הלן מירן: "לא מאמינה בחרם על ישראל"
השחקנית הלן מירן, שבמסגרת ביקורה בישראל תעניק את פרס בראשית לכנר יצחק פרלמן, אמרה היום במסיבת עיתונאים כי אינה תומכת בחרם ה-BDS, והוסיפה: "אני מאמינה גדולה בישראל"
שלושה מיליון דולר. זה שווי הפרס שיוענק מחר (ה') לכנר הישראלי-אמריקאי יצחק פרלמן. הפרס יוענק במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואת הטקס תנחה השחקנית הבריטית הלן מירן.
במסיבת עיתונאים שנערכה היום בשעות הצהריים אמרה מירן: "אני מתרגשת לקראת הטקס. אני צריכה להקריא המון שמות מסובכים. בייחוד 'נתניהו'. בשם הזה אסור לי לטעות. אני מקווה שמתוך לחץ לא אתבלבל". ועל זכייתו של פרלמן בפרס הוסיפה: "אני מאמינה גדולה בכך שאנשים צריכים לקבל הכרה על תרומתם. זו דרך נפלאה לומר תודה. יש כל כך הרבה מועמדים לפרס הזה, והוא (פרלמן) בחירה מעולה".
כשנשאלה מירן לגבי המנעותם של אמנים מסוימים להגיע לישראל בעקבות ה-BDS, ענתה: "אני חושבת שאמנות היא דרך מאוד חשובה ליצירת תקשורת בקרב אמנים מכל המדינות. אתם בעצמם מענישים את האמנים האחרים - והם הרי האנשים שאיתם אתם צריכים לתקשר, ליצור מערכת יחסים וללמוד מהם. אני לגמרי לא מאמינה בחרם. והנה אני כאן. האחריות שלנו כאמנים היא לחשוף את התמונה המלאה. אני לא מעריצה של ישראל, אבל אני מאמינה גדולה בישראל. זו מדינה מדהימה עם אנשים מדהימים".
מירן, שבמהלך הקריירה הענפה שלה זכתה בשלושת הפרטים היוקרתיים האוסקר, האמי והטוני גם יחד - אינה יהודייה. הקשר שלה לישראל ולעם היהודי, לדבריה, הוא מקרי בהחלט. "זו תקופה בחיי שהיא פשוט מזל בשבילי, אני שמחה שהייתה לי הפריבילגיה הזו", היא מספרת. "הקשר שלי לישראל נוצר בביקור הראשון שלי כאן בשנת 67', אז למדתי את המשמעות של המילה 'סברס': 'דוקר מבחוץ ורך מבפנים'. הגעתי לכאן עם בן זוגי דאז ברוס מיילס. הגענו כתרמילאים, ואחרי מספר ימים בירושלים נסענו לעבוד בקיבוץ. בהתחלה במטע ענבים ואחרי כמה ימים נשלחתי להדיח כלים במטבח של הקיבוץ".
חתן הפרס, יצחק פרלמן, נכח במסיבת העיתונאים לצדה של מירן, ואמר כי "מה שהופך את אופי הפרס הזה לכל כך יהודי, הוא שאתה מקבל אותו ואז מיד מעניק אותו", והסביר את דבריו: "החלטתי לתרום את כל הסכום לקידום שתי מטרות שאני מאמין בהן: מוזיקה, והעלאת המודעות לאנשים עם מוגבלויות. כאדם בעל מוגבלות אני יודע מה משמעות ההתמודדות עם מכשולים פיזיים ונפשיים ביומיום. אני לא רוצה להתקשר לאולם שמציג אירוע תרבות ולברר אם הוא מונגש. אני רוצה לדעת שהוא מונגש. לא דרך המרתף, המטבח או מעלית הזבל. זה לא נחשב להנגשה".
היום, לאחר הישגיו הבינלאומיים, הוא יכול להישען לאחור. אבל פרלמן היה צריך לעבוד הרבה יותר קשים מאחרים כדי להגיע להכרה מוזיקלית. "בעבר אמרו עלי 'לא בטוח שתהיה לו קריירה כי הוא לא יכול ללכת, לא יכול לנסוע'", אומר פרלמן, "מוצאת חן בעיניכם הנגינה שלי? אז אל תסתכלו על הרגליים שלי, תקשיבו לנגינה. כל חיי הייתי צריך להוכיח שלמרות המוגבלות שלי, כמוזיקאי אני בסדר, והשתמשתי במוגבלות שלי דווקא כמנוע לצמיחה שהוביל אותי להצטיינות".
זו השנה השלישית שבה מוענק פרס בראשית. בשנה הראשונה זכה איש העסקים והפילנתרופ מייקל ר. בלומברג, בפרס בשווי מיליון דולר. בשנה השנייה, זכה השחקן ההוליוודי מייקל דאגלס, בפרס בשווי שני מיליון דולר, והשנה שווי הפרס הוא שלושה מיליון דולר. מה שמאפיין את הפרס הוא שהזוכים רשאים להחליט כיצד לנתב את כספי הפרס. לרוב, בחרו הזוכים להשקיע את הסכום במטרות בהן הם מאמינים.
פרלמן בחר לתרום את הסכום, כך ש-20% משווי הפרס יושקעו בפרויקטים מוזיקליים (בהם פיתוח תכנית מוזיקאים מחוננים בישראל), ו-80% משווי הפרס יועברו לפרויקטים התומכים באנשים עם מוגבלויות, תוך שיפור הגישה במרחבים ציבוריים ובאירועים תרבותיים הן בישראל והן בצפון אמריקה.
בהתייחסו לחרם על ישראל, קרא פרלמן לאמנים שנמנעים להגיע לישראל ואמר: "תגיעו. אין שום בעיה להגיע לישראל. זה המקום הטוב ביותר בשביל מוזיקה, זה כבר סיפור מאוד ישן. תפסיקו להאזין כל-כך הרבה לתחנות של חדשות, אלא יותר למוזיקה".