלבנת הון, העלימו מיסים, קיבלו טובות הנאה וביצעו עוד שורה של עבירות כלכליות כאלה ואחרות, המוערכות בעשרות מיליוני יורו.

 

אחת הטענות המרכזיות הייתה שלמעלה מ-17 שחקנים, בעיקר זרים ששיחקו בקבוצה, קיבלו בכסף שחור את משכורתם, וכך נחסכו מסיינה תשלומי מס גבוהים. איך שמו של פיאניג'אני נקשר לפרשה? התובע נסטאזי טען כי המאמן ידע על הדברים שהתנהלו מאחורי הגב של השלטונות, ואולי גם אליו הגיעו כספים בצורה לא חוקית.

 

לא יצא נקי מהפרשה שהסעירה את איטליה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא יצא נקי מהפרשה שהסעירה את איטליה(צילום: AFP)

 

מאמנה החדש של ירושלים, שבאותה תקופה אימן את הנבחרת האיטלקית, עמד בעין הסערה. חלק לא האמינו שמי שנחשב ליורשו של אטורה מסינה ולאחד המאמנים המוערכים באירופה מעורב בפרשה כזו. מצד שני, אחרי שהגיע מתוך המועדון ואימן את הקבוצה במשך שש עונות, באיטליה התקשו להאמין שפיאניג'אני לא ידע מה קורה. 

 

על-פי החוק האיטלקי, במידה ופיאניג'אני היה נכלל בכתב האישום החמור שהוגש נגד אנשי קבוצתו (שבינתיים הודיעה על פשיטת רגל, הורדה ב-2014 לליגה הרביעית והספיקה כבר לרשום שתי עליות רצופות לליגה השנייה), רישיון האימון שלו היה עלול להישלל לתקופה של שלוש שנים. בסופו של דבר התובע לא הצליח להוכיח בצורה מוחלטת כי המאמן היה מעורב בכל הפרטים, ובית המשפט השעה אותו בחודש מארס האחרון לחודש בלבד.

 

מצא את עצמו בחוץ לחודש (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
מצא את עצמו בחוץ לחודש(צילום: גטי אימג'ס)

 

לא הבריק בנבחרת

במהלך התקופה שבה אימן את סיינה ואחרי שכבר הוביל אותה לשלוש אליפויות, מונה פיאניג'אני ב-2009 למאמנה של נבחרת איטליה. באיגוד המקומי רצו לרענן את השורות בעקבות אי העפלת הנבחרת ליורובאסקט באותה שנה. רקלקטי, אותו החליף פיאניג'אני בסיינה, ראה שוב את תלמידו מועדף על פניו וזוכה לג'וב היוקרתי.

 

קשה להגדיר את התקופה של סימונה בנבחרת כטובה. הוא אמנם עלה לכל אליפויות אירופה הבאות, אבל סיים במקום ה-20 ב-2011, ב-8 ב-2013 וב-6 ב-2015. נוכח הסגל הנהדר של האיטלקים שכלל את אנדראה ברניאני, מרקו בלינלי, דנילו גליניארי, לואיג'י דאטומה ואלסנדרו ג'נטילה באליפות האחרונה, מדובר בסוג של אכזבה.

 

לא נחל הצלחה גדולה בנבחרת (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
לא נחל הצלחה גדולה בנבחרת(צילום: גטי אימג'ס)
 

 

גם נשיא האיגוד האיטלקי, ג'יאני פטרוצי, חשב כך ולאחר הטורניר בצרפת קיבל פיאניג'אני הודעה כי הוא לא ממשיך לטורניר הקדם-אולימפי. את מקומו תופס הגורו של הכדורסל בארץ המגף, אטורה מסינה.

 

בשלוש השנים האחרונות פיאניג'אני לא אימן קבוצה. הג'וב האחרון שלו היה בפנרבחצ'ה הטורקית אותה עזב אחרי מספר חודשים בעקבות בעיות אישיות. האיטלקי מונה לתפקיד בקיץ 2012, הצליח לזכות בגביע, הוביל את הליגה המקומית, אך נכשל בגדול ביורוליג כשקבוצתו דורגה במקום השביעי מתוך שמונה בבית שלה בטופ 16.

 

ונכשל בגדול גם ביורוליג, עם פנרבחצ'ה (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
ונכשל בגדול גם ביורוליג, עם פנרבחצ'ה(צילום: אלי אלגרט)
 

 

אם אוהדי ירושלים רוצים לשאוב עידוד מהקריירה שלו, הם יכולים לראות בעיקר את הסגלים שעמדו לרשותו. לאורך כל שנות האימון שלו, פיאניג'אני דאג ודרש שקבוצותיו יהיו מלאות בשחקנים מנוסים שראו כבר הכל בכדורסל היבשתי, ונראה שזה יהיה הקו שלו גם בעיר הבירה.

 

בסיינה שיחקו עבורו בין השאר בוטסי ת'ורנטון, רומיין סאטו, הנרי דומרקאנט, דייויד אנדרסן, ניקוס זיזיס ורימאס קאוקינאס. כשהגיע לפנרבחצ'ה העשירה הביא איתו בירושה את סאטו ואנדרסן. מלך הסלים של היורוליג, בו מקאלב, חיזק את הקו האחורי, ובויאן בוגדנוביץ' הקרואטי נמנה גם הוא על הקאדר של פנרבחצ'ה.

 

פיאניג'אני כבר הודיע לראשי ירושלים כי הוא מעוניין לבצע חריש עמוק בסגל. אם האוהדים המקומיים בונים על כך שישראלים יהיו אלה שיובילו את הקבוצה בעונה הקרובה, הם חייבים להבין שזה ככל הנראה לא יהיה המצב. בסיינה ובפנר המאמן האיטלקי לא דפק חשבון לאף אחד ואיפשר בעיקר לזרים לתת את הטון. האם זה סימן לבאות עבור ליאור אליהו ויותם הלפרין?

 

צריכים להתחיל לחשוש? ליאור אליהו ויותם הלפרין (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
צריכים להתחיל לחשוש? ליאור אליהו ויותם הלפרין(צילום: עוז מועלם)

 

לא ממש מסתדר עם ישראליות

הרוב זוכרים לפיאניג'אני את הניצחון הענק יחד עם נבחרת איטליה על ישראל ביורובאסקט האחרון - 52:82. אבל אם הולכים אחורה ובעיקר לקריירה שלו בקבוצות, מסתבר שהאיטלקי לא ליקק דבש נגד יריבות מארץ הקודש. להפועל ירושלים הוא הפסיד פעמיים בעונת הבכורה שלו בסיינה במסגרת שלב הבתים ביורוקאפ. עונה לאחר מכן המסע הנהדר שלו ושל קבוצתו ביורוליג הסתיים בחצי גמר הפיינל פור (2008) בהפסד למכבי ת"א - 92:85, במשחק בו קלע הספסל הצהוב לא פחות מ-70 נקודות כאשר הקבוצה הישראלית חזרה מפיגור של 18 נקודות.

 

רק ב-2009/10 השיג את הניצחון הראשון שלו על יריבה מישראל. סיינה אירחה בביתה את מכבי ת"א בטופ 16 ביורוליג וניצחה 72:76. כמה חודשים לאחר מכן היא הובסה בהיכל ב-15 הפרש - 97:82. הפעם האחרונה בה שיחק מול מכבי ת"א הייתה ב-2013, כשאימן את פנרבחצ'ה.

 

צביקה שרף מנצח את פיאנג'יאני בפיינל-פור 2008 (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
צביקה שרף מנצח את פיאנג'יאני בפיינל-פור 2008(צילום: גטי אימג'ס)

הטורקים הגיעו להיכל מנורה מבטחים במטרה לשפר עמדות בטופ 16, אבל ערב עגום מבחינתם הסתיים בתבוסה - 91:73 - כשהצהובים קלעו 38 נקודות ברבע האחרון תודות למשחקו הטוב ביותר של מורן רוט במדי מכבי, עם 8 נקודות ו-6 אסיסטים ב-15 דקות. גם שון ג'יימס יזכור לטובה את הערב ההוא אחרי שקבע שיא קריירה של 22 נקודות. סך-הכל הפסיד פיאניג'אני ארבע פעמים לקבוצות ישראליות וניצח אחת כזאת פעם אחת בלבד. 

 

בנבחרת איטליה מצבו היה טוב הרבה יותר. הוא אמנם הפסיד את המשחק הראשון שלו מול ישראל בבית - 79:71 במסגרת מוקדמות יורובאסקט 2011 -

אבל נקם בהיכל עם 76:81. ביורובאסקט עצמו שני הצדדים נפגשו למשחק האחרון בטורניר. ישראל כבר הוליכה ב-21 הפרש, אבל לא קלעה במשך תשע דקות רצופות ברבע האחרון. ברניאני עם שלשה משוגעת שלח את ההתמודדות להארכה ושם דווקא יניב גרין ניצח את המשחק עם נקודה מקו העונשין 0.7 שניות לסיום, שקבעה 95:96.

 

פעמיים נוספות נפגשו ישראל ואיטליה בטורנירי הכנה לקראת יורובאסקט 2013 (64:67 לאיטליה, ו-74:78 לישראל). הפעם האחרונה הייתה כאמור באליפות אירופה האחרונה בצרפת.


פורסם לראשונה 20/06/2016 16:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'ס
סימונה פיאניג'אני
צילום: גטי אימג'ס
מומלצים