'עלייה בתקיפות אנטישמיות בארה"ב ב-2015'
חרף מגמת ירידה בעשור האחרון, מדו"ח של הליגה נגד השמצה עולה כי בשנה שעברה חלה עלייה בתקיפות על רקע אנטישמי בארה"ב. כ-80% מהתקריות האלימות נרשמו בניו יורק, מספר התקריות האנטישמיות בקמפוסים כמעט הוכפל. "על כל תקרית מדווחת יש אחת שלא דווחה", נמסר מהארגון
עלייה במספר מקרי התקיפות על רקע אנטישמיות בארצות הברית: בשנת 2015 נרשמו 56 תקריות של תקיפה פיזית, הקטגוריה האלימה ביותר במעקב אחר אירועים אנטישמיים, לעומת 36 תקיפות בשנת 2014 – עלייה של יותר מ-50%. כך עולה מהדו"ח השנתי של הליגה נגד השמצה למעקב אחר תקריות אנטישמיות שפורסם היום (ד'). בדו"ח תועדו סך של 941 תקריות על רקע אנטישמי, המהוות גידול של כ-3%, לעומת 912 תקריות שתועדו בשנת 2014.
בין היתר עלייה במדינה כולה בתקריות של תקיפה פיזית, שכללו שימוש בכוח פיזי ו/או אלימות, יריקות והשלכה של חפצים. 44 מבין 56 תקריות התקיפה שנרשמו השנה (79%) דווחו במדינת ניו יורק, שבה חיה האוכלוסייה היהודית גדולה ביותר בארה"ב.
ממצא מטריד נוסף העולה מן הדו"ח הוא כי מספר התקריות האנטישמיות במכללות ובאוניברסיטאות כמעט הוכפל בשנה שעברה. ב-2015 תועד סך של 90 תקריות ב-60 קמפוסים של מכללות, לעומת 47 תקריות בקמפוסים בשנת 2014. תקריות אנטישמיות בקמפוסים היוו 10% מסך התקריות שתועדו בארה"ב בשנת 2015.
"אנחנו מוטרדים מהגידול בתקריות האנטישמיות האלימות," אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה. "אנו מודעים לכך שעל כל תקרית מדווחת יש ככל הנראה אחת שלא דווחה. כך שאפילו אם סך התקריות נותר יציב סטטיסטית משנה לשנה, מגמת הגידול באלימות האנטישמית היא מדאיגה מאוד".
עם זאת, על פי הליגה נגד השמצה, המתעדת ומנהלת מעקב אחר תקריות אנטישמיות מאז 1979, סך התקריות בארה"ב הוא נמוך בראייה היסטורית. במהלך העשור האחרון, מספר התקריות האנטישמיות שתועדו נסק לכדי 1,554 ב-2006, ומאז נמצא במגמת ירידה כוללת.
"החדשות הטובות הן שסך התקריות האנטישמיות נמוך הרבה יותר מזה שראינו במחצית שנות ה-2000", אמר מרווין נתן, היו"ר העולמי של הליגה נגד השמצה. "בעוד שעובדה זו היא בהחלט מעודדת, מטריד לדעת שבכל שבוע בממוצע מתרחשת בארה"ב תקיפה על רקע אנטישמי ומדי יום ביומו מתרחשות שתי תקריות אנטי-יהודיות בממוצע. יש לזכור שנתונים אלו אינם משקפים דבר מן ההטרדות והאיומים שאנו רואים במדיה החברתית מדי שעה ממש – תופעה זו כה נפוצה שקשה אפילו לכמת אותה".
"גידול אדיר של אנטישמיות ברשתות החברתיות"
הליגה נגד השמצה הייתה עדה בשנת 2015 להתפוצצות של שנאה ברשת, בייחוד בפלטפורמות של מדיה חברתית. הדו"ח שפורסם היום כולל תקריות אנטישמיות באינטרנט שדווחו לליגה נגד השמצה והתמקדו באדם או בארגון, אך אינו כולל התבטאויות אנטישמיות כלליות ברשת.
"שנאה ברשת היא מטרידה במיוחד בשל החדירה העמוקה של המדיה החברתית לחיינו והאופן שבו היא נוכחת בכל מקום. על כך יש להוסיף את האנונימיות שפלטפורמות מסוימות מציעות, המקלה ומסייעת לתופעה". אמר גרינבלט. "אנחנו עדים לגידול אדיר בעניין בשנים האחרונות, מכיוון שהאינטרנט מספק לגזענים ולקנאים במה שבאמצעותה הם מגיעים לקהל פוטנציאלי של מיליונים. בכוונתנו לבצע שינויים בדו"חות העתידיים שלנו, כך שיכללו גם את התופעה של הטרדה ברשת".
בשנת 2015 דווחו תקריות אנטישמיות ב-29 מדינות בארה"ב ובמחוז קולומביה. 377 תקריות הקשורות לוונדליזם נרשמו במהלך השנה, לעומת 363 בשנת 2014, ו-508 מקרים של איומים ואספות ציבוריות נרשמו בשנה החולפת לעומת 513 בשנה שלפניה. כחלק ממגמה מתמשכת לאורך שנים, המדינות שבהן נרשם המספר הגבוה ביותר של תקריות אנטישמיות היו המדינות שבתחומן מתגוררות הקהילות היהודיות הגדולות ביותר. כבשנים עברו, ניו-יורק וקליפורניה עומדות בראש הרשימה.