הונאת הענק: הוארך בשבוע מעצרו של עדי צים
בית המשפט האריך את מעצרו של צים, מבעלי השליטה בחברת SR אקורד. השופט: "יש בסיס לחשד". צים הוא אחד מ-19 עצורים בפרשה, שלפי החשד הוציאו במרמה כ-200 מיליון שקלים מכספי מדינה באמצעות הונאה של רשויות המס והביטוח הלאומי על ידי דיווחים כוזבים, קיזוזי חשבוניות פיקטיביות והמרת כספים
בית משפט השלום בראשון לציון האריך הערב (יום ב') עד ליום ראשון את מעצרו של איש העסקים עדי צים, החשוד בעבירות מס והלבנת הון, במסגרת פרשת ההונאה הגדולה שפורסמה הבוקר לראשונה ב-ynet. השופט רפי ארניה אמר כי "יש בסיס לחשד כי החברות שבבעלותו של מר צים שימשו לביצוע עבירות מסים על ידי צדדים שלישיים וכי החשוד היה מודע לכך".
צים, מבעלי השליטה בחברת SR אקורד שנסחרת בבורסה, הוא אחד מ-19 העצורים בפרשה, שלפי החשד הוציאו במרמה כ-200 מיליון שקלים מכספי המדינה. בחקירה עלה כי מדובר בחברות ועסקים שקשורים בפעילות של כוח אדם. במסגרת החקירה המשטרה פשטה הבוקר על בתיהם של החשודים, עצרה אותם ועיכבה נוספים לחקירה. במשטרה טענו כי יש נגדו ראיות גם בנוגע לניסיון לשבש חקירה.
במרכז החשד ניסיונם להונות את רשויות המס והביטוח הלאומי על ידי דיווחים כוזבים, קיזוזי חשבוניות פיקטיביות והמרת כספים. במקביל, חברת SR אקורד הבורסאית הודיעה על הפסקת מסחר כללית במניה לכמה שעות.
לפי החשד במשטרה, כמה גורמים, חלקם עוסקים בתחום מתן שירותי כוח אדם, חברו לגורמים שבבעלותם בתי עסק מורשים למתן שירותי מטבע, ויצרו מנגנון שיטתי של דיווחים כוזבים, ניפוח עסקאות, הפקה וקיזוז חשבוניות פיקטיביות והמרת כספים. כל זאת, כך לפי המשטרה, במטרה להפיק רווחים במרמה ולהונות את רשויות המס והביטוח הלאומי, וכן את אגף ההסדרה במשרד הכלכלה, שהוא הרגולטור בתחום שירותי כוח האדם.
לחשודים מיוחס חשד לביצוע עבירות קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לפשע, עבירות על חוק איסור הלבנת הון, עבירות על חוק המע"מ ועבירות על פקודת מס הכנסה, וכן עבירות של זכויות עובדים.
19 החשודים הובאו בזה אחר זה להארכת מעצרם בבית המשפט השלום בראשון לציון. עו"ד פנינת ינאי, המייצגת את צים, טענה בפני בית המשפט כי "בניגוד לשאר המוערבים בפרשה, צים הוא אדם מכובד ללא עבר פלילי. איני מבינה מה יש לבעלים של חברה שמגלגלת ארבעה מיליארד שקלים בשנה להרוויח משיתוף פעולה עם עבריין?". עוד הוסיפה ינאי כי היא בטוחה שהדברים יסתיימו בקרוב, ולראיה ציינה כי מעצרו של צים הוארך בשישה ימים בלבד בניגוד לבקשת המשטרה אשר דרשה 15 יום.
עו"ד שחר חצרוני המייצג את אחד החשודים הכחיש את החשדות: "אין לו קשר לפרשייה המדוברת, הוא עבד כשכיר בחברה ופעל על פי הדין והחוק".
חוקר המע"מ מוטי טולדו אמר בדיון כי "החשוד פעל בתחכום, ועל פי הראיות הוא מעורב בהלבנת ההון ובעבירות מס הכנסה וביטוח לאומי. בנוסף יש חשדות ספציפיים נגדו בגין שיבוש חקירה". בסיום הדיון פרצה אמו של צים בבכי וצעקה, "זה לא בסדר מה שעושים לך". צים הרגיע את הנוכחים ואמר: "הכול יהיה בסדר".
על פי החשד כאמור, חלק מהכספים שהוצאו במרמה היו מהביטוח הלאומי. השיטה עבדה כך: עובדים באותן חברות המשיכו לקבל קצבאות מהביטוח הלאומי בזמן שקיבלו גם שכר. על פי החוק, במקרים רבים מקבלי קצבאות אמנם יכולים להמשיך ולקבל את הקצבה גם כאשר הם עובדים, אך רק לאחר ניכוי סכום מסוים שגובהו נקבע בהתאם לסוג הקצבה וגובה השכר.
מהחברה נמסר כי "חברת SR אקורד ובעל השליטה עדי צים אינם קשורים ואינם מעורבים בפעולה כלשהי להונאת שלטונות המס. כחברה ציבורית מפוקחת על ידי רשות ניירות ערך, נקטה החברה את כל אמצעי הזהירות הנדרשים ואף נקטה צעדים מעבר לנדרש בצו הלבנת הון על מנת להבטיח את כל ההיבטים החוקיים של העסקאות".
מדובר בחקירה משולבת שמנהל צוות חקירה משותף של יחידה ארצית של משטרת ישראל, רשות המסים, הביטוח הלאומי ומִנהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה והתעשייה.