שתף קטע נבחר

 

המדינה לבג"ץ: טבילת נשים במקוואות לא תותנה בנוכחות בלנית

הודעה דרמטית של פרקליטות המדינה שקיבלה עתירה שדרשה לאפשר לנשים לשמור על פרטיות בשעת הטבילה. המועצות הדתיות והרבנות לא ימנעו עוד לטבול ללא נוכחות בלנית. עם זאת, ייתלו שלטים שמבהירים כי לפי עמדת הרבנות יש חובה הלכתית בנוכחות אישה נוספת

   

מקווה. "אין פה מנצחים ואין פה מפסידים" (shutterstock) (shutterstock)
מקווה. "אין פה מנצחים ואין פה מפסידים"(shutterstock)

המדינה הודיעה היום (ד') לבג"ץ כי המועצות הדתיות והרבנות הראשית לא ימנעו עוד מנשים לטבול במקוואות הטהרה הציבוריים ללא נוכחות בלנית. ההודעה נמסרה בתגובה לעתירת מכון "עתים" שדרש לאפשר לנשים פרטיות בשעת הטבילה. בכך קיבלה פרקליטות המדינה את עמדת הטובלות וקבעה כי קיים קושי משפטי לחייב אותן בפיקוח הלכתי על כשרות הטבילה. עם זאת, במקוואות ייתלו שלטים המבהירים את עמדת הרבנות לפיה יש חובה הלכתית בנוכחות אישה נוספת בשעת הכניסה למים.

 

ההודעה היום משמעותית בעיקר עבור נשים דתיות ומסורתיות הטובלות במקווה מדי חודש, אך גם עבור חילוניות המתחתנות ברבנות ונדרשות לטבול במקווה אף שאינן נוהגות בכך. מעתה יוכלו לעשות זאת ללא התערבות בלנית. 

 

"התקיימו כמה ישיבות במשרד המשפטים בנוכחות נציגי הרבנות הראשית והמשרד לשירותי דת, ובכלל זה, ישיבה אצל היועץ המשפטי לממשלה", נמסר בהודעת המדינה היום. "בישיבות אלה עלה כי יש קושי משפטי לא מבוטל להתנות את הטבילה במקוואות בנוכחות בלנית. עם זאת, כמעין פשרה בין העמדה ההלכתית של הרבנות לקושי המשפטי של היועמ"ש, עמדת המשיבים היא כי על המועצה הדתית להעמיד לרשות הטובלות את שירותיהן של בלניות, בהיות נוכחותן נחוצה ונדרשת לפי עמדת הרבנות, ואף לפעול לתליית שלטים במקוואות אשר יתארו את פסיקת הרבנות הראשית לפיה חלה חובה הלכתית בנוכחות בלנית בעת הטבילה".

 

"עומדות בפני השפלה"

בחודש יולי האחרון קבוצת נשים עתרה לבג"ץ נגד המשרד לשירותי דת, הרבנות הראשית לישראל והמועצה הדתית בירושלים, בדרישה כי יתאפשר להן לטבול במקוואות טהרה על פי אמונתן, מבלי שייכפו עליהן מנהגי המקום.

 

בשורה גם לנשים חילוניות (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
בשורה גם לנשים חילוניות(צילום: אבי מועלם)
 

בעתירה, שהוגשה על ידי עמותת "עתים", נטען כי הבלניות האחראיות על המקוואות מטעם הרשויות, מחליטות עבור הנשים כיצד יטבלו, כמה פעמים ובנוכחות מי, וכן את אופי ההכנות לטבילה – מבלי להתחשב ברצונותיהן.

 

באי כוח העותרים, עורכי הדין שרה וינברג, אלעד קפלן ואסתר ביסוור, תיארו לדוגמה כי המועצה הדתית מחייבת טבילה בפני הבלנית בלבד, ואוסרים ליווי חלופי של בת משפחה או חברה, וזאת גם כאשר נשים מבקשות לשמור על פרטיותן, בהתאם לדעות השונות בהלכה. כן טענו כי במקוואות שונים נהוג לכפות מנהגי טבילה שונים, ללא קשר לחיוב ההלכתי, כגון הסרת עגיל קבע, גילוח שיער, כיסוי ראש בעת ברכה ומתן אפשרות לטבול רק בשעות מסוימות גם כאשר המקווה פתוח בשעה זו לציבור.

 

במרכז העתירה עמדה "זכותן של נשים לאוטונומיה אישית ולצנעת הפרט בעת קיום מצווה דתית", כלשון העותרים. בנוסף הובאו בעתירה שהוגשה סיפורים פרטניים מפי העותרות על פגיעות שהתרחשו באוטונומיית הטבילה של נשים, בעיקר במקוואות בירושלים, כהמחשה לתופעה רחבה יותר הקיימת בכל הארץ. לטענתן, נוהל המשרד לשירותי דת בעניין צנעת הפרט, לפיו על הטובלת בלבד מוטלת האחריות על מהות וכשרות הטבילה - אינו נאכף כאשר מדובר בהלכות ובמנהגים הנוגעים אליה.

 

בעתירה מתואר מצב של חוסר אונים מצד הנשים, המאלץ אותן לבחור בין כבודן ופרטיותן לבין חיי זוגיות ומשפחה: "במקום לעבור חוויה חיובית של טהרה דתית או רוחנית, עומדות הן בפני השפלה, רמיסת כבודן, חדירה לצנעת חייהן האישיים וכפיית מנהגים בניגוד לרצונן, וכל זאת בכדי לקיים מצווה דתית".

 

עזריה: "ההחלטה מכבדת את רצון הנשים"

הרב ד"ר שאול פרבר, יו"ר ארגון "עתים", בירך על ההחלטה שהתקבלה היום. "אין פה מנצחים ואין פה מפסידים. במקרה הזה כולם ניצחו, גם הנשים הטובלות וגם הדת. אני רוצה לברך את הרבנות הראשית על שגילתה גמישות והבנה לרחשי הלב של נשים רבות שרוצות לטבול במקוואות, ובכך קירבה אותן ועוד רבות כמותן אל המצווה החשובה הזאת. הרבנות הלכה במקרה זה בדרך מסורת

 ישראל המעדיפה את כוח ההיתר על פני כוח האיסור, מסורת זו היא ששמרה במשך הדורות על הקהילה היהודית מאוחדת ומגובשת ואנו מאמינים שהיא המפתח לחיבור מחודש בין החברה הישראלית לבין היהדות".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו), יו"ר השדולה ליהדות ישראלית: "החלטת הפרקליטות לאפשר לטובלות לטבול על פי דרכן מכבדת את רצונן של נשים - ועל כך יש לברך. ההחלטה האם לטבול עם בלנית היא החלטה אישית, אין לכך חיוב הלכתי ולכן נכון שיהיה בידי הטובלת. זהו עוד שלב חשוב בפתיחת הרבנות לכלל הציבור, כך שיכבדו את כלל מנהגי ישראל".

 

יו"ר סיעת הבית היהודי, ח"כ שולי מועלם-רפאלי: "אני מברכת את החלטת הרבנות הראשית לקבל את עמדתי ולאפשר לנשים לשקול בעצמן את עניין הטבילה בנוכחות בלנית. מצוות הטבילה היא עניין נשי-אישי, כל מעורבות מצד גורמים חיצוניים פוגעת בנשים הטובלות לפי מנהגן ומנהג אימותיהן ובעצם הרצון של נשים לקיום המצווה. מצוות הטבילה משותפת לנשים מכל חלקי החברה הישראלית ועלינו לשמור על מאור פנים ולאפשר שימוש בכל הכלים ההלכתיים שיש בידינו".

 

מארגון רבני צהר נמסר כי הוא "מברך ומחזק את הרבנות הראשית על החלטתה למנוע כפייה ממי שאינה רוצה בליווי בלנית, זאת על מנת שלא תישכח תורת מקווה הטהרה מרבבות נשים מסורתיות בישראל. ארגון רבני צהר רואה בכך יישום נוסף של משנתו הרוחנית, שהזהות היהודית של עם ישראל תושג בדרכי אהבה ולא בכפייה וכוחנות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מקווה. אילוסטרציה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים