נערות המחיזו את "רכבת הילדים" וזכו בפרס
פרס בקטגוריית עבודות גמר מצטיינות בנושא השואה הוענק לתלמידות מגמת התיאטרון באולפנת "אור תורה אוריה" במסגרת טקס חלוקת פרסי יד ושם למפעלים חינוכיים בנושא השואה לשנת תשע"ו. הנערות העלו והפיקו את ההצגה "רכבת הילדים", על פי המחזה "קינדר טרנספורט"
טקס חלוקת פרסי יד ושם למפעלים חינוכיים בנושא השואה לשנת תשע"ו התקיים לאחרונה. פרס בקטגוריית עבודות גמר מצטיינות בנושא השואה הוענק לתלמידות מגמת התיאטרון באולפנת "אור תורה אוריה", שבמסגרת עבודת הבגרות המסכמת שלהן העלו והפיקו את ההצגה "רכבת הילדים", על פי המחזה "קינדר טרנספורט" של דיאן סמואלס.
לראשונה בתולדות הטקס, הופיעו תלמידות המגמה במהלך הטקס בקטע מרגש מן המחזה. לצד התפקיד שהיה לכל אחת מהתלמידות כשחקניות, לכל אחת מהן היה גם תפקיד מאחורי הקלעים - נגה קופמן כבמאית, מלכי פרידמן כמעצבת תלבושות, באריה שיראל כמפיקה, יעלה אינפלד כמעצבת תפאורה ואריאלה לבקוב כמעצבת פס קול.
צפו בקטע מההצגה "רכבת הילדים":
הרקע למחזה הוא רכבות הילדים שהוברחו בפרוץ מלחמת העולם השנייה מגרמניה והוסתרו בבריטניה, והביאו להצלת 10,000 ילדים יהודים. המחזה מספר את סיפורה של אווה, ילדה גרמניה שמובחרת באחת מרכבות הילדים לאנגליה, ובעקבות המעבר הקשה ותחושת הנטישה של משפחתה מנתקת כל קשר ליהדות והופכת לנוצרייה תוך שהיא מתכחשת לגמרי לעברה. בחלוף השנים, כאשר בתה של אווה מגלה את סיפורה של אימא, היא יוצאת למסע של חיפוש אחר שורשיה היהודים תוך התנגדותה הקשה של האם.
"המיוחד בהצגה הוא השימוש בתיאטרון ככלי אשר מעביר ומעמיק ערכים ומסרים חינוכיים", מציינת נורית פסטרנק גודמן, רכזת מגמת התיאטרון באולפנת או"ת אוריה, המשתייכת לרשת אור תורה סטון. "התלמידות עיבדו את המחזה בהתאם לקונספציה שהן בחרו – חיפוש אחר זהות יהודית, שבאה לכדי ביטוי בכל פן של ההצגה – עריכת הטקסט, התפאורה, הסאונד וכמובן המשחק.
"היה קשה ומאתגר להציג את הכעסים והכאב שהן חשות על הבמה"
הכניסה לחייהן, לעומק הפסיכולוגי ולהתמודדות של הדמויות במאבקן סביב זהותן, הייתה עבור הבנות חוויה מעצימה ומיוחדת. המטרה שלנו היא לייצר נשות תיאטרון בעלות אג'נדה וערכים, והפרס שקיבלו הבנות מכיר במאמצים ובדרך המשמעותית שהן עשו כחלק מהתהליך האישי והמקצועי שעברו".
"המחזה והנושא נשמעו לנו בהתחלה מסובכים וקשים, אבל הקריאה הראשונה הספיקה כדי להתחבר אליו" מספרת נגה קופמן, במאית ההצגה שמגלמת את דמותה של אווה הבוגרת, "רצינו להתמקד ולשקף בנקודת החיפוש אחר הזהות היהודית והחזרה אליה על ידי בני הדור השני. היה קשה ומאתגר להתמודד עם התהליכים שעוברות הדמויות ולהציג את הכעסים והכאב שהן חשות על הבמה, אבל ככל שחלף הזמן התחברנו אליהן יותר ויותר והצלחנו להעביר את התחושות לקהל".
בנות מגמת התיאטרון בטקס קבלת הפרס
"אני מברך את תלמידות מגמת התאטרון בבית הספר והצוות הפדגוגי המלווה על ההישג המרשים. כחלק ממגמת הנצחת זוועות השואה בדרכים יצירתיות במערכת החינוך, בנות המגמה לקחו את נושא הלימוד והזיכרון צעד אחד קדימה מן התיעוד העיוני אל במת המשחק, תוך התעסקות בנושאים מורכבים ביותר שדורשים מעבר ליכולת המשחק, בגרות נפשית ומנטלית", סיכם מנכ"ל "אור תורה סטון" ינון אחימן.
"העיסוק של התלמידות בסוג פעילות מעין זו מביא להנצחת השואה וזכרה בקרב התלמידים, המחנכים והמחנכות לעתיד, באמצעי תיעוד שאינם שגרתיים, אך שמותירים חותם זיכרון עמוק על קהל הצופים ככלל ועל בנות המגמה בפרט".