שנתיים אחרי צוק איתן: התאוששות כלכלית באשכול
בתחום העסקים והתעשייה התאוששות לאחר מבצע צבאי לוקחת לפחות שנתיים. לבעלי עסקים ומיזמים לא פשוט להשתקם ולקבל החלטות כלכליות עבור השנים הבאות. לכן, רק בשנה השנייה לאחר סיום "צוק איתן" אזור התעשייה באבשלום, סמוך לעזה, מראה שינוי חיובי, התפתחות וצמיחה
השקט היחסי שמאפיין את אזור גבול רצועת עזה, מזה שנתיים למבצע 'צוק איתן', גרם להתאוששות כלכלית באזור עם יציבות ביטחונית מוטלת בספק. אזור התעשייה 'אבשלום' שממוקם במשולש הגבולות ישראל - עזה - מצרים הואץ בשנה האחרונה, ומעל 17 עסקים עתידים להיבנות בשטחו בתקופה הקרובה.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
אזור התעשייה הוקם לפני 4 שנים, פרוס על פני שטח של 300 דונמים ופותח על ידי המועצה האזורית אשכול. עקב המצב הביטחוני בעלי עסקים לא ראו בו כפוטנציאל עסקי וגם מיקומו המרוחק פוגע בכדאיות שלו. אולם עבור התעשייה המקומית - זהו פתרון מושלם.
בשנה האחרונה החלה התאוששות
מנהל היחידה הכלכלית במועצה האזורית אשכול, בועז קרצ'מר מספר כי "הדעה הרווחת שזמן קצר לאחר סיום מלחמה מתחילה התאוששות ופריחה. זה נכון אולי אצל התושבים, אבל בתחום העסקים והתעשייה ההתאוששות לוקחת יותר זמן. לכן רק בשנה השנייה לאחר סיום מבצע צוק איתן אנחנו מזהים את ההתאוששות הכלכלית. לבעלי עסקים ומיזמים כמו אזור תעשייה לא פשוט ובטח לא זול להשתקם ולקבל החלטות כלכליות לשנים הבאות, שאינן ברורות מבחינה ביטחונית.
"במונחים של תעשייה ועסקים השנה הראשונה לאחר מבצע צבאי היא שנה אבודה - כך אני מגדיר זאת. רק בשנה השנייה מתחילים לראות התאוששות. בשנה האחרונה אזור התעשייה הואץ בזכות עבודה קשה מאוד של גיוס בעלי עסקים וכמובן תקציבים של עשרות מיליון שהגיעו ממשרד הכלכלה.
"מדובר בעסקים שרובם מאזור הדרום ויש להם עניין כלכלי להקים את העסק שלהם באזור התעשייה באבשלום. זה מלווה בתמריצים, הטבות ליישובי עוטף עזה ואזור פיתוח א'. כמועצה אזורית, אנחנו מלווים את העסקים לאורך כל הדרך ומסייעים להם בקבלת היתרים, התרת חסמים ביורוקרטים וקשר מול משרדי הממשלה".
יותר מ-17 עסקים נמצאים בשלבי הקמה שונים באזור התעשייה. מדובר בעסקים מענף החקלאות, בתי אריזה, מפעלי ייצור, תחנת דלק ומסעדות. בעתיד יקום מרכז עסקים ומשרדים, ומבשלת הבירה בוטיק isis תעבור לאזור התעשיה ממושב דקל הסמוך.
"הבנתי שאם אני רוצה להרחיב את פעילות העסק, עליי להקים את המבשלה באזור תעשייה מוסדר", מספר איציק לוי, הבעלים של מבשלת הבירה. "זה שינוי מאוד קיצוני מבחינתי, שיש לו גם השלכות כלכליות, אבל אני מאמין באזור שלנו, אני מאמין בתעשייה המקומית שלנו ואני בטוח שבסופו של דבר זה ישתלם.
"לי באופן אישי המצב הביטחוני ומיקום אזור התעשייה איננו מהווה בעיה, להיפך. יש משהו הרבה יותר נוח שאזור התעשייה נמצא במקום מרוחק ובקצב אחר. אחת הדרישות להקמת עסק באזור התעשייה היא בנייה של מרחב מוגן, וזו הוצאה גדולה במקומות אחרים לא מחייבים".