מקצוע הרפואה החדש שרופאים מצרפת מבקשים להכיר בו
בצרפת מקצוע הפודולוגיה מוכר וכעת דורשים העולים הפודולוגים הכרה גם בישראל. במשרד הבריאות מתנגדים וטוענים: "אפילו בצרפת מקצוע הפודולוגיה אינו מוכר אקדמית"
האם בקרוב פודולוגים מצרפת יטפלו בכף רגלכם במקום אורתופדים? כנראה שלא: בדיון בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת, דורשים עולים מצרפת העוסקים בתחום הטיפול בכף הרגל הקרוי פודולוגיה ושנוי במחלוקת, הכרה ורישוי גם בישראל. עם זאת, במשרד הבריאות מהססים וטוענים כי המקצוע אינו מוכר אקדמית אפילו בצרפת.
בשבוע שעבר דנה ועדת העלייה והקליטה ברישוי בעלי מקצועו תרפואיים העולים מצרפת, והפעם במטפלים בכף הרגל, המכונים כאמור "פודולוגים". יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד) הזהיר כי חוסר הסדרת הרישוי עבורם – יביא להאטה נוספת בעלייה מצרפת.
קיראו עוד על מאבקי רישוי רופאים
מבחן רישוי לרופאים: נבחנת בארה"ב? קבל פטור
מסע המכשולים של הרופאים הצרפתים שעולים לישראל
אושר: פטור מבחינה לרופאי שיניים שלמדו בחו"ל
העולים מצרפת חוששים מפגיעה בתעסוקה
לדבריו, הפודיאטריה מאפשרת פעילות פולשנית הכרוכה בהרדמה מקומית בעוד שהפודולוגיה מאפשרת פעילות טיפול בכף הרגל ללא הרדמה. הוא הוסיף כי עולים מצרפת העוסקים בפודולוגיה חוששים מפגיעה בתעסוקתם אם לא תמצא דרך לכלול את פעילותם בתקנות הפודיאטרים העומדות להגיע לאישור.
נגוסה ציין כי נשיא החברה האורתופדית הישראלית לכף רגל וקרסול הד"ר מתתיהו נוף, מדגיש את שיתוף הפעולה בין האורתופדים לפודולוגים ואת תרומתם למניעת קטיעת רגליים סוכרתיות, וחשיבותם לבריאות הציבור.
"הוועדה בראשותי רואה חשיבות בהסדרת עיסוקם של פודיאטורים עולים מצרפת הן בכדי להבטיח את המשך העסקתם בישראל והן כדי לאפשר עלייתם של פודולוגים צרפתים שנמנעים מלעלות עד להסדרת הנושא".
עו"ד אריאל ארליך, נציג פורום "קהלת", שיזם את הדיון, הוסיף כי המקצוע אינו קיים עדיין בישראל ואין הכשרה עבורו. "בעולם קיימות שתי רמות, בצרפת ומדינות נוספות פודולוגים, שהיא רמה פחותה מפעילות כירורגית, ואילו בבריטניה - פודיאטרים המוכרים גם לפעולות כירורגיות.
"פקודת הרופאים אוסרת על מי שאינם כאלו לבצע פעולות רפואיות, והובטח כי יקבעו תקנות שיסדירו את פעילות הפודיאטרים. לדעת משרד הבריאות הרמה הצרפתית איננה מוגדרת כרפואה ולכן לא מוגבלת לפקודת הרופאים, אלא רק לרמה הבריטית". ארליך קרא לקבוע את מעמדם של הפודיאטרים מצרפת כדי שאלו המועסקים כבר בארץ לא יחששו להמשך העסקתם בתחומם בקופות החולים.
לדברי ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), "הנושא כבר מטופל כתשע שנים במשרד הבריאות, והגיעה העת לשים קץ לבירוקרטיה. ללא הסדרתו – רבים יחששו לעלות לארץ ויעדיפו להגר למקומות אחרים. לא לחינם נרשמת ירידה חדה של למעלה מ-20% בעלייה מצרפת, כי במקומות אחרים ההכרה ברישום מקצועי-רפואי קלה ונוחה יותר".
פורר האשים את משרד הבריאות כי "מאומה לא השתנה בגישתו כבר שנים. עושים לעולים את המוות, למרות שכבר משנת 2012 הוכר בצרפת תואר הפודולוגיה כתואר ראשון". חברתו לסיעה, יוליה מלינובסקי, האשימה כי התייחסו לרופאים שעלו מחבר העמים ככאלו שהגיעו מהעולם השלישי – אך כך גם מתייחסים לבעלי מקצועות רפואיים העולים ממדינה מערבית ומתקדמת כמו צרפת.
הפודולוגים: "משרד הבריאות מתעלם מאיתנו"
לדברי הפודולוגית אריאלה מילר, הלימודים בצרפת במקצוע נמשכים כשלוש שנים, כ-5,000 שעות לימוד, ואם מעמדם לא יוסדר בחוק הרי שאלו שכבר עובדים בקופות החולים – יפוטרו. "משרד הבריאות מתעלם מאיתנו, וכל בקשותינו מגיעה לנו בזכות ולא בחסד".הפרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות השיב כי הרופאים מחבר העמים תרמו תרומה אדירה למערכת הבריאות, אך חשובה פעילות משרד הבריאות לשמירת רמת המערכת ובריאות הציבור".
אפק הוסיף כי מקובל עליו שיש לעשות הכל כדי להקל על קליטת העולים, והוא מודה כי נמשכה סחבת בעניין אך הוא מקווה כי סאגה זו תסתיים בקרוב עם הסדרת התקנות. לדבריו, לכל מדינה בעולם יש מסורת רפואית והכרה במקצועות המוכרים בה, וכך גם במדינות בתוך האיחוד האירופי. יש שאלה עקרונית האם פודולוגיה מוכרת כמקצוע אקדמי או לא.
מנגד, הביע הסתייגות מרישוי הפודולוגים הד"ר אמיר שנון, ראש אגף הרישוי למקצועות רפואיים במשרד הבריאות, שהדגיש: "אפילו בצרפת התואר בפודולוגיה איננו מוכר כתואר אקדמי אלא כשווה-ערך אליו בלבד".