"השב"כ מוכן להעניק רישיון להאקרים שמוכנים להתגייס"
בנאום בכנס הסייבר אמר ראש השב"כ היוצא יורם כהן כי הארגון מעוניין לגייס האקרים - ולהעניק להם הגנה. ראש אמ"ן הרצי הלוי: "בודקים אם נכון לפרסם התרעה לפיגוע בפייסבוק"
שבוע לאחר נאומו בכנס הרצליה, פרש הבוקר (ג') ראש אמ"ן הרצי הלוי פעם נוספת את מפת האיומים, הפעם בנאום בשבוע הסייבר הלאומי, המתקיים באוניברסיטת תל אביב. ראש אמ"ן חידד כי "עליונות צבאית היא עליונות מודיעינית" וחידד את חשיבות עולם הסייבר בלחימה ובביטחון, ואת השימוש ההולך וגובר ברשתות החברתיות. לאחר מכן עלה לנאום ראש השב"כ היוצא יורם כהן, שקרא להקים מערך סייבר שיסייע עוד יותר ללוחמה בשטח והבהיר כי המאבק בתחום הוא לא נגד מחשבים - אלא נגד מי שמפעיל אותם.
"מזה כעשור אנו משתמשים בסייבר ובשיטות חדשות של יכולות מודיעיניות", אמר ראש השב"כ לשעבר כהן. "השב"כ מוכן אפילו להעניק רישיון חוקי להאקרים המעוניינים להתגייס לשורותינו ולהיות הטובים שבטובים. מעבר לשימוש בסייבר כחלק מההגנה, הסייבר משמש גם כחלק מהיכולות ההתקפיות לארגון השב"כ ולכן עלינו להיות פרו-אקטיביים ומהירים".
לדברי כהן, "איומי סייבר הם לא תופעה של מחשבים, אלא של האנשים שעומדים מאחוריהם. האיום האמיתי הוא כאשר בני אדם אמיתיים הם אלו ששולחים את איומי הסייבר, והם אלו שצריכים להיות אחראים לכך. הדרך היחידה להילחם באיום הזה היא לבנות יכולות טכניות שיאפשרו להילחם בשדה. אף אומה לא צריכה לעמוד לבד במאבק הזה. בפני האיום הגלובלי צריך לבסס נורמות רגולטוריות ולשמור על החברה שלנו".
"הסייבר מכווץ את הזמן והמרחב, הוא מכופף את הפיזיקה", אמר אלוף הלוי בנאומו באוניברסיטת תל אביב. "פעולות חשאיות קיימות ממזמן, מימי התנ"ך. היום יש לסייבר כפפה ליד מבחינת חשאיות, אפילו דני דין לא הכיר את הפטנט הזה. עולם הסייבר הוא כיום שחקן עם פוטנציאל מרכזי. התנאי לעליונות הוא עליונות מודיעינית".
בנוגע לתחום הרשתות החברתיות הסביר אלוף הלוי כי "אנחנו בתחילת המסע. אנחנו שואלים את עצמנו אם אפשר לפרסם התרעה לפיגוע דרך רשתות חברתיות, אם נכון להושיב אנשי סייבר ותודעה שיכניסו לרשת רעיונות אחרים כדי להתמודד עם איומים שונים".
ראש אמ"ן חידד את חשיבות הסייבר בלוחמה המודרנית ואמר כי "המפתח להגנה הוא מודיעין. כשהייתי מפקד אוגדה בלבנון לא יכולתי להזיז את התשתיות הפיזיות כל יום, אבל בסייבר זה יותר אפשרי. צריך ניתור של אזורים שבהם צריך לחקור יותר. גופי הביטחון רוצים לפעול בבידול מצד אחד וגלובליות מצד שני".
"את ההתקפה צריך לתכנן לפי מה שרוצים להשיג ולא לפי ארגז הכלים", הוסיף. "פצצה של מטוס זה לא דבר חשאי. היא תביא את ההישג כשהיא תפגע במטרה. בהתקפה בסייבר החשאיות מאוד חשובה, ועל צה"ל ומערכות הביטחון להשתלב ולסייע אחד לשני. בחמש שנים הקרובות צריך שינוי באנשים בסייבר. נצטרך לראות יותר מיזמים משותפים של הביטחון עם התעשייה. אם אנחנו רוצים להמשיך להוביל אנחנו נצטרך לפתח יכולת אחרת של שיתוף פעולה עם אנשים".