שתף קטע נבחר

 

"ישראל לא ערוכה לטיפול בדליפת נפט בים"

היום החל המשרד להגנת הסביבה בתרגיל רחב היקף, שבו הם מדמים דליפת מזוט מספינה באזור נמל חיפה. במשרד הודו: "מדינת ישראל כרגע עדיין לא ערוכה לרמה סבירה"

תרחיש האיימים - בתרגיל שהוכיח ששוב אנחנו לא מוכנים: "מכלית דלק התנגשה באניית מכולות מול נמל חיפה. כתוצאה מכך 8,000 טון מזוט כבד נשפכו לים. השר להגנת הסביבה הכריז על מצב חירום. כתם המזוט נע ממפרץ חיפה לכיוון צפון. טיסת סיור יצאה לאזור מפרץ חיפה להערכת המצב. המשרד להגנת הסביבה פתח חדר מצב לניהול האירוע. ארבעה מערכים ימיים הכוללים מספר כלי שייט בכל מערך וציוד לטיפול בזיהום ים בשמן, יצאו לים", זה התרחיש שאותו מדמים מהיום (ג') אנשי המשרד להגנת סביבה בתרגיל לאומי רחב היקף לטיפול בזיהום בים התיכון. בשל התרגיל תורגש תנועה חריגה של כוחות יבשה, כלי שייט וכלי טייס לאורך חופי הים, מחיפה ועד לראש הנקרה. למרבה הצער, במשרד להגנת הסביבה קובעים כי אנחנו עדיין לא מוכנים לאירוע מסוג זה.

 

התרגיל במפרץ חיפה    (צילום: קרונוס צילומי אוויר)

התרגיל במפרץ חיפה    (צילום: קרונוס צילומי אוויר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התרגיל השנה יכלול היערכות רחבה, לרבות השתתפותם האקטיבית של עשרות גופים שונים ובהם חברות, רשויות מקומיות וגורמים בינלאומיים. פרד ארזואן, סגן מנהל יחידת ההגנה הסביבתית הימית במשרד להגנת הסביבה, הסביר: "מדובר בתרגיל של זיהום משמעותי באזור הצפון ותרגול של דרכי הפעולה הנכונים שצריכים לנקוט".

 

 (צילום: קרונוס צילומי אוויר) (צילום: קרונוס צילומי אוויר)
(צילום: קרונוס צילומי אוויר)

 

אז האם אנחנו מוכנים לאסון ימי? "הטיפול בזיהום מסוג זה תלוי בסוג השמן, כיוון הרוחות, מתי זה קרה, אם התרחש בלב ים ועוד. מדינת ישראל כרגע עדיין לא ערוכה לרמה סבירה", הסביר ארזואן. "כדי להגיע לרמה הזו ניאלץ לעשות מהלכים נוספים, הכולל עוד כוח אדם שיעזור לנו לטפל בנושא".

 

המשרד נמצא לקראת מכרז להוציא. "בהחלטת הממשלה מ-2008 הוגדר כי נקבל 10 אנשים. מתוכם קיבלנו שני תקנים. אושר מול האוצר להתקדם הלאה וזה בוטל. התקנים באו רק וירטואלית. חסר ציוד ייעודי לטיפול באירוע כזה", הוא מסביר. החשש מזיהום מתגבר בעקבות חיפושי הנפט והגז בישראל, כאשר גם בתרגול בשנה שעברה עלה חוסר מוכנות בכל הנוגע לטיפול באירועי דליפות, גם קטנות.

 (צילום: קרונוס צילומי אוויר) (צילום: קרונוס צילומי אוויר)
(צילום: קרונוס צילומי אוויר)

 

"להבדיל מהסופרטאנקר, הנושא הזה מעוגן באמנות בינלאומיות. גם ארה"ב הגדולה במפרץ מכסיקו, וגם אנחנו, חתומים על שיתוף פעולה עם מדינות אחרות", מסביר ארדואן. יש גוף בינלאומי בים תיכון היושב במלטה ואנו בתקשורת איתו. כחלק מהתרגיל נשלחה הודעה אודות האסון כדי שיבואו ויעזרו לנו".

 

במשרד להגנת הסביבה הסבירו כי ישנם שלושה מעגלי סיוע במקרה של אסון מסוג זה. "הרשות המקומית, שיש לה פוטנציאל להיפגע. המפעלים שמובילים או מתעסקים בנפט ועלולים לזהם את הים. ברגע שהאירוע גדול יותר מאשר מה שרשות מקומית יכולה לטפל, יש שילוב כוחות בינינו לבין משרד הממשלה השונים. ברמה הלאומית, כשהמענה לא חופף לאירוע אנחנו פותחים חדר מצב עם החלטת שר. יש לזה החלטות כספיות. אנחנו משריינים 5 מיליון שקלים בקרן למניעת זיהום ים עבור טיפול ראשוני". למרבה הצער, הציוד של המשרד עדיין לא מתאים לתת מענה לאירוע גדול.

 (צילום: קרונוס צילומי אוויר) (צילום: קרונוס צילומי אוויר)
(צילום: קרונוס צילומי אוויר)

 

תקרית זיהום הים הגדולה בהיסטוריה היא אסון מפרץ מכסיקו, כאשר זרמו כמויות עצומות של נפט גולמי לים באופן שהיווה אסון אקולוגי בעל השפעה נרחבת על בעלי חיים ימיים וחופיים, דייג ותשתיות יבשתיות וימיות. כחלק מהמסקנות שעלו מתקריות זיהום הים ברחבי העולם, התבססו אמנות בינלאומיות ואזוריות להערכות לטיפול בזיהום ים בנפט. "עד היום הקנס המנהלי על החברה שאחראית לזיהום מפרץ מכסיקו הוא 20 מיליארד דולר", ציין ארדואן. "באירועים שקרו בספרד, צרפת וצפון אמריקה העלויות היו מיליונים על מיליונים, הגובל במיליארדים, ואנחנו נצטרך לטפל בזה בזמן אמת. זה יקר בצורה שלא תיאמן. לטפל בים זה יותר קל מאשר לטפל בחופים. אירועים עולמיים גדולים יש בדרך כלל הצלחה גדולה בטיפול בים".

 

הקרן למניעת זיהום ים שריינה עשרות מיליונים לרכישת ציוד ייעודי לטיפול באירועים מסוג אלה, ובשנה הקרובה צפויים לצאת למכרז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרונוס צילומי אוויר
התרגיל מול חופי ישראל
צילום: קרונוס צילומי אוויר
מומלצים