היועמ"ש: סרבנות גט - עבירה פלילית
היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט הנחה לפתוח בחקירה פלילית בעקבות מקרה שבו בית דין רבני חייב אדם לתת גט לאשתו: "קיים אינטרס ציבורי להתמודדות עם מצוקתן הגדולה של עגונות"
פועלים נגד סרבני גט: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קבע היום (ד') כי הפרת הוראה של בית דין רבני מצד אדם לתת גט לאשתו עשויה לעלות עד כדי עבירה פלילית. מנדלבליט הנחה לפתוח בחקירה פלילית בנוגע למקרה שהובא בפניו לאחרונה, שבמסגרתו ניתן על ידי בית הדין הרבני פסק דין המחייב אדם לתת גט לאשתו.
במסגרת פסק הדין נקבע כי בנסיבות העיגון החמורות ניתן אף לכפות את הבעל לתת גט. באותו מקרה, בית הדין הרבני מצא כי אביו של הבעל הוא הגורם הדומיננטי מאחורי הסירוב למתן הגט. בית הדין הרבני החליט לעכב את יציאת האב מן הארץ ולהורות על מאסרו, במישור האזרחי, מכוח פקודת ביזיון בית המשפט. נגד החלטות בית הדין הרבני עתר האב לבג"ץ, עתירה שעודנה תלויה ועומדת.
בעקבות הממצאים שעלו מההליך בבית הדין הרבני, פנה מנהל בתי הדין הרבניים אל היועץ המשפטי לממשלה בבקשה כי תיפתח חקירה פלילית נגד האב, בחשד לשידול בנו להפר הוראה חוקית לתת גט, וכן נגד הבעל עצמו ומעורבים נוספים.
במענה לפניית מנהל בתי הדין הרבניים, מנדלבליט הבהיר את עמדתו העקרונית, שלפיה "קיים אינטרס ציבורי משמעותי במתן כלים להתמודדות עם מצוקתן הגדולה של עגונות, ועם הפגיעה הקשה בחירותן ובכבודן".
עמדת היועץ המשפטי לממשלה, שאימץ את המלצת פרקליט המדינה שי ניצן, היא כי בנסיבות המתאימות, יש מקום לבחון גם הפעלת כלים פליליים לשם כך. בהתאם לעמדה זאת, ולאחר בחינת הדברים כאמור, הנחה היועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית בנוגע למקרה האמור.
ההנחיה לחקור את המקרה במישור הפלילי הועברה לטיפול משטרת ישראל באמצעות פרקליטות המדינה.
מנהל בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקבי, אמר כי זהו צעד חשוב שנעשה בתיאום עם בית הדין ולאחר שנבדק כי הוא לא יביא לפסילתו של הגט המיוחל, לכשיינתן: "יש בכך גם אמירה ציבורית חשובה לכלל סרבני הגט והמעטפת האנושית שמסייעת להם ותומכת בהם בסירובם. מדינת ישראל לא תשב מנגד מול עיגונה של אישה, ותנקוט כנגד כך את כל הצעדים האפשריים על פי החוק וההלכה".
גם הרב הראשי לישראל, דוד לאו, בירך על החלטת היועמ"ש: "בעיית סרבנות הגט הינה כאובה ופגעה קשות במשפחות רבות. אני מברך על כך שהיועץ המשפטי החליט להירתם למאבק ולקבל החלטה מהפכנית בעניין חשוב זה. הצעד שעליו החליט מהווה אמצעי נוסף שיאפשר לדיינים להמשיך בפעילותם לפתרון מקרי העגינות השונים".
הרקע: מאסר לאביו של סרבן
חוות הדעת של מנדלבליט ניתנה בעקבות מקרה סרבנות חריג, שגרם לחוסר אונים של בתי הדין הרבניים, עד שהמנכ"ל, עו"ד הרב שמעון יעקבי, ביקש את התערבות היועמ"ש.
מדובר בתיק גירושים מפורסם שבמסגרתו הטילו דיינים לפני כשלושה חודשים עונש מאסר חסר תקדים על אביו של סרבן הגט, לאחר שהשתכנעו כי הוא העומד מאחורי עקשנות בנו. בנוסף הם השיתו קנס אישי חריג בסך 10,000 על פרקליטו של האב, עו"ד אליעד שרגא (יו"ר התנועה לאיכות השלטון). ערעור כפול על ההחלטה תלוי ועומד בבית הדין הרבני הגדול ובבג"ץ.
עד היום לא נעשה שימוש באמצעים פליליים נגד סרבנות גט, משום שהדבר לא הוכר כעבירה. סנקציות שונות - כולל מאסר - שהוטלו על גברים שסירבו להתרגש היו רק במסגרת ארגז כלים מיוחד שעומד לרשות בתי הדין בעניינם. במקרים חריגים שבהם רצו הדיינים להחמיר עוד ולחרוג מסמכותם זו, הם נקטו בהתחכמויות משפטיות שונות (למשל מאסר לתקופה ממושכת בגין ביזויון בית משפט וכדומה), באישור בג"ץ - אך לא כענישה על הסרבנות עצמה.