המהפכה הבאה: בדיקת דם שתגלה סרטן
מה שאולי נראה בעבר כתסריט דמיוני הופך כיום למציאות שתלך ותהיה זמינה במלחמה נגד מחלת הסרטן. אחת מפריצות הדרך שעשויות לתת מענה, היא ביופסיה נוזלית הקרויה ctDNA. באמצעות בדיקת דם זו הרופא מקבל מידע מאד מגוון על הגידול, על העמידות שלו - ועל הטיפול שיתאים
השנים האחרונות עמוסות בבשורות חשובות בתחום הטיפול בסרטן ולצד פיתוחן של תרופות מותאמות אישית וטיפולים אימונותרפיים חדשניים, מתרחשת מהפכה לא פחות גדולה - מהפכה במעבדה.
תארו מצב שבו בדיקת דם פשוטה תוכל לאתר סימנים של מחלת הסרטן עוד לפני שהחולה מפתח סימפטומים כלשהם. בדיקת דם פשוטה שיכולה לסייע לרופא לדעת האם הטיפול שהוא נותן לחולה שלו אכן יעיל, עוד בטרם ניתן לראות שיפור במצבו בבדיקות ההדמיה המוכרות.
בדיקת דם פשוטה שיכולה לסייע לזהות את הסיבה שבעטיה המחלה מפתחת עמידות ומתקדמת, למרות העובדה שהחולה מקבל טיפול שהיה יעיל עד עתה, ובכך לסייע בהתאמת תרופה חדשה שתבלום את אותה התקדמות מחלה.
מה שאולי נראה בעבר כתסריט דמיוני הופך כיום למציאות, שתלך ותהיה זמינה ושכיחה יותר ויותר בארגז הכלים הרפואי כנגד מחלת הסרטן.
קיראו עוד
מדריך למניעת סרטן: כל הבדיקות לגילוי מוקדם
הסימנים המחשידים שמבשרים: יש לך סרטן
טיפול לסרטן בהתאמה אישית
בעבר, מחלת הסרטן הוגדרה על פי האיבר בגוף בו היא התפרצה, אך כיום בזכות הבנה ומיפוי מגוון של מאפיינים גנטיים בגידול, מחלת הסרטן מחולקת לאינספור תתי סוגים, המחייבים, כל אחד מהם, גישה טיפולית שונה.
בעבר, רוב החולים קיבלו פרוטוקול טיפולי דומה, בדרך כלל מסוג כימותרפיה אשר מלווה לא פעם בתופעות לוואי רבות ויעילות מוגבלת. כיום, בחלק מסוגי הסרטן ניתן להתאים את התרופה המתאימה לחולה המתאים ולהגדיל את הסיכויים שזו תהיה התרופה הנכונה ביותר עבורו.
למעשה, עם ההתקדמות בתחום האבחון מופו כמה עשרות מוטציות גנטיות שחלקן מופיעות בגידול הסרטני כבר בשלביו המוקדמים, וחלקן נרכשות כחלק משינויים המתרחשים בגידול במהלך המחלה. מיפוי המוטציות הללו וההבנה שהגידול הסרטני הוא הטרוגני ומשתנה מאדם לאדם מאפשר לנבא מה הטיפול הנכון עבורו.
ניקח לדוגמה מחלה קטלנית כמו סרטן ריאה. מדובר בגורם המוות המוביל מסרטן, ובעבר חולק ל-2 קבוצות בלבד: סרטן ריאה של התאים הגדולים וסרטן ריאה של תאים לא גדולים.
כיום, תחת הכותרת סרטן ריאה ניתן למצוא מספר רב של תתי מחלות הנבדלים זו מזו בהתאם לאפיון הגנטי של הגידול הריאתי. לשמחתנו, לחלק מהמוטציות הגנטיות השכיחות שקיימות בגידול יש כיום טיפולים מותאמים אישית עם פחות תופעות לוואי ועם יעילות גבוהה.
השינויים הגנטיים העיקרים בסרטן אינם תורשתיים אלא שינויים שנרכשו במהלך החיים וקיימים רק ברקמת הגידול, לכן כדי לאפיין חולה סרטן על פי המוטציה הגנטית שמזינה את מחלתו נדרש לבצע ביופסיית רקמה שבעזרתה גם ניתן יהיה לקבוע איזה טיפול מומלץ עבורו.
ביופסיה היא פעולה פולשנית בה נלקחת רקמה מהגידול ומועברת לבדיקה במכונים לפתולוגיה. ככל שרקמת הגידול גדולה יותר כך ניתן לערוך בה יותר בדיקות ולנסות לאפיין אותה. לעיתים ביופסיה כרוכה בסיכון בשל היותה פעולה כירורגית, היא הליך כואב ולא תמיד ניתן לדגום רקמת גידול מספיק גדולה כדי לבדוק את כל השינויים הגנטיים שקיימים בגידול.
בנוסף, תוצאות ביופסיה מחייבות איבוד זמן יקר, תיאום תור ומספר לא מבוטל של אנשי מקצוע שנדרשים על מנת לבצעה. ישנם גם חולים אשר אינם יכולים לעבור ביופסיה בשל מצבם הירוד ולא פעם, הגידול ממוקם בגוף במקום אשר קשה להגיע אליו ולדגום רקמה מספקת לבדיקה פתולוגית.
בדיקת דם פשוטה כנגד בעיית העמידות לטיפול
אחת מפריצות הדרך שעשויות לתת מענה לבעיות אלו הינה הביופסיה הנוזלית הקרויה ctDNA. בדיקת דם פשוטה של כמה מ"ל בודדים של דם יכולה להוות אלטרנטיבה או כלי אבחון נוסף לצד הליך הביופסיה המקובל ועשויה להשפיע על קבלת ההחלטות בטיפול לסרטן.
הבדיקה כבר בשימוש בבית החולים רמב"ם, הדסה, אסף הרופא ובהמשך השנה גם במרכזים רפואיים נוספים בארץ. מתנהלים כיום מחקרים בעולם, בשלב מתקדם, לבחינת השימוש בבדיקה גם ככלי לאבחון ראשוני של חלק ממחלות הסרטן (שניתן לאתר שרידי DNA של הגידול בזרם הדם) וככלי להתאמת טיפולים במחלות אונקולוגיות נוספות.
באמצעות בדיקת דם זו הרופא מקבל מידע מאד מגוון על הגידול של החולה וזאת מבלי לגעת כלל בגידול עצמו. למעשה, עקבות DNA זעירות של הגידול הסרטני משתחררות וקיימות בנוזל הדם (פלסמה) ועל כן, בדיקה רגישה במיוחד יכולה לאתר את אותם עקבות ולנבא איזה טיפול יעבוד טוב יותר עבור אותו מטופל.
בסרטן ריאות לדוגמא, בקרב כ-20% מחולי סרטן הריאה מסוג NSCLC (סרטן ריאה של תאים שאינם גדולים) ניתן יהיה למצוא מוטציות גנטיות בקולטן מסוג EGFR, המאפיין אגב, אוכלוסייה שלא עישנה מעולם ובכל זאת חלתה במחלה. זיהוי מוטציה שכזו תכוון את הרופא לפרוטוקול הטיפול האופטימלי לחולה שלו היות וקיימות מס' תרופות אשר פועלות באופן ספציפי על אותו קולטן.
אבל הביופסיה הנוזלית טובה לא רק כמצפן עבור הרופא או ככלי נוסף לבחירת הטיפול הנכון, אלא גם עשויה לסייע באחד מהאתגרים הגדולים של הטיפול בסרטן והוא הבנת העמידות שהמחלה מפתחת בשלב כלשהו לטיפול.
ניקח שוב את חולי סרטן הריאה בעלי מוטציה גנטית ב-EGFR. למרות מספר טיפולים יעילים שקיימים כיום שעוצרים את התקדמות המחלה, בשלב מסוים המחלה שבה ומתקדמת.
עד לפני מספר שנים לא ניתן הסבר מדוע החולה שהגיב מצוין לטיפול מתקדם לפתע. כיום, כבר יודעים שאצל מרבית מהחולים הללו המחלה מתקדמת בשל הופעתה של מוטציה נוספת בגידול, בשם T790M. כשהמחלה מתקדמת, לקיחת ביופסיה נוזלית מהחולה יכולה לאתר עקבות DNA של המוטציה החדשה בדם, עובדה שתאפשר להתאים לאותו חולה טיפול חדש שתוקף מוטציה זו.
לדעת בשלב מוקדם האם הטיפול יעיל
יתרון משמעותי נוסף שמעורר עניין רב בקרב הרופאים הינו האפשרות להפוך את הביופסיה הנוזלית לכלי מעקב של ממש אחר מצבו של החולה כמעט בזמן אמת. ביצוע של בדיקות דם כאלו באופן שגרתי יכול לאתר שינויים במחלה, התקדמות או אפילו להצביע על שיפור והצלחה בטיפול.
הרופא לא יהיה חייב להמתין לבדיקת ה-CT התקופתית הכרוכה בקרינה גבוהה, על מנת לזהות שינויים במצב המחלה ולהגיב בהתאם. הבדיקה החדשנית מאפשרת לאתר עלייה או ירידה בנוכחות של המוטציה הגנטית בזרם הדם עובדה שיכולה להצביע על התקדמות מחלה או נסיגתה אפילו עוד לפני שמצב זה יוכל לקבל ביטוי בבדיקות דימות.
במחלה שבה הזמן יקר ונדרשות החלטות טיפוליות מהירות ומדויקות הרופא יכול לדעת באופן כמעט שוטף האם הטיפול שהחולה מקבל אכן עובד או האם יש לשקול להחליפו באחר.
הפוטנציאל של ביופסיה נוזלית הוא עצום ויכול לשנות את האופן בו אנו מאבחנים ומטפלים בסרטן. כיום, הביופסיה הנוזלית כבר נעשית במספר מרכזים רפואיים בארץ, בכללם גם במרכז הרפואי רמב"ם, בחיפה, וזאת לצד וככלי משלים לביופסיית הרקמה המוכרת. הבדיקה מסייעת לקבלת ההחלטות הטיפוליות המדויקות ביותר עבור החולים, בעיקר בכל הקשור לטיפולים מותאמים אישית.
בעתיד הלא רחוק, ביופסיה נוזלית עשויה להוות כלי גם לאבחון מוקדם של סוגי סרטן מסוימים, עוד בטרם מופיעים סימפטומים קליניים של המחלה. אחוזי הריפוי מסרטן גבוהים משמעותית בעיקר כשהמחלה מאותרת בשלביה המוקדמים ועל כן, היכולת לאתר בזרם הדם סימנים מוקדמים להופעה של תאים סרטניים בגוף עשויה להוות נקודת אור משמעותית בהתמודדות מול המחלה העיקשת הזו.
הכותב הוא מהמכון לפתולוגיה, בית החולים רמב"ם
כך מתפתח תא סרטני: