שתף קטע נבחר

על חשיבותם העצומה של השקלים הבודדים

מזון לבעלי חיים, רכזי סיוע בבתי חולים או סניף חדש לנוער בעל צרכים מיוחדים – כשהרשויות מתקשות בחלוקה הוגנת של עוגת התקציב ונמנעות משקיפות ומטוהר מידות, מצליחות התרומות הקטנות של אזרחי ישראל להזיז דברים בשטח, שקל אחר שקל

2012. נשיא ארה"ב ברק אובמה מושבע מחדש לתפקיד, נישא על כנפי השינוי הדמוגרפי בארצו, אך גם על קלאסיקה אמריקנית ידועה: כסף. במקרה זה – המון כסף קטן. גיוס ההמונים של אובמה העלה הילוך: 56.7 מיליון דולר מתרומות בודדות של 200 דולר ופחות, כמעט מחצית       (48%) מסך התרומות שאסף אובמה בקמפיין כולו, וסכום גבוה מכל יבולו של מיט רומני, המועמד הרפובליקני שנשען כמעט לחלוטין על תרומות עשירים. אובמה, הלכה למעשה, נבחר מחדש על בסיס מטבעות ושטרות קטנים.

 

ישראל 2016. המגזר השלישי כמה לסיוע ממשלתי, ומנהלי העמותות מקדישים חלק ניכר מזמנם לגיוס תורמים. רבים מהאזרחים, שאינם יכולים להרשות לעצמם תרומה גבוהה, אינם נספרים. האם הכסף הקטן שלהם משנה משהו? מנהלי שלוש עמותות גדולות, הנהנות מהיוזמה החברתית של "עיגול לטובה", מספרים על השקלים הבודדים שנצברים מעשרות אלפי אזרחים – ועל חשיבותם העצומה.

 

"פעילות כל רכזי התמיכה והסיוע שלנו בבתי החולים ממומנת מהמעגלים", מסביר ליאור שמואלי, מנכ"ל עמותת "גדולים מהחיים", המסייעת לילדים חולי סרטן. "זה כסף אישי קטן יחסית מהרבה מאוד אנשים, שמצליח ליצור אצלנו שינוי משמעותי".

 


אוריין, מתנדבת ב"צער בעלי חיים", ונופר הכלבה. צילום: ירדן מזרחי

 

מנגנון הפעולה של "עיגול לטובה" מתבסס על שילוב הפילנתרופיה המושכלת בחיי היומיום של ישראלים, מתן אפשרות הבחירה למי לתרום וביסוס ההבנה כי התרומה אינה מתבססת על עושר, בהיותה "כסף חברתי" חודשי קטן יחסית.

 

באמצעות הוראה קבועה, ניתן לעגל כל עסקה בכרטיס האשראי, בסכום שאינו עגול, ואת ההפרש - במלואו - לתרום לעמותות בבחירה אישית. לעת עתה, כ-152 אלף ישראלים מעגלים מדי חודש כ-4 שקלים לאדם לטובת 142 עמותות חברתיות, ויותר מ-25 מיליון שקלים עברו למגזר השלישי.

 

"עבורנו מדובר בעזרה ענקית של קרוב ל-4,000 מעגלים", מוסיף גיא מור, מנכ"ל צער בעלי חיים רמת גן והסביבה. "עיגול לטובה היא התורם הכי גדול שלנו – יותר מהרשויות, יותר ממשרדי הממשלה ויותר מהחברות. אנחנו ניזונים מאגורות ושקלים, והיוזמה יוצרת מכפיל כוח משמעותי, עד כדי כך שהסכום שמתקבל בכל חודש מספיק לכיסוי עלויות המזון של כל החתולים והכלבים שלנו. זה אוויר לנשימה".

 

התהליך החשבונאי הפשוט – צירוף תרומות מרובות של שקלים בודדים – מביא עמו יתרונות ברורים, אך גם חיסרון עיקרי מובנה: הקושי האישי להפנים כי התרומה הצנועה באמת משפיעה.

 


רנה, חניכה ב"כנפיים של קרמבו", ושתי החונכות שלה. צילום: אריאל שרוסטר

 

"אנשים לא מבינים שיש פה משהו נורא פשוט, שלא גונב להם כסף ולא מרמה אותם עם כרטיס האשראי", מסכמת אופירה רותם, מנכ"ל "כנפיים של קרמבו", תנועת נוער לצעירים בעלי צרכים מיוחדים. "זה 4-5 שקלים בחודש, סכום לא מורגש, שההצטברות שלו יכולה להיות מהפכנית עבור עמותות שחיות מתרומות".

 

אופי התרומות האמור, לדברי רותם, מעניק יציבות לעמותות ואינו תלוי זמן או ייעוד. "כבר קרה שקרן שנתנה לי חמש שנים 25 אלף דולר בחודש נסגרה פתאום", הוסיפה. "כאן יש הכנסה שהיא ברמת ודאות מאוד גבוהה. יש לי 3,000 מעגלים, ואם היו לי עוד כמה אלפים, הייתי יכולה להבטיח את היציבות שלי ולפתוח עוד סניפים".

 

הקריאה להצטרפות מעגלים נוספים עולה בקנה אחד עם שאיפות "עיגול לטובה" ועם פעילותה לשיפור ערך הנתינה בחברה הישראלית כולה. "הצבת סכום התרומה על שקלים בודדים בחודש מאפשרת כמעט לכל אזרח לקחת חלק בעשייה חברתית אמיתית ומשמעותית",אומרת דנה ארגוב-טיקוצקי, מנהלת היוזמה. "אצלנו הכול שקוף, אפשר להחליט בדיוק לאן כל שקל הולך – ואז לראות איך הוא משנה עולמות בשטח. הדוגמאות שתוארו כאן רק ממחישות את יעילות התהליך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פתיחת סניף "כנפיים של קרמבו" בפתח תקווה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים