שתף קטע נבחר
 

ההיי-טק הישראלי נחלש: "מחסור של כ-10,000 מהנדסים"

"ישראל נחלשת כמובילת חדשנות בזירה הבינלאומית", מזהיר דו"ח חדש של רשות החדשנות, לפיו השוק הישראלי יסבול בעשור הקרוב ממחסור של יותר מ-10,000 מהנדסים ומתכנתים, לצד קיפאון בסך ההשקעות הממשלתיות בשוק. במקביל נרשמה עלייה בשיעור היזמים הפעילים בשוק, וכן במספר העובדים הערבים

בעשור הקרוב יחסרו לתעשיית החדשנות הישראלית יותר מ-10,000 מהנדסים ומתכנתים, במקביל להמשך היחלשותה של תעשיית ההיי-טק של ישראל ביחס לעולם. כך עולה מדו"ח החדשנות שהוגש היום לראש הממשלה בנימין נתניהו על ידי אבי חסון, המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה ויו"ר רשות החדשנות.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

מהדו"ח עולה כי היעדר כוח אדם מיומן וזמין הוא החסם המרכזי לצמיחה ולתחרותיות של ענף ההיי-טק הישראלי. מחברי הדו"ח מעריכים כי על אף שממשלת ישראל מחויבת לנקוט בפעולות מיידיות להגדלת היקף הסטודנטים הרוכשים הכשרה רלוונטית לתעשיית ההיי-טק, האפקט של פעילות כזאת אינו מיידי - וייקח כעשור.

 

 (באדיבות רשות החדשנות) (באדיבות רשות החדשנות)
(באדיבות רשות החדשנות)

לכן, נכתב בדו"ח, נדרשת פעילות מיידית בנושא. "זהו מהלך בין-משרדי משולב", נכתב, "שחייב להיות מוגדר כיעד לאומי ולצאת לפועל כעת. מדובר בחסם מרכזי לצמיחה, הן של סטארטאפים והן של חברות טכנולוגיה ישראליות מבוססות יותר".

 

קיפאון בהיצע המהנדסים

הדו"ח מצביע על מגמה מתמשכת של קיפאון בהיצע המהנדסים, לצד ירידה משמעותית בעשור האחרון במספר בוגרי תחומי המדעים בכלל - מ-13% מכלל מקבלי התארים ב-2004 ל-8.7% מכלל מקבלי התארים ב-2014. הירידה נרשמה בפרט במספר בוגרי מדעי המחשב, מתמטיקה וסטטיסטיקה - מכ-3,000 בשנת 2004 לכ-2,250 בשנת 2014. נושא זה מטופל לאחרונה על ידי הממשלה בצורה ממוקדת יותר.

 

 (באדיבות רשות החדשנות) (באדיבות רשות החדשנות)
(באדיבות רשות החדשנות)

נקודה נוספת שעולה בדו"ח היא היחלשותה של תעשיית היי-טק הישראלית ביחס לתעשייה הגלובלית. "ישראל נחלשת כמובילת חדשנות בזירה הבינלאומית", נכתב, "מדינות רבות בעולם חורטות על דגלן את נושא החדשנות כיעד לאומי. המדינות המפותחות בעולם משקיעות בשנים האחרונות יותר ויותר משאבים במחקר ופיתוח. לאחר שנים רבות של הובלה, איבדה ישראל ב-2014 את ההובלה בקרב המדינות המפותחות בהוצאה הלאומית האזרחית על מו"פ כאחוז מהתוצר".

 

קיפאון בהשקעה הממשלתית

הדו"ח של רשות החדשנות מציג ניתוח שנתי מקיף על מצב התעשייה ומנתח את המגמות העתידיות שישפיעו על ענפי ההיי-טק, התעשייה ומנועי הצמיחה במשק ב-2016-2017. "תעשיית ההיי-טק בישראל שומרת על רמה גבוהה של ביצועים, אך אינה מצליחה לפרוץ את תקרת הזכוכית", מזהיר המדען הראשי בדו"ח, "זאת בעוד התחרות העולמית הולכת וגוברת. אם לא נפעל מיידית לטיפול באתגרי היסוד של התעשייה, מעמדה התחרותי יישחק וביצועיה בעתיד יילכו ויידרדרו".

 

לפי הדו"ח, ההשקעה השנתית בהיי-טק בישראל נותרה בעינה בעשור האחרון, בעוד שמדינות כמו דרום קוריאה הרחיבו את ההשקעה בצורה דראסטית. קיימת ירידה מדאיגה ומשמעותית לאורך שנים באחוז ההוצאה הממשלתית על מו"פ עסקי כאחוז מהתמ"ג מ-0.8% ב-2002 ל-0.52% ב-2015. "המשמעות היא שיכולתה של הממשלה להשפיע ולהשקיע בתשתיות ציבוריות, הדרושות לשם התפתחות התעשייה והגדלת כושר התחרות, הולכת וקטנה", נכתב.

 

 (באדיבות רשות החדשנות) (באדיבות רשות החדשנות)
(באדיבות רשות החדשנות)

בנוסף, ישראל מידרדרת ביחס לעולם בקלות הביצוע של עסקים בישראל בפרמטרים דוגמת מספר הימים לפתיחת עסק, מספר הפרוצדורות לפתיחת עסק, קלות קבלת אשראי או קלות בתשלום המסים.

 

עם זאת, הדו"ח מצביע גם על נקודות חיוביות. בשנת 2015 המשיכה המגמה החיובית בתעשיית ההיי-טק הישראלית והתאפיינה בהישגים מרשימים: החברות הישראליות גייסו שיא של 4.4 מיליארד דולר וביצעו אקזיטים בשווי 8 מיליארד דולר. היקף גיוסי חברות ההיי-טק (693 עסקאות) ותוספת נטו של חברות חדשות לענף (כ-700), מהווים שיא של כל הזמנים בישראל.

 

קיימת גם עלייה משמעותית בשיעור היזמים המנוסים הפעילים בשוק הישראלי - 25% מסך היזמים בישראל ב-2015 לעומת 16% בשנת 2010. גובה האקזיט הממוצע זינק ביותר מ-100% בחמש השנים האחרונות מ-31 דולר מיליון דולר ב-2010 ל-75 מיליון דולר ב-2015.

 

שיעור העובדים הערבים במו"פ בהיי-טק זינק פי 4 תוך שבע שנים - בעוד שבשנת 2008 העובדים הערבים היוו 0.5% (350) מהמועסקים במו"פ, הרי שב-2015 שיעורם עלה לכ-2% מהמועסקים. 2,700 עובדים אלה הם חלק מכ-16,200 עובדים ערבים המועסקים בתעשיית ההיי-טק, שמהווים 5.7% מהמועסקים בתעשייה זו.

 

"שיעור הערבים המועסקים בהיי-טק נמוך משמעותית משיעורם באוכלוסייה", קובע הדו"ח, "אך ניצניה של מגמה חדשה מתחילים להופיע: יותר צעירים ערבים פונים ללמוד מקצועות מדעיים וטכנולוגיים ומשתלבים בתעשייה".

 

התייחסות ניתנה בדו"ח גם לסין, אשר הופכת לשחקן מרכזי בתחום בעולם. "אם הנושא לא ינוהל כהזדמנות", נכתב בדו"ח, "הוא עלול להוות החמצה בעתיד. היחסים הכלכליים ושיתופי הפעולה הטכנולוגיים בין ישראל וסין ממשיכים להתהדק. חרף מגמה כללית של שיפור, עדיין מדובר בקצה הקרחון ביחס לפוטנציאל הטמון ביחסים המסחריים עם מדינת ענק זו".

 

מנכ"לי ארגון צופן סאמי סעדי ופז הירשמן בתגובה: "המהפכה שעברה העיר נצרת בשנים האחרונות מוכיחה ששילוב ערבים בהיי-טק זו משימה בת-מימוש. התפקיד של הממשלה, יחד עם ארגוני חברה אזרחית, הוא לגרום לכך שיפתחו סניפים של חברות היי-טק בעוד ישובים ערבים דוגמת כפר קאסם, ושיתוגברו ההכשרות כמו אלו שעברו בשנים האחרונות מאות אקדמאים ערבים, שבעקבותיהם הם מצאו עבודה בהיי-טק.

 

"בנוסף, אנו עדים לגידול של עשרות אחוזים במספרם של הסטודנטים הערבים הלומדים מקצועות בתחום בשנים האחרונות. התשתית להצלת ההיי-טק קיימת ואפילו הדרך ידועה, יש גם 'קבלות להצלחה', כעת נותרו רק התקציבים והתמריצים".

 

ארגון צופן נוסד בשנת 2008 במטרה לשלב אקדמאים ערבים בתעשיית ההיי טק הישראלית, ובכדי להביא חברות היי טק לערים ערביות. האירגון מעסיק כ-25 עובדים. מוקדי פעילותו הינם העיר נצרת ואזור המשולש. מאז שהחל את פעילותו, גדל מספרם של הערבים המועסקים בהיי-טק בעשרות אחוזים.

 

 

 

 

 

 

צפו בכנס החדשנות האחרון של CES בסין:

צילום ועריכה: רותם שניר

צילום ועריכה: רותם שניר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


פורסם לראשונה 22/06/2016 12:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מפעל אינטל בקריית גת. ירידה במספר הסטודנטים למדעים מדויקים
צילום: הרצל יוסף
מומלצים